CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 1055|Reply: 23

[Tempatan] Warga asing dihalang masuk masjid, netizen luah kekesalan​

[Copy link]
Post time 29-11-2021 12:06 PM | Show all posts |Read mode
Warga asing dihalang masuk masjid, netizen luah kekesalan​
GAMBAR dimuat naik di Twitter memaparkan seorang warga asing berjalan pergi selepas dihalang memasuki masjid untuk menunaikan solat Jumaat, semalam.
PETALING JAYA: Warganet meluahkan kekesalan selepas pengurusan sebuah masjid yang menghalang seorang warga asing daripada memasuki rumah ibadah tersebut atas alasan hanya boleh dimasuki masyarakat tempatan.

Gambar warga asing itu berlalu pergi selepas dihalang menunaikan solat Jumaat di masjid tersebut walaupun sudah beratur lebih awal berbanding warga tempatan lain tular dalam laman sosial hari ini.

Seorang pengguna Twitter, Azboroi mendakwa, warga asing itu tidak dibenarkan masuk bukan disebabkan ketiadaan aplikasi MySejahtera tetapi pengurusan masjid itu sendiri ingin menyimpan kuota untuk masyarakat tempatan.

“Brader ni foreigners, tak dibenarkan masuk solat Jumaat. Siapa yang kata Islam di Malaysia ni tak kenal ras dan warna kulit, memang penipu.

“Hal ni berlaku depan aku tadi. Brother ni sampai sedikit awal dari aku, aku berdiri belakang dia. Tak sempat checkMySejahtera terus cakap ‘you foreigner kan? Foreigner tak boleh masuk, localssaja,” ciapnya di laman Twitter.


Rata-rata pengguna Twitter yang melihat ciapan itu meluahkan perasaan tidak senang dengan layanan ‘dua darjat’ terhadap warga asing tersebut dan geram mendengar alasan diberikan pengurusan masjid.

“Nak kata tempat dah penuh, kebanyakan masjid dah tak ada limit kuota. Kadang sampai kat luar masjid atas jalan tar pun ada orang bentang sejadah. Kalau betul, menganiaya orang tu namanya,” ciap nrhnsharol.

“Bayangkan tak masuk syurga sebab halang orang lain buat solat Jumaat, bayangkan beria layan bangsa ‘Mat Saleh’ elok-elok padahal kat negara lain bangsa Melayu dilayan macam bangsa kelas ketiga,” ciap Malissa78587405.

“Orang yang diskriminasi ni, kalau diorang pergi tempat orang kena batang hidung sendiri, baru dia faham agaknya,” ciap zyias.

“Apa dah jadi dengan Malaysia sekarang ni. Satu agama pun dihalang dari masuk ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat, –
UTUSAN ONLINE

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2021 12:07 PM | Show all posts
Memang betullah apa yang orang cakap…

Tetapi masih ada yang tidak boleh menerima kebenaran!
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak jiran aku yg 3 tahun lagi suker sebenarnya...jika dihalang...kerna menjauhkheun dia dari sebarang kemungkinan dijangkiti...dan faham usaha pihak masjid utk mengekang penularan.....cobid..

Akal budak yg umur 3 tahun....it just amazed me....
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 02:44 PM | Show all posts
diskriminasi dan racisme di Malaysia ni legal ya.

sila rujuk perlembagaan.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 02:47 PM | Show all posts
tak boleh dengar sebelah pihak aje...ape pula kata pihak masjid? jgn percaya sangat sembang netizen ni, especially netizen malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Buatnya Bangla tu ada selsema ke, tak tukar baju bersih ke, busuk melampau ke.. netizen ni sembang bab agama kemain, padahal kaki layan blue, garit
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 02:54 PM | Show all posts
mungkin belum lengkap vaccine atau mungkin bergejala, foreigners ni like a walking timebomb sometimes....
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg local dh 3rd jabs pun solat masih jarak2 & kena bawak sejadah sendiri, kot bawak sejadah kecik terus kena halau ajk sejid mcm bangla kt atas tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat apa la nak kecoh2. Tak yah le semua2 hal nak up.
Ai bukan apa bosan la nak bising2 pasal kaum tak kaum ni. Buat bergaduh je nnt. Lebih kurang je pun layanannya kat negara mana pun. Lain la yg berduit haaa yg tu mungkin sapa2 siap bentang karpet merah.
Insyaallah dah dikira pahala buat abangla tu. Takutnya pahala kita yg kurang sbb cetus tanggapan yg kurang baik pd org lain
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:15 PM | Show all posts
Yang menghalau menjawab ler disana nanti
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
1.Mereka inilah memenuhkan masjid seluruh negara
2.Mereka pon orng isle...jugak
3.Mereka pon manusia...jugok
-Acik forum....
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Bangla xpat masuk masjid..meroyan netizen2 maki kerajaan n ajk masjid
Bangla jadi tauke kebun..pun netizen yg sama meroyan
maki kerajaan tu ini
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Tau nak maki ajk jah. Sendiri dtg masjid pun solat jumaat je tak pun solat raya. Pastu sembang oh dia la paling mulia hati nya
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku baca kat mana ntah,warga asing ni antara penyebab menularnya penyakit berjangkit yang selama ni tak wujud dh kt malaysia,macam tibi dan kusta. Tapi dh tu yg korang nak,silakan
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:02 PM | Show all posts
Kurex replied at 29-11-2021 02:53 PM
Buatnya Bangla tu ada selsema ke, tak tukar baju bersih ke, busuk melampau ke.. netizen ni sembang b ...

hahahahaha,,well said kurex...hahahahahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Elok cam skrg xde warga asing...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 29-11-2021 06:18 PM
Aku baca kat mana ntah,warga asing ni antara penyebab menularnya penyakit berjangkit yang selama ni  ...

yer especially yg masok secara haram
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 03:55 AM | Show all posts
mufti tak tegur lak bende2 mcm ni..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 04:01 AM | Show all posts
True-X replied at 30-11-2021 03:55 AM
mufti tak tegur lak bende2 mcm ni..

Diam tak berkutikk, klu halll2 psl pompuann cepattnya dorg bukak mulott nasihatt keluarr fatwa bagaiii ituu ini nak mengajarr kita mcm mana nak hidopp.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 05:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Gitulah zaman gomen Molayoo isele Umno Pas. Simpanlah utk.ingatan anak cucu cicit. Umno Pas
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Dr. Aishah Yunos dedah ada  Wanita hidap ‘Vaginismus’ takut bersama suami selama enam tahun
YgBenarDr. Aishah Yunos dedah ada Wanita hidap
Views : 181 Replies : 1
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 70 Replies : 20
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45181 Replies : 504
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29786 Replies : 508
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 70662 Replies : 1990
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1421 Replies : 32
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 9724 Replies : 564
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 20930 Replies : 629
[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi
Rahah[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER -
Views : 3559 Replies : 108



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 03:16 PM GMT+8 , Processed in 0.110288 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list