CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2551|Reply: 3

Ubat

[Copy link]
Post time 17-8-2010 01:38 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by mizsela at 17-8-2010 07:18

Nak tanyelah...sbb di bulan puasa nie agak rumit la jugak....

kite makan ubat 2 kali sehari, and tibe2 kte termiss sahur n bermaksud kite jugak termiss 1 kali ubat untuk haritue...
ubat tue diuretic, spironolactone. nie kalau kte termiss sekali ade efek ape2 tak...yg jelas ke?misalnya menggangu la ape2 dlm body kte....


harap leh faham soklan aku nie...
kalau rase benda nie common sense ke hape ke...x kesahlah.jawab jelah...kerap sgt tertinggal ubat..so kalau sekali dua tertinggal nie..meme jadi msalah ker? especially di bulan ramadhan nie...kalau tertinggal alamatnya bukak puasa baru aku makan ler..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2010 07:30 PM | Show all posts
Reply 1# mizsela


    tu ubat untuk sakit apa beb?
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 03:26 PM | Show all posts
dah tertinggal nak wat camne...redha je la..
tinggal 1 kali ok...sbb actually ubat tu still ada dalam badan...cuma level dia turun la dan bukan level yg optimum yg  paling baik utk dia berkesan ...let say dalam 50% ke (contoh)..time bukak nanti, u amik macam biasa(jgn double dos) ,level ubat akan naik balik...

reason kita makan ikut particular interval membolehkan level ubat (whatever ubat) remain/maintain within it's effective level...

hope my answer is helpful
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2010 07:52 AM | Show all posts
dah tertinggal nak wat camne...redha je la..
tinggal 1 kali ok...sbb actually ubat tu still ada d ...
peachRose Post at 19-8-2010 15:26



    yup..setuju...tp wondering la...tuh ubat tuk apa ek? mmg kena consistent ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 12:18 PM GMT+8 , Processed in 0.083849 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list