CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: R2D2

[Tempatan] Isu pelajar bawa handphone muncul semula. Group parents setuju pelajar dibenarkan bawa ke sekolah

  [Copy link]
Post time 25-11-2021 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ok jer...senang nk tnya dh sampai umah belom...letak gps sekali
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 06:45 PM | Show all posts
johan-adx replied at 25-11-2021 04:46 PM
takyah la..hidup lbh aman tanpa henfon sbnrnya..bayangkan la tgh2 wasap rancak cikgu msk..hati dh ta ...

setuju. pg sekolah nak ilmu. nak fokus sedut ilmu. handphone tu distraction. masa banyak terbuang kt handphone main cariforum, utube, lah apa gossip. orang dewasa pun loss self control bila pegang handphone  inikan remaja yang baru nak lalui proses kematangan.  


Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 06:53 PM | Show all posts
Sekolah skrg bajet berjuta locker pun tadak. Tp bagus bwk la phone, bukan utk kegunaan dlm sekolah tp lebih kepada kegunaan dlm  perjalanan pergi n balik dari sekolah. Ada je anak2 g sekolah naik grab.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-11-2021 06:43 PM
tak setuju. handphone ni mmg satu kemudahan tapi buruk dia tiktok lah, bigo banyak lg keburukan. bud ...

Budak darjah 1 sekarang satu hari 5 subject. 1 subject 2 buku teks. Tu belum masuk buku tulis, iqra, telekung, baju transit lagi. Nak tinggalkan buku kat sekolah x boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 07:36 PM | Show all posts
azimodin replied at 25-11-2021 07:18 PM
Budak darjah 1 sekarang satu hari 5 subject. 1 subject 2 buku teks. Tu belum masuk buku tulis, iqr ...

rasanya lg praktikal buat almari kt sekolah biarkan buku text kat almari. kalau negara amerika sana kt hallway ada locker student.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 08:03 PM | Show all posts
Aku pun tak setuju. Ianya distraction yang besar kepada pelajar dan harmoni sekolah. Strict guideline ialah bebanan tambahan, indah pada nama sahaja dan secara pasti akan dilanggar oleh pelajar2 yang terketar-ketar jiwanya nak tengok tiktok, nak main wechat... pada kelebihan yang dibawa akan ada bermacam masalah yg ikut

pasti ada isu nanti bila guru nak tegur pelajar yang dah naik seronok main hp tiba-tiba kena suruh berhenti..itu bbelum kes menipu.. dahlah fungsi unit disiplin disekolah cuma atas nama sahaja kerana guideline kpm yg ada dithread lain tu dah tunjuk pelaksanaan disiplin disekolah hanya boleh dilaksanakan oleh unit kaunseling...

Isu kecurian lg... bebanan tambahan nak kesan siapa pelajar yang kecik-kecik dah tunjuk crook kat sekolah tu.. .. mau satu hari cari nanti

Tapi kalau nak buat juga... sebab nak pakai bahan digital, pembelajaran digital etc... laptop sebenarnya lebih sesuai dan lebih senang sedikit dikawal berbanding hp.... hampir semua jenis pembelajaran digital boleh dilaksanakan cuma yg berbeza ialah ianya mesti dilimitkan kepada pembelajaran tanpa akses internet, mungkin network dalaman tu masih ok.. yg lain tu bahan-bahan boleh dikongsi secara offline.

...tetapi pembelajaran melibatkan gajet mahal ni dimalaysia sedikti susah buat masa sekarang kerana ramai yang tak mampu bagi kepada beberapa orang anak yang serentak bersekolah..jadi cadangan pembelajaran menggunakan gajet sekiranya tiada plan untuk bantu mereka perlu ditangguhkan dahulu.. biarlah mereka yg ada pakai dirumah sahaja..

..jadi cadangan untuk bw hp kesekolah utk pembelajaran perlu ditangguh tetapi klu nak kata untuk perhubungan emergency ianya suatu yang patut difikirkan bersama tanpa melibatkan pelajar bawa hp kesekolah..

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Nanti bila hilang, guru pulak dipersalahkan..
Students gadoh sbb kecurian/hilang phone, sapo lak nak bertanggunjawab
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman aku spm anak orka je bawak 3310 ke sekolah kat shah alam tu.
Ada la 3 org
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
fazzrules replied at 25-11-2021 02:26 PM
Boleh bawak tapi wajibkan makpak letak google family link kat hp anak masing2. Takdak family link ta ...

Ini letak kat phone anak ke
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Radzor replied at 25-11-2021 06:53 PM
Sekolah skrg bajet berjuta locker pun tadak. Tp bagus bwk la phone, bukan utk kegunaan dlm sekolah t ...

Sekolah anak i ada je locker.. ibubapa boleh opt sewa..100 setahun...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
jangan la benarkan pelajar bawak handphone ke sekolah.banyak buruk dari baik.kalau emergency pun boleh telefon pihak sekolah
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-11-2021 07:36 PM
rasanya lg praktikal buat almari kt sekolah biarkan buku text kat almari. kalau negara ameri ...

Bagus jugak ada locker tapi kat malaysia ni bila tender kerajaan, locker RM50 sebuah boleh jadi RM500
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:20 PM | Show all posts
menyusahkan je nanti..henpon hilang la,amik gambau curi la,henpon tiba2 berdering la..naya pak karim..eh cikgu cikgi

baik bagi cadangan bawa laptop ke sekolah gantikan buku teks yg super duper berat nak patahkan pinggang tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
azimodin replied at 25-11-2021 02:48 PM
Setuju. Pastu minta ibu bapa sign waiver, kalau henfon hilang pihak sekolah tak bertanggungjawab.  ...

Anak aku darjah 1, aku bg dia jam yg blh masuk sim card and call tu.
Pastu set time pukul berapa je dia blh guna utk call.
Sangat2 membantu sbb kdg2 hujan kami sampai lambat kt sekolah dia.
Risau walaupon dah pesan banyak kali tunggu je kat tempat biasa.

Nak bagi bawak phone boleh tapi aku tau, mesti x smpai seminggu jangka hayat phone tu, ntah mana2 je la dia misplace nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:14 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-11-2021 06:45 PM
setuju. pg sekolah nak ilmu. nak fokus sedut ilmu. handphone tu distraction. masa banyak terb ...

itu lah..fon ni byk lalaikn aje..tmbh anak2..depa dpt youtube dgn whtaps aje dah la..blom ada fb,ig dgn forum lg
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 09:24 AM | Show all posts
utk sekolah menengah ok la kot kalau nak dipertimbangkan

utk sekolah rendah tak payah ler...mengarut2 nanti
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
potpetpotpet replied at 26-11-2021 12:01 AM
Anak aku darjah 1, aku bg dia jam yg blh masuk sim card and call tu.
Pastu set time pukul berapa j ...

Sama la. Aku pon sorok2 letak imoo watchphone dalam beg. Sebab sekolah dia tu jalan sempit, bila hari hujan jam depan sekolah. Kelas habis pukul 6, pukul 6.40 pon xsampai lagi.. risau takut jadi apa2.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah anak aku dh bg amaran.Nk bawak 18 biji henpon pun blh. Kalau hilang ke apa, jgn nk babitkan pihak sekolah.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
fazzrules replied at 25-11-2021 02:26 PM
Boleh bawak tapi wajibkan makpak letak google family link kat hp anak masing2. Takdak family link ta ...

Pastu menggelabah bila kena blocked sebab main game lebih masa
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:50 AM | Show all posts
Bwak phone lgi sng, klau ada apa2, sng nak call parents & xyah bratur nak pkai phone skolah. Klau boring pun boleh tngok phone sbb x smua budak2 ni ada kwn or kwn rapat kat skolah, esp yg loner.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2021 01:46 PM GMT+8 , Processed in 0.090835 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list