CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12
Return to list New
Author: mie07

Camne Nak Buat Bila Anak Tak Dengar cakap

[Copy link]
Post time 9-4-2009 04:06 PM | Show all posts

Reply #20 dealova77's post

Sama2 lah kita usaha + berdoa.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-4-2009 04:30 PM | Show all posts
salam sume,

anak no.2 memang berperangai skit ek.. anak mom yang no.2 , 2yr4mths (merangkap bongsu buat masa nih) tuh pun agak mencabar skit

double active, bubbly, panjat, dll dari abg dia. strong personality pun dah nampak kecik2 nih. conohnya last nite, mom grounded abang dia dari masuk bilik tidur i sebab they all dok sommersault kat tilam.. habih sepah2 semua. adik dia skit punya ke buka pintu bilik i and tot-tet-tot-tet kat i (masih ckp german.. i tak paham ) and dok tolak-tolak abg dia suruh masuk bilik i semula. siap tarik tangan and suruh duduk. tulaa.. i pulak yang kena 'marah' dengan anak no.2. Tapi i biar jek, nak gelak pecah perut pun ada.. yalaa.. abang dia 6yr-30kg, tak bergerak skit pun bila adik dia tolong tolak masuk bilik. alahai.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2009 05:40 PM | Show all posts
Originally posted by bacteria82 at 9-4-2009 12:22
Rotan boleh?


Ada pelbagai hukuman boleh dikenakan sebagai denda kepada anak. Antaranya menarik balik keistimewaan tertentu seperti tidak boleh menonton televisyen jika mereka tidak siap kerja sekolah. Hukuman yang menyebabkan kesakitan fizikal seperti rotan sepatutnya dilakukan sebagai jalan terakhir selepas segala usaha dijalankan. Jika anak harus dirotan, ibu bapa sewajarnya memberitahu apakah kesalahannya yang menyebabkan dia dirotan. Amaran awal harus diberi iaitu jika peraturan tertentu dilanggar, anak boleh dirotan. Berikan peluang kepada anak terlebih dulu seperti amaran kedua sekiranya anak masih melanggar peraturan itu. Jika peraturan itu masih tidak dipatuhi buat kali kedua atau ketiga, baru anak boleh dirotan. Paling penting ialah perbetulkan niat kita sebelum melakukan apa-apa dan minta ampun serta petunjuk daripada Allah. Jangan merotan anak untuk menyakiti mereka tetapi rotan mereka dengan tujuan mendidik. Jangan pukul mereka di muka. Cukup dengan merotan mereka pada punggung yang kesan kesakitan kurang dirasakan.





Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 11:08 AM | Show all posts
masalah aku lagi teruk, anak aku umur baru 4 tahun, bila aku marah ke tegur sikit bila dia buat salah, terus dia amik beg and masuk semua baju dia dlm beg, cakap dia nak pegi sbb mummy dah tak sayang akak... macamana nak buat ekk...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-4-2009 02:14 PM | Show all posts
Tkasih atas segala nasihat dan petua....Angah mie ni walaupun x dengar cakap tapi alhamdullah pelajaran dia ok lak...tapi sikap dia tu yang buat kita rasa x tahan maklumlah ada 5 anak campur ayah 6 jadi semuanya perlu perhatian..........tapi mie akui dia ni jenis yang x leh dipukul kalau pukul dia akan jadi berlebih-lebih lagi.................. tapi kekadang x larat gak.... sekarang ni dia dapat perangai baru lak ...buat adik-adik dia berpuak-puak...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2009 08:58 AM | Show all posts
my 2nd ok je....senang disuruh,ikut kata tapiiiiiiii abg dia plak......adehhhh penat.....kengkadang sian si adik.....kemas brg skolah abg pun adik buat....adik ni bagus kalu makan ke apa ke ingat kt abg dia,tp kalu abg...tah la.....
pandai dah mengasuh yg 3rd, bila mama nk solat dia ajak sikecik tu main sesama...
camner ek....si abg tu kengkadang cam diktator pun ada...ikut kepala sendri je..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2009 11:04 AM | Show all posts
Aku pun ade masaalah cam nie...   hilang sabar dibuatnye.

Insyaallah suatu hari nanti anak2ku akan menjadi insan berguna dunia & akhirat..

Aminnnnnnnnn.....................
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2009 04:12 PM | Show all posts
anak bujang sya nie banyak kali sya menitik airmata sebab tak denga cakap....
jangan main basikal jauh-jauh dia nak jugak main jauh2.....balek dlm ujan lebat smalam ari ni dah demam2....
bebuih mulut cakap ya alllah dibeli salah tak dibeli salah beskal nie.....tak dibeli menangih nak beskal...dah dpt beskal merata
tpt dia ronda...ya allah...camne aku nak buat ngan anak sya nie.....tu dah 3x tukar beskal ade je benda yg rosak...
kat skolah plak jangan masuk kumpulan muzik sekolah tu dia masuk jugakkkkkkkkk.........senyap2 je....sya tak suka dia main muzik.......degillllllllllllllllllll nya ya allah......
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-9-2022 04:19 AM GMT+8 , Processed in 0.067583 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list