CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 6812|Reply: 55

Teknik

[Copy link]
Post time 3-3-2009 08:09 AM | Show all posts |Read mode
Mari kita cakap pasal teknik-teknik fotografi oleh jurufoto-jurufoto ternama semoga kita dapat manfaat, daripada asyik cakap pasal gears... gears... gears....  last-last keracunan. Kalau cakap pasal gears.... sampai bila pun tak habis...  sibuk dengan gears, gambar tak ambik....  

Ceritakan sikit tentang jurufoto yang anda minat, apa keunikan fotonya, tekniknya dan paste kan link nya kalau ada...


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-3-2009 08:22 AM | Show all posts
tak knl jurufoto..
yg gal knl kwn2 yg amek dip foto mse kau u dlu..
tapi gal ske tgkp gambar cz gal photogenic..
gal ni blh dikategorikan sebagai gile camera..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-3-2009 08:26 AM | Show all posts
Originally posted by miss_gegirl at 3-3-2009 08:22
tak knl jurufoto..
yg gal knl kwn2 yg amek dip foto mse kau u dlu..
tapi gal ske tgkp gambar cz gal photogenic..
gal ni blh dikategorikan sebagai gile camera..


gile camera tak apa, jangan sampai gila gear....  hihihihii...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 10:30 AM | Show all posts
aku suka photographer yang pandai bercerita melalui gambarnya .. walaupun hanya sekeping gambar digunakan

kat malaysia aku suka bazuki ...

http://www.bazuki.com/
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 10:33 AM | Show all posts
kalau nak cakap dari segi teknik, rasa aku teknik bazuki ni sama saja. tapi lense kena cepat la.
kelainan dia ialah dia nampak angle yang orang tak nampak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-3-2009 10:45 AM | Show all posts

Reply #5 stormyrain's post

tq for the link. lawa lah gambar dia stormy, menaikkan motivasi aku lah...   especially yang pakai wide-angle tu....  hehehehe....  ko dah ada wide-angle lens ker stormy?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 3-3-2009 11:36 AM | Show all posts
how wide ?

kalau tak salah aku bro bazuki ni ialah seorang architect by profession tapi gila photography sampai akhirnya kerja dengan reuters. bukan senang woo nak dapat kerja dgn reuters ...

[ Last edited by  stormyrain at 3-3-2009 11:37 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-3-2009 02:08 PM | Show all posts

Reply #7 stormyrain's post

memang tak senang, pasal tu aku suruh kau "invest" dulu.....  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-3-2009 03:12 PM | Show all posts
beli D60 tu pun dah great investment for me.

but i will invest more (don't wory ok haha)

tambah pula lately ni aku sedang tertarik dengan astrophotography ...  

kena la plak beli catadioptric telescope

eh mo mo, jom kita pergi New Zealand nak ?

kat sana best kalau nak shoot bintang dan bima sakti

[ Last edited by  stormyrain at 3-3-2009 03:22 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 04:40 PM | Show all posts
Yg aku nampak teknik meracun adaaa....cisss
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 05:13 PM | Show all posts
tak ingin ke rakamkan kecantikan alam ciptaan Tuhan macam ni ...

bintang bak gumpalan kapas yg gebu ... Lake Takepo, New Zealand


Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 05:20 PM | Show all posts
Originally posted by mo-mo at 3-3-2009 08:26


gile camera tak apa, jangan sampai gila gear....  hihihihii...



gal tak paham la gile gear 2 pe?
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 07:53 PM | Show all posts
ni cite teknik tp leh selit2 meracun gak ni..
hampeh pny momo..

aku suke tgk gambo yg cantik je..xpenah plak aku search kt google ni sape2 photographer..
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 07:56 PM | Show all posts
Originally posted by stormyrain at 3-3-2009 15:12
beli D60 tu pun dah great investment for me.

but i will invest more (don't wory ok haha)

tambah pula lately ni aku sedang tertarik dengan astrophotography ...  

kena la plak beli catadi ...


fuh stormy..aku sokong ko..sbbnye x ramai yg wat astropotography..
aku yakin ko boleh stormy..:handshake:

yg lain byknye dok tgk astro je..kayakan ananda krishna..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 01:54 AM | Show all posts

Balas #5 stormyrain\ catat

ni msti ko kan barzuki tuh??
hehe
men tembak je, jgn mareee
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 02:01 AM | Show all posts
dah masuk dh, such a nice picture
suke yg gmba lady crying tu, soo touched..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-3-2009 08:04 AM | Show all posts

Reply #12 miss_gegirl's post

gila gear tu maksudnya, terlalu obses dgn equipments...  
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 08:15 AM | Show all posts

Reply #15 menuautoselect's post

aku bukan bazuki.

kalau gambar aku dah hebat mcm bazuki

apa kelas mo-mo nak racun aku  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2009 08:23 AM | Show all posts

Reply #18 stormyrain's post

bazuki pakai kamera apa?  kalau engkau mcm tahap bazuki tuh, ko kena invest beli Hasselblad...  
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 08:42 AM | Show all posts

Balas #17 mo-mo\ catat

oooo..
baru la gal paham..
hehehe..
tak la..
gal ske sengeh je ble dpn camera..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 02:04 AM GMT+8 , Processed in 0.084893 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list