CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: R2D2

[Tempatan] Laporan Tahunan KPM 2020. Pelajar STEM cuma 47.18% berbanding sasaran 60%. Pelajar tak minat Sains, Teknikal etc

  [Copy link]
Post time 14-11-2021 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 14-11-2021 11:30 AM
Yes. Untuk hidup.

Teringat porumer Kittycatz ka apa nicknya (dah lama tak nampak), graduan STEM b ...

Bukan ke kitty kat jepun?
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Yuen 3r grad biochem dari us. Kerja dgn gsk. Tapi dia realize bukan apa yg dia nak. Last join production house & entertainment.

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols rasa course electric engineering masih ada pasaran kerja. Kalau chemical engineering..better elakkan.
Ramai kwn ios yg amik chemical course ni , bila keluar mcm tak byk bidang/offer kerja.

Ada sorang tu amik biotek..masa dia nak smbg belajar dulu..kita dah advise suh amik course lain..tp dia nak gak. Last2 dpt kerja dkt klinik shj.
Pembantu.

Ikut rezeki masing2.
Kalau pandai cari peluang pekerjaan..campak mana2 pun org tu boleh survive.


Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Engineering tu kena minat, experience kena byk, tangkap company bagus2, kerja sampai jadi manager, ada intv pagi tghr keluar offer letter taw, ada hantar resume tak intv pun dapat offer letter taw.  
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
ak minat stem, tp stem x minat ak dr 10 pilihan upu, 6 stem, 4 non-stem, sangkut non-stem. nk kata spm teruk, ak rs elok je xpela benda pun dh berlalu pun, keje pun dh lama. syukur, wlupun kdg2 rs nk feeling2 pki coat lab tgk mikroskop gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
rugi belajar aliran sains. esok bos orang sastera. tgk je top ceo semua org sastera. .. contoh la ade ijazah perniagaan company bleh letak kt marketing,admin,akaun,logistik,dll tpi kalau ada ijazah kejuteraan company letak kt jurutera je la. x leh nk pi mana
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 08:52 AM | Show all posts
engineer ni kena jadi tokeh la... kut keja ngan org mmg sampai mati la tak kaya raya

sebenaunya stem ni bagus, but mesia ni je yg takde peluang keja.. nak buat acaner, politikus pun beli degree
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 08:55 AM | Show all posts
akies replied at 14-11-2021 08:23 PM
Iols rasa course electric engineering masih ada pasaran kerja. Kalau chemical engineering..better el ...

sbb mesia byk kilang2,,, nak amek engine kena amek either electrical or mech if kat mesia ni, civil pun ok..checm payah but boleh masuk O&G

electrical ada dua, sama ada nak godek2 circuit atau programming

meols suka je bebudak engine ni, sbb analytical thinking laen machiam sikit
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 09:01 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 14-11-2021 12:06 AM
No problem... Hahaha boleh begitu... Dia tidak mahu clinical setting but still perlu work in team  ...

ntah le.,.. ritu nak jadi psychiatrist tp kena amek medic dulu, tp lama nau kena study buat houseman yada yada so mcm tak nak pulak, but that's actually a good option, ye la ramai org metally ill skang ni, kat porom ni pun ghamai

takpe biar je, esok2 tuka lagi
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by akies at 15-11-2021 10:15 AM
Kitty_catz replied at 15-11-2021 08:55 AM
sbb mesia byk kilang2,,, nak amek engine kena amek either electrical or mech if kat mesia ni, civi ...


Betul tu. tp kesian budak2 ni.
Belajar teruk2 last habis belajar taktau nak ke mana.
Satu lagi, iols rasa graduan kena lengkapkn diri dgn softskill juga.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 12-11-2021 12:32 PM
ank meols pun masuk stem, triple science with maths, dah itu yg dia minat, nak amek pharmacology kat ...

I perasan yang excellent bidang stem ni hujung2 mmg rezeki di luar negara.. ada kenalan kerja di syarikat boeing di us.. kalau stay sini kebanyakan nya cuma jadi lecturer atau researcher aje
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 14-11-2021 05:01 PM
ntah le.,.. ritu nak jadi psychiatrist tp kena amek medic dulu, tp lama nau kena study buat housem ...

Psychiatrists salah 1 job yang i akan minta anak jauhi... Sebab if mental tidak kuat depa akan senget sama... Few Dr i jumpa di psychiatric hospital depa ada some senget.... I bukan keji if boleh avoid cuba lah.... Depa akan banyak dengar  masalah pesakit tetapi diri sendiri susah mahu handle...tetapi if ber minat juga ada passion tiada paksaan begitu...specialize lah dalam bidang lain sis... Less stress study jadi dentist... If mahu cepat buat duit jadi plastic surgeon dan dan pakar bius...

Somehow sis perlu duduk with ur doter and cakap tentang her future sebab somehow 1 day she might be regret sebab salah pilih course...  dalam research.. Drug discovery... Study disease etc bahasa mudah ummah scientific perlu ada passionate.. Kerja tidak glamour seperti DR...



Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 01:56 PM | Show all posts
Edited by Lance7499 at 16-11-2021 12:12 PM

Terimalah hakikat..bidang yg memberikan pulangan duit yg banyak jer jadi tumpuan skrg ni. Money is not everything but everything need moneyyy. jcpenneykiosk
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 02:04 PM | Show all posts
sweetpea911 replied at 15-11-2021 12:31 PM
I perasan yang excellent bidang stem ni hujung2 mmg rezeki di luar negara.. ada kenalan kerja di s ...

tak de place for these stem grads sbb too many, and of questionable quality, kut from good uni tu rasa mmg laku keras je... yg ada mech ke chem ke dedulu laku keras la keja ngan slumberger ke baker hughes ke pet ke but oil price pulak jatuh tergolek2 since 2016 mcm tu , now baru nak bounced back.
ni gomen la punya policy, churning so many of these stem grads , tak tally with what the job market wants.. kut engineer takkan yg duk kat assembly line tu smua engineer, harus la amek abangla ke level budak spm je ke.. acer tanya satu kilang berapa engineer dia nak guna? maka hasilnya engine grad pun jadik grab rider je

sama la lambakan doctors... punya la banyak uni private yg offer, yg spm cukup2 makan pun boleh jd doc.. pehtu blame the system sbb takde space utk buat housemanship, kut jaman dedulu mmg susah la nak masuk medic, skang ni asal berdhuet nak belajar apa pun boleh, but ujung2 no quality, tak gerun ke you putting your life in the hands of doc yg takde quality? baca je la luahan doc2 snr about bebudak fresh medic esp from private ni.. gerunnn

meols rasa bukan sebab STEM ni cuma takde QC control, yg tak berapa bagus pun cikgu2 suh amek science stream.. akhirnya neither here nor there le

skang ni kut meols itw... mmg kena tengok uni mana... suh buat algebra form 5 pun ramai yg fail suh  buat kira2 sst pun ramai budak accts tak boleh buat.. tu pun dah bagi calculator sesiap...

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 15-11-2021 02:04 PM
tak de place for these stem grads sbb too many, and of questionable quality, kut from good uni tu  ...

Khen..
Cuba test budak2 ni buat calculus..
Persamaan terbitan..
Algebra iols rasa ok lagi, tak susah mana

Skrg ni budak2 tak guna lagi buku sifir.
Zaman iols dulu buat add math ke modern math ke hah kena buku sifir.
Depa guna kalkulator aje
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 02:30 PM | Show all posts
Dwdrum replied at 15-11-2021 01:51 PM
Psychiatrists salah 1 job yang i akan minta anak jauhi... Sebab if mental tidak kuat depa akan sen ...

meols suh dah dia jadi plastic surgeon but it's agaist her principle mengubah sesuatu kejadian yg tuhan dah bagi , katanya kufur nikmat ... unless reconstructive surgeon like my biras... but sheols mmg tak minat cutting ppl up.. katanya messy
she's dropping physics for A2, so sheols buat for AS saja,  so A lvls nanti just chem bio and maths.. so mmg katanya biomedic line, but buat apa tu tak pasti, she needs to find her own passion, but chem mmg fav subject dari dulu..

ekceli byk cabang if she likes chem, if she tak nak buat drugs pun she can always come up with cosmetics ke haper.. as long as not produk timbang kilo lah she can do it the proper way.. anything to do with vanity can sell punya mesia ni pulak haven for manufacturers, cheap labour, good gomen policies
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 02:33 PM | Show all posts
akies replied at 15-11-2021 02:12 PM
Khen..
Cuba test budak2 ni buat calculus..
Persamaan terbitan..

wahhh time meols add maths pun dah guna scientific calculator.. chuols belajo zaman mana???
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 02:37 PM | Show all posts
Edited by Kitty_catz at 15-11-2021 02:40 PM
TuntungReturn replied at 14-11-2021 10:10 PM
rugi belajar aliran sains. esok bos orang sastera. tgk je top ceo semua org sastera. .. contoh  ...

sapa kata?

meols engine dapat je jd GM   bawah meols ni bebudak sastera mcm chuols ckp tu..

tp kat sini, deme kata meols auditor

#bacabulehpercayajgn
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
budak2 genius mrsm dan asrama penuh kan melambak2 ada, suruh je diorg yang galas tanggungjawab ceburi bidang sains ni. budak2 lain  x sebijak diorg dan perlu cari bidang yg sesuai dgn minat dan bakat yg ada utk teruskan kehidupan. salah amik bidang merana je hidup buang masa dan duit belajar lepas tu fail dan kalau lulus cukup makan je akhirnya tetap susah dpt keje
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2021 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Budak2 skrg kalau pandai, mmg pandai bijak
Tapi ramai jugak yg tercicir, esp musim pdpr ni
Tengok silibus anak darjah 1 2....mmg mencabar. X kena gaya, payah anak nak belajar. Buku teks pun x membantu. Dgn soalan KBAT nya....mmg budak yg bijak pandai senang la belajar. Kena ade extra usaha dr parents.
Harap2 yg x STEM pun boleh berjaya...kemahiran mcm.vokay pun pemting ok...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 39420 Replies : 1499
OPPENHEIMER (2023)
SY_MumiOPPENHEIMER (2023)
Views : 77 Replies : 4
[tvN] Mr. Queen - Shin Hye Sun, Kim Jung Hyun
xyla73[tvN] Mr. Queen - Shin Hye Sun, Kim Jung
Views : 91463 Replies : 1194
Social Chit Chat 6
sarah82Social Chit Chat 6
Views : 34933 Replies : 581
BoBoiBoy: GalacticHeroes Game Launching
HamazakixamBoBoiBoy: GalacticHeroes Game Launching
Views : 4868 Replies : 1
Dato Seri Mahadi 34 tahun
akumakDato Seri Mahadi 34 tahun
Views : 81062 Replies : 120
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 52101 Replies : 366
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 49656 Replies : 1134
Daily life (activity) as homemaker / housewife / Taitai
green~teaDaily life (activity) as homemaker / hou
Views : 5446 Replies : 33



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 06:36 PM GMT+8 , Processed in 0.085840 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list