CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 3870|Reply: 114

[Tempatan] Laporan Tahunan KPM 2020. Pelajar STEM cuma 47.18% berbanding sasaran 60%. Pelajar tak minat Sains, Teknikal etc

  [Copy link]
Post time 11-11-2021 10:38 PM | Show all posts |Read mode
Revamping STEM education post-pandemic
November 11, 2021 @ 10:02pm


LETTERS: Since before the pandemic, Malaysia had highlighted the goals and importance of developing students in the area of Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM).

Without it, Malaysia would face a setback in producing a sufficient talent pool to satisfy market demand.

According to the Science Outlook Report for 2017, the targeted enrolment for STEM courses in tertiary education is 60 per cent, however the reported number was only 40 per cent in 2016.

On top of that, according to the Education Ministry's 2020 Annual Report, the percentage of upper secondary school students who are involved in STEM was 47.18 per cent. It is still considerably far from the national target of 60 per cent.

Based on research "The Issues and Challenges in Empowering STEM on Science Teachers in Malaysian Secondary Schools", it stated there are many reasons that influence this percentage.

The findings illustrate that science teachers' exposure and training on STEM, a lack of facilities, inadequate budget, heavy workload, time constraints and also lack of support from school leaders constitutes factors affecting the STEM enrolment.

These have greatly influenced the teachers performance hence negatively affecting the students' motivation.

Students who at first seem interested in pursuing engineering as a career could forgo their dream when they could not understand physics due to teachers' inadequate knowledge in STEM education and insufficient opportunities to be creative and innovative in teaching.

On the other hand, students who have a passion for Biology could also be denied the opportunity to be submerged in the area due to lack of facilities. This situation occurs and affects the students decision to pursue the area of STEM.

In relation to the school reopening post-pandemic, what are the elements that could be adapted and learned through online learning to solve STEM problems?

For a start, teachers need to utilise online teaching resources for simulations in their teaching and learning. Since the lockdown, many online resources providers have grown exponentially and upgraded to suit learning needs.

PhET's are one of the platforms that provide simulations for subjects such as physics, chemistry, mathematics and biology.

Teachers could easily explain complicated theories with ease while giving the opportunity for students to have an active engagement by discovering the outcome by themselves. By doing this, teachers could initiate inquiry- based learning activities in the classroom.

Moreover, the Ministry of Education could update current modules such as Siri Bahan Sumber Sains, Teknologi, Engineering Dan Matematik (BSTEM) to integrate digitalization elements. Currently the examples that are included in the modules are activities that can be done with minimal use of technology.

Such examples are building a model of a polygon bridge from an ice cream stick. A substitute for this could be to play "build a bridge'' game, where students can test out using different materials with the goal to successfully transport a vehicle between two points.

By doing this, schools could compensate for their lack of facility with online material while building a 21st century education classroom.

Beside that, students have equipped themselves with a lot of technological skills during online classes. Thus, the curriculum should make a major paradigm shift to encourage self-learning among students.

Build students' curiosity and skills for self-efficacy, in order to produce lifelong learners.

It will be a waste if it is not utilized for the benefit of education. Schools should be a place that sparks an interest in students, while they independently continue to learn based on their respective interests.

There is a vast array of webinars and opportunities online that have yet to be explored by the students such as online courses.

In STEM education, we should not spoon-feed the students or mold them to be exam-oriented. Instead, we need

to produce students who are critical thinkers, innovative and have problem solving skills.

This is the future of STEM education, we should never regress to learning styles pre-pandemic.

DANIAL FAROOK
Harmoni Malaysia Activist
Faculty of Education, UiTM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by miszclassique at 11-11-2021 10:49 PM

Budak sekarang rasa baik jadi tiktokers instapemes je la kalau tgk gaji basic engineering science pun takat 1.5k, kerja 6 hari

Pape pun, mmg semua benda nak guna IT skrg... I pun tgh fikir nak daftar course data science
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
bukan x minat stem..tp kurang pluang kerja...baik amik akaun,ekonomi..mana2 buleh msuk...brpa byk graduan sains dan teknologi lari bidang bila dah hbih bljar...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 12:02 AM | Show all posts
Edited by capiloton at 12-11-2021 12:06 AM

baik amik course bisnes and management, or IT.
senang naik pangkat, dan peluang keje banyak.
pindah tempat lain, boleh demand gaji.

ingat parents semua tu buta ker dengan potensi kerjaya dalam STEM dalam negara nih?kawan2 aku yang kerja lecturer di fakulti engineering,
anak2 dia semua takde yang mengikut bapak nya belajar engineering.

adik aku graduate mechanical engineering pun keje IT programmer sekarang nih.
dia kata kawan2 batch dia mereput jadi mechanical engineer gaji rendah.

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Bidang STEM hina di Malaysia. Fact.

Muntri2 negara kau berapa kerat je aliran STEM? Berbanding aliran Sastera? Lagik nak gebang pasal STEM? Pft.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Khairy Jamaluddin muntri kesihatan kau tu pon STEM la sangat khuenst. Pft.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 12:29 AM | Show all posts

Baik belajar kulinari di tanah air terobes asia tenggara nih, laku keras
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Terimalah hakikat..bidang yg memberikan pulangan duit yg banyak jer jadi tumpuan skrg ni. Money is not everything but everything need moneyyy
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 01:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Atokcow ijau 96 tahun tersenyum sinis dengan PPSMI
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 03:01 AM | Show all posts
bidang2 dlm stem byk tapi peluang pekerjaan belum tentu.. ada jah yg tukaq keje, cth terbaik https://sinarplus.sinarharian.com.my/kisah-masyarakat/dulu-jurutera-kini-ke-dapur-youtube-che-nom-kini-raih-1-juta-pengikut/
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 03:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 12-11-2021 03:01 AM
bidang2 dlm stem byk tapi peluang pekerjaan belum tentu.. ada jah yg tukaq keje, cth terbaik https:/ ...

Wan nadiah bertuah dapat jadi ceo hospital.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 03:36 AM | Show all posts
sharlenetexas replied at 12-11-2021 03:04 AM
Wan nadiah bertuah dapat jadi ceo hospital.

tgk la apaknya sapa..
dia org yg baik, so iols ok jahh dgn dia...

kenalan iols dari skolah menengah yg grad degree biology pula, lepas grad keje kat bank.. la ni dok jjcm kat spain, tak tau apa keje dia.. lama tak kontek..
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 07:02 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 12-11-2021 07:10 AM

kalau pendekatan, polisi pendidikan hanya nak melahirkan ' warga negara'  yg hanya lihat pendidikan sebagai HANYA tiket  peluang pekerjaan semata mata tanpa menekankan aspek JERI dalam individu, aspek yg berteraskan materi,masakan ilmu mana pun tak akan memanfaatkan seseorang insan dengan konkritnya pun.

sedangkan dalam kitabul ilm al ghazali definisi ilmu tu sangat luas.
polisi dan dasar pendidikan tu kena beretarskan pandangan alam atau worldview yg betul. ini tidak KPI publication, then ranking , citation

adakah ilmu dalam tradisi sebelum ni berkembang berteraskan unsur kapitalis atau sifat sifat yang seumpama dengannya? kemudian kita bising. alahai.


maka okaylah kalau ilmu STEM kurang , maka kita lihat berlambaknya cliche idea tahap drama akasia, slot pukul 7 pm and pukul 9 pm yg ntah ape ape.

sedangkan di negara lain pun , tahap drama kat tv tak kisah lah kabel atau langganan , dah macam level film di malaysia pun  daripada  aspek idea, garapan konsep sains dalam drama tu atau dalam erti kata lain depa mampu menghasilkan produk seni yg berterapkan unsur saintifik dalam bentuk / mode yg paling santai. depa dah mampu buat begitu, tapi kita? masih merangkak.

dari satu aspek, lambakan graduan perubatan, masa depan graduate STEM pun...makin mencabar, tapi bidang yg advance semakin berkembang and bersifat inter disiplin.

so relevankan kita masih melihat ilmu sebagai aliran sains and bukan sains ? hmmm kalau ade maca ni lagi, so sad lah.

satu yg rugi.


ilmu tu tinggi sifatnya , tak ada pun ilmu yg hina , cuma manusia je yg kena lihat ilmu tu dan cabangan ilmu tu apa and ke arah mana yg nak dibawa insan tu.
bukan hanya tertakluk pada 'warga negara'je.

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 08:04 AM | Show all posts
artikel yang lucu...

seperti biasa, artikel pasal kurangnya student stem ini, penulisnya akan terlalu takut melihat sebab sebenar kenapa ianya berlaku. ..

ini soal pilihan pelajar dan ibubapa, maka penulis sepatutnya melihat dari kaca mata mereka untuk memahaminya.. .. ini lihat dari jauh sesambil menyalahkan sistem pembelajaran... padahal sebabnya pilihan pelajar beralih adalah sebab lain.. sepatutnya kena tengok atas untuk selesaikan masalah tetapi tengok kebawah maka pendapat yang dihasilkan banyak kekurangan

cadangan dia ini basically guna sistem pembelajaran untuk menarik pelajar join stem... .. salahkan sistem pembelajaran kerana tak boleh tarik pelajar join stem adalah salah kerana sistem pembelajaran sekarang adalah ciptaan kementerian, ianya tak pernah dicipta untuk tarik pelajar untuk join stem... membina dasar dan pelaksanaan sistem pembelajaran adalah dua perkara berbeza.. turun kebawah dan lihat sendiri untuk memahaminya..

contoh mula-mula minat lepas tu hilang minat sebagai salah satu point dia menyalahkan sistem pembelajaran adalah lucu.... manusia hilang minat terhadap suatu perkara dan pindah minat kepada benda lain adalah biasa, cuba fikir sedikit kenapa mereka hilang minat tu..



Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 08:35 AM | Show all posts
miszclassique replied at 11-11-2021 10:48 PM
Budak sekarang rasa baik jadi tiktokers instapemes je la kalau tgk gaji basic engineering science pu ...

yaa even sime darby pun offer rm1.4K starting utk bebudak engine fresh tp dia put under apprentice, kasik rumah la tapi posting ntah ceruk mana
6 mo probation, kalau tak ok, katanya tak serap

ujung2 jadi kuli jah
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 12-11-2021 08:35 AM
yaa even sime darby pun offer rm1.4K starting utk bebudak engine fresh tp dia put under apprentice ...

Kesian kadang...mmg nak perah tenaga orang tapi bayar ciput...ada jgk jenis company yg memanjang cari budak intern je sbb bayo intern lagi murah
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 09:58 AM | Show all posts
patutnya beri kebesan kpd pelajar sendiri  utk pilih aliran yg diminati bila masuk form4..bukanya cikgu atau ibu bapa yg decided student masuk aliran science or sastera
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 10:18 AM | Show all posts
anak2 iols semua minat STEM, oklah uols jd la tiktokkers, kurang sikit persaingan anak2 iols nanti.
anyway i think bende ni run in families kot, kalau parents bidang STEM anak2 tend to be in STEM also. tp ada je jiran iols laki bini doc specialist, anak lawyer, economist....sorang kena paksa buat medic drop out takmau. lessons nya biarla anak minat apa pun encourage kan aje,..they will excel kalau suka bidang tu. anak2 sedara ramai amek eng pun jual cosmetics online la, x kerja dok rumah jaga anak pun ada,..jejeki memasing
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 10:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Stem kalau aliran bio/sains hayat lagi sedehhhh. Tak perlu tengok jauh, tu doc ramai mereput susah carik kerja tetap.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Schoolmates ai yang ambik aliran STEM di U majoriti pi jadik cikgu ambik KPLI/DPLI.

University mates ai pula ramai masih bertahan dalam bidang STEM. Walau memang mereka susah nak carik kerja. Ada yang sudah jadik lecturer IPTA aliran STEM juga.

School mate ai aliran Sastera/Kemanusiaan? Dok kat Putrajaya dah, jadik PTD.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-5-2022 02:10 PM GMT+8 , Processed in 0.185106 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list