CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5578|Reply: 17

ex Pres Filipina: Corazon Aquino tenat; update: dah meninggal dunia!!

  [Copy link]
Post time 2-7-2009 02:40 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by amazed at 2-8-2009 07:48

Ikon demokrasi Filipina sakit tenat akibat barah




MANILA - Bekas Presiden Filipina, Corazon Aquino (gambar) dimasukkan ke hospital setelah semakin tenat akibat penyakit barah kolon tahap keempat, kata jurucakapnya, Deedee Sytangco semalam.

Sytangco menambah, ikon demokrasi berumur 76 tahun itu dimasukkan ke unit rawatan rapi minggu lalu kerana tidak lagi mampu menelan makanan.

Katanya, Aquino 'sangat tidak sihat' tetapi tidak berada dalam kesakitan dan masih belum memakai alat sokongan hayat.

Beliau menjalani rawatan kimoterapi setelah disahkan menghidap barah pada tahun lalu tetapi rawatan itu sudah dihentikan.

"Kami berharap orang ramai akan memberi sokongan dan berdoa untuknya," kata Sytangco.

Aquino terjun ke dunia politik pada 1983 setelah suaminya, Benigno Aquino mati ditembak. Suri rumah itu kemudian memimpin kebangkitan rakyat pada 1986 sebelum menggulingkan bekas diktator Ferdinand Marcos.

Beliau melepaskan jawatannya pada 1992 tetapi terus aktif dalam bidang kebajikan dan politik. -AP



aku tingat ada baca pasal laki dia kena tembak kat airport masa baru ajer sampai manila.... pastu terus worang filipino demo gulingkan marcos....  

rasa2nye tak lama dia ni... dah tahap empat dah.. kira kritikal tuh!!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-7-2009 02:52 AM | Show all posts
mmg kritikal sgt...
huhuhu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2009 02:53 AM | Show all posts
tp kita xtau lah kan..
kdg2 ada yg kritikal pun still boley hidup lg..
huhuh..semuanya kuasa tuhan..
huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2009 03:00 AM | Show all posts
1# amazed


alahai stage 4 dah.... dah advanced stage tu.. critical..

dia ni yang jadi presiden lepas orang gulingkan ferdinand marcos kan... rakyat memang nak dia jadik presiden kan...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2009 11:12 AM | Show all posts
BAHAYA TUH
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-7-2009 11:25 AM | Show all posts
4# darlingangel


yup..dia ni ler.. hebat masa jadik pres dulu..... beza betul ngan imelda 'kasut' marcos tuh...  dia dapat banyak sokongan lepas laki dia kena bunuh kat airport tu masa baru balik ke manila dari pembuangan tak silap aku.. apa nama  benigno aquino  tak silap aku...  ha
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-7-2009 10:50 PM | Show all posts
6# amazed


betul la benigno... cory ni memang well respected by the people..

imelda tu mmg hampeh le.. harapkan kasut je... satulagi underwear dia beratus ribu.. mahal2 warna warni.. heboh dalam surat kabar dulu dia suka kumpul kasut ngan undies... alahai sayu hati dengar ekekekekkeke
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2009 07:32 PM | Show all posts
kawan aku kena colon cance stage 3...

bos dah amik orang utk ganti post dia... sbb ingat hayat tak panjang...

tp semangat dia nk sembuh kuat sangat... skang dah lebih 5 tahun... dia hidup segar bugar lagi... tp stage 4 ni... tatau la kan....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-7-2009 09:46 AM | Show all posts
kesiannyee...

itu aje lar yg mampu aku ckp...
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2009 08:24 AM | Show all posts
Edited by Flower007 at 2-4-2015 01:54 PM

Deepest Condolence
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2009 08:24 AM | Show all posts
Edited by Flower007 at 2-4-2015 01:55 PM

Deepest Condolence
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2009 01:18 PM | Show all posts
latest,dia dh mangkat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2009 07:49 AM | Show all posts
Aquino dikebumi sebagai rakyat jelata




BEKAS Presiden Filipina, Corazon Aquino yang meninggal dunia akibat kanser kolon semalam akan dikebumikan dalam satu majlis persendirian minggu depan, kata keluarga tokoh demokrasi berkenaan.

Ia diumumkan selepas Presiden Gloria Macapagal Arroyo menawarkan majlis pengebumian negara bagi Aquino diikuti dengan tempoh berkabung 10 hari di seluruh negara.

Namun, anak lelaki Aquino, Benigno Aquino Jr berkata, beliau dan empat adik -beradiknya memilih untuk mengebumikan ibu mereka di sebelah kubur suaminya di sebuah tanah perkuburan persendirian di sini.

"Itulah hasrat kami dari awal lagi," katanya.

Menurutnya, dia tidak dihubungi mana-mana pegawai dari pejabat presiden berhubung pengebumian rasmi tersebut dan tidak berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

Suri rumah yang amat benci terhadap amalan rasuah tersebut memegang kuasa selepas memimpin gerakan reformasi rakyat bagi menggulingkan Presiden Ferdinand Marcos pada 1986. - AFP
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2009 10:12 AM | Show all posts
RIP to her
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2009 10:54 AM | Show all posts
RIP to Aquino.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2009 02:50 PM | Show all posts
nasib le ko ni non muslim...kalu tak blh gak aku sedekahkan alfatihah..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-7-2010 12:31 PM | Show all posts
takziah...........
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2010 01:21 AM | Show all posts
ohhhh ohhhhhhhh mengapa begini  hahhhhhhhh.............
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
TAKZIAH: Isteri Wan Saiful meninggal dunia akibat kanser
mojarean_XTAKZIAH: Isteri Wan Saiful meninggal dun
Views : 2763 Replies : 4
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 56799 Replies : 82
Lelaki hampir muflis dipergunakan abang ipar guna nama buat pinjaman bank pembelian kereta baharu Rm100k.Wajar atau tidak
YgBenarLelaki hampir muflis dipergunakan abang
Views : 35628 Replies : 39
Pulis Minta Bantuan Kesan Kanak-Kanak Perempuan,Albertine Leo Jia Hui,  Enam Tahun Dilapor Hilang di Iskandar Puteri
YgBenarPulis Minta Bantuan Kesan Kanak-Kanak Pe
Views : 36213 Replies : 47
Point Kumpul Tachang
evatasoPoint Kumpul Tachang
Views : 31782 Replies : 217
Sejauh mana GIGIHNYA  korang
fahdramliSejauh mana GIGIHNYA korang
Views : 75006 Replies : 396
JOM test mata korang?
fahdramliJOM test mata korang?
Views : 32221 Replies : 173
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92690 Replies : 1042
[tvN/Viu 2024] THE AUDITORS - Shin Ha Kyun, Lee Jung Ha, Jin Goo, Jo A Ram
Rahah[tvN/Viu 2024] THE AUDITORS - Shin Ha Ky
Views : 9161 Replies : 25
Joe Biden tarik diri perebutan jawatan Presiden, Harris calon Demokrat
ultra78Joe Biden tarik diri perebutan jawatan P
Views : 21582 Replies : 20

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 09:15 PM GMT+8 , Processed in 0.317341 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list