CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 143902|Reply: 116

Siape Penah Kena saman Berhenti kerja tanpa notis

  [Copy link]
Post time 8-4-2009 10:14 PM | Show all posts |Read mode
firza nak mintak tolong sape2 yg penah kena saman sebab berhenti kerja tanpa notis..firza x tahan dah rase nak cabut je kerja..truk ke tindakan yang die ambik..kite leh kena tangkap x...firza tension sgt dh ni..tolong la..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-4-2009 10:17 PM | Show all posts
kau bagi jek ler notis benti kerja macam aku 24 hours punya.... senang citer... jangan carik masalah... kang terkangkang....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-4-2009 10:18 PM | Show all posts

Balas #2 MaxSteel\ catat

aku takut kena saman tau kena tangkap la..dlm agrment kte ntis 2 bln wlaupun x cnfrm lgi
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2009 10:30 PM | Show all posts
hantar la notis berenti keje 2 bulan..ikut agreement..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-4-2009 10:37 PM | Show all posts
tpi 2blan tu lamenye..sehari pun dh mcm setaun lg la 2 bulan..firza skrang ni mmg rse celaru sgt..kdg2 kptusan nmpak x rsional..tpi firza btul2 x tau dh nk wt pe..keja firza jd xde kualiti sbb firza dh xde smgat n firza rse x dpt wat keja ngn baik
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2009 10:55 PM | Show all posts
hurmmm ko ponteng je keja 3 hari pstu kompom bos tnya nk keja lagi ke nk berenti,
nnt ckpla ko nk berenti..heheh... tp kalau bos ko tak kisah ko tak dtg..hmm kena guna plan lain lak... ko amik mc bnyk3... pstu amik cuti tnpa gaji ke... bg dia bosan...heheh.. pastu baru berenti...

takkan dia nk pecat terus..  eh ada ke org pcat psal ni...

slmt berjaya.. idea ni aku dpt pn dari member aku gak..eheh.. tp aku tak pnah buat lg..
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 8-4-2009 10:56 PM | Show all posts
firza ni ni cm brani tapi sbnarnye takut..tu yg nk tnye sape penah kena saman sbb benti cabut ni...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2009 11:01 PM | Show all posts

Reply #7 Fir_za's post

hurmm... kwn akupnah kena berenti dgn tak sngaja.. pasal dia amik mc 2 hari bos aku mmg tak suka dia.. pstu ada org hasut lg.. kata dia sakit tp dia blh jalan... bila bos aku dgr dia guna taktik cam aku ckp td.. eh bekas bos aku .. dia tnya kwn aku nk kena di berhentikan ke atau dia yg letak jawatan..... dak tu cam takot je pastu dia pn plih bg surat berenti.... pd aku mcm bkn salah dia.. patotnya tak yah bg.. ape bukti bos tu nk berentikan dia,takat ckp2 org je..huhh blh lepas ke haa.. bkn ke kalau nk berentikan org kena byr pampasan..hmm aku pn tatau sngt... mgkin dia gertak je kwn aku..dh dak tu pn takot..n tak suka gak bekas bos aku dia pn berntila 24jam..kalau ikotkan patotnya kena notis sebulan...tgk...bila kes camni blh je jd 24jam..pelik tul...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-4-2009 08:29 AM | Show all posts

Reply #1 Fir_za's post

sebenarnya tgk pada company gak.....ada Company yang tak amik port sgt....tp jaga2 la kalau ko carik keje baru dan new Co. tu buat reference check...drpd Co. baru tu plan nak amik ko bekerja....terus derang kensel...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 10:50 AM | Show all posts

Reply #7 Fir_za's post

cuba ko citer sikit.. kampeni mana ni..?? biar aku lempang sikit director dia

cemni...
1. cuba cerita bebaik yg hang nak benti...
2. biasanya majikan akan paham..
3. kalo dah cakap nak benti tapi depa kata kena tunggu 2 bulan jugak as agreement
4. ambik MC..
5. late coming
6. early going
7. extra rest time
8. emergency leave
9. ni tanda protes...
10. dah sah kampeni takmo org cemni....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 10:57 AM | Show all posts

Reply #10 ryo_takahashi1's post

Wahhhhhhhh.........tips2 berguna ni ryo...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 11:15 AM | Show all posts
berbincang dulu ngan company..
jgn amik risiko berhenti tanpa notis, cos kami dah ada experience..
engineer tuh berenti tanpa notis...pastu hutang lak ngan kompeni, cos ada bond tak abih lagik..

apa yg kompeni kami buat..we go straight to legal..hehe..
siap hantar surat lawyer...
mau tak mau org tuh kena byr gak lump sum...

sedangkn boss dia kata dah, kalo dia nak berenti, dia leh dpt jek diskaun sket..maybe yg bond tuh bleh kawtim..
sbb dia dah buat taik, semua benda dia kena byr full settlement, within 30 days.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 11:16 AM | Show all posts

Reply #11 medangmru's post

biasanya medang... bila staff bitau depa nak benti... majikan akan benarkan... sbb bila dihalang, byk perkara diluar jangkaan MUNGKIN berlaku... mcm aku tulis kat atas tu la...
kena pulak staff yg prestasinya ala2 kadar gituuu... watper nak simpan...
tujuan kena hantar surat 2 bulan tu aku rasa, utk memastikan majikan ada masa secukupnya utk dapatkan pekerja baru / gantian... tapi bg aku dizaman gawat ni 'No New Recruitment'.. kita gunakan kaedah Multiskill... agak perit pada permulaan nak implement, tapi bila dah establish mmg bawa untung pada overhead syarikat...

What say you?

[ Last edited by  ryo_takahashi1 at 9-4-2009 11:19 ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 11:50 AM | Show all posts
aku pernah.. patut bagi notis 1 bulan..lepas gaji bagi notis seminggu, lagi 3 minggu terus tak datang...
adalah surat saman datang kira kerugian dorank hantar.. pandai plak dorank kira..
kos aku nak ulang-alik ke tempat kerja tu dorank tak fikir...aku buat bodoh jer..
aku bengang pasal aku mintak transfer ke cawangan berdekatan dgn rumah emak aku dorank tak consider..
kunun kat branch nak pakai bangsa c*na jer... aku pun meluatlah..!! aku kerje bank masa tu, tapi jawatan kerani jer...
sampai sekarang tak der apa2 pun.. taklah nama aku di band dari meminta kerjer..
sbb aku fikir bila kita dah nak berenti.. nak tunggu 1 bulan tu.. confirm bos pandang kita
mcm kecik jer.. buat kerje pun yang tak penting2 langsung.. ala2 kena buli gitew..
tu yang aku tak sanggup nak lalui.. blah gitew jer..
dah sepuluh tahun dah kes tu...

[ Last edited by  timah77 at 9-4-2009 11:53 ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-4-2009 07:35 PM | Show all posts

Balas #8 tina\ catat

huhuh..firza x pkir dah psal pampasan..yg ptg dpt kluar dri cmpny tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-4-2009 07:38 PM | Show all posts

Balas #9 medangmru\ catat

firza rse compny tu amik port..mse firza rprt duty die dh wrning firza..klau nk benti 2bln notis atau bayar gaji 2 bulan pada compny..n kt sini x blh blik awal..eeeeeeeee..geramnye...mse tu firza lak dsprate nk keja tu yg main trime jek..pdahal sblm ni firza de dpt offer lain..firza amik offer ni sbb dkt ngn rumah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-4-2009 08:02 PM | Show all posts

Balas #10 ryo_takahashi1\ catat

Cmpny ni kt jb...dulu firza keja kt KL tpi firza blik jb..tpi lpas kena co cm ni firza rse c serik lak..firza rse nk blik kl blik
yg firza benggang igt keja ngn cmpny mlayu ni ok..firza pon niat la nk tlong bngsa sndri..tpi firza rse baik keja ngn bngsa lain lg prfsional:@ :@ :@ :@
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 08:07 PM | Show all posts
elok berhenti mengikut cara yang sepatutnya. cek dgn HR atau pejabat buruh.

kalo tak naik turun mahkamah ler jawabnya kalo kompeni ko tu buat tuntutan gantirugi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-4-2009 08:13 PM | Show all posts

Balas #12 baby_pingu\ catat

ye ke..alamak tkut nye...tpi kan klau x sttle wthin 30 days ape jadi eh...kena tgkap x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-4-2009 08:18 PM | Show all posts
firza pon kalau boleh x nak benti cabut..sebab firza selama ni biarlah keja kilang sekali pon nak benti firza mesti antar notis n ikut prosuder..cume tmpt keja ni firza btul2 x leh tahan..fmly firza sndri pn trkejut tgok firza mrung jek sjk kerja kt situ..firza x tau cm ne nk explain kat org cm ne..tpi firza btul2 x slesa..bkn sbgai pkrja kita de hak ke utk mncuba...sme gak cm bos jgk..klau die tgok kite x sesuai die leh buang kite dgn notis..cume yg firza ckap nk cbut sbb notis tu nk 2 bln, firza bru je keja pon n x knfrm lg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 01:57 AM GMT+8 , Processed in 0.243078 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list