CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 5770|Reply: 16

Perihal anak yang menyusu ... menyusu.. menyusu...

[Copy link]
Post time 6-2-2009 04:04 PM | Show all posts |Read mode
Assalammualaikum semua...

nak tanya lah pd semua mummy2 kat sini... apa pesen anak2 korang menyusu...

Anak aku.. umur 8 bulan 12 ari.. ..
baby boy... stop b/f masa umur 7bulan... sekrg ni fully susu formula jer...

apa yg aku peratikan... anak ku jenis baby yg minum sikit tp kerap.. contohnya :-
ni jadual minum dia waktu malam....
masa umur 01bln - 2 bln... minum susu setiap 1 jam... tp 2oz jer...   ...
umur 2bulan ++ - 6 bulan --- setiap 2 jam.. ni up skit... 3oz jer..
------------ masa ni b/f.. x yah nak bangun wat susu....

bila dah masuk 6 bulan ++ ... bb aku tgh malm bangun setiap 3 jam.. kalu start pukul 12... nanti karang kol 3. pastu kol 6... masa ni baby dah x nak sgt B/F.. kekadang bila aku bg B/F dia tolak.. kdg2 bila aku wat susu dia nak BF... mcm2 pesen...

bila dah fully stop BF... jadual tetap sama.. every 3 hours.. ngan 4oz...
ada satu ari tuh, aku bg makan bubur pukul 9 lebeh.. pastu dia tido dlm kol 10... igtkan mesti dah kenyang.. bajet dlm kol 3 lah bangun...

uper2nya.. dia bangun gaks dlm kol 1.. melalak2 nak susu.. lagi satu peel anak aku kalau nak susu.. menangis.. ya rabbi macam kena picit2...

anak korang camne laks? ada x sama cam anak aku ni..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 6-2-2009 04:13 PM | Show all posts

Balas #1 kaogi\ catat

my son umo 4 mnth.. setiap 2 jam mesti nk susu. sbb dia kerap sgt nk menyusu smtimes lom cukup 2 jam mesti gelisah, aku bg 3 oz per serving.

pulak tu jenis terjaga dr tido terus menjerit. melalak nk susu. Yg kita ni kelam kabut nk pujuk dia ngan nk bancuh susu lg.. dh kenyang tersengih2 je..
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2009 07:43 PM | Show all posts
anak aku lelaki.. 5 mth.... fully bf... n tak penah bg dlm botle.. sbb aku hwife kan.. so tak tau jumlah sbnar bape oz dia minum...... asal dia nak susu je.. aku sua tek aku kat dia... dia kenyang dia benti sendiri....

kalau siang... every 11/2 dia akan lapar mintak susu.... selalu kalau aku terlupe... hint2 yg buat aku perasan dia nak susu... dia suka isap penumbuk dia... mcm mane ko tarik tgn dia kuar dr mulut... dia mesti masukkan balik....

mlm lak... every 3 hour baru dia bgn mintak susu.. kekadang tak bgn betul2 pn... sambil mata dia tutup.. dia lepuk2 nyer muka aku... bila aku sedar.. aku sua tek aku... dia minum terus sambung tido balik.... kekadang tu dia salah lepuk.. dia lepuk asben aku... da asben aku yg terbgn.... anak aku ni dia main lepuk je... sbb dia tutup mata kan....
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2009 11:03 PM | Show all posts
Salam Tuan Rumah..

Thread ini sesuai di bahagian penyusuan, saya akan pindahkan ke sana..

harap maklum
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2009 10:55 PM | Show all posts
tuan romah...

my doter jaga malam 2-3 kali dlm satu malam....dulu sua tek jek..terus diam...

bila dah 1 thn lebey....aku buatkan susu aja...bagi susu...aku hanyut...anak aku pon hanyut....

bila dia setahun setengah baru dia kurang bgn malam...kdg2 sekali aja...kdg2 tak langsung...

now dah 21 bulan...jrg sgt bgn malam...

my doter sampai laa ni...each feeding 3-4 oz aja every 2 hrs...
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2009 03:10 AM | Show all posts
baby nilam plak....

dari lahir hingga 2 bulan - lebih kurang dalam 2 jam sekali menyusu. ms nih fully BF
dari 2 bulan  - start masuk keje semula dah campur susu FM.
dari 2 bulan hingga 7 bulan - nilam akan antar EBM yg nilam perah ms kat tempat keje+umah. iqbal akan minum EBM + susu FM kat umah bbsitter. mmg tiap2 2 jam - dalam 3-4 oz.
dari 7 bulan hingga skrg 1thn 1bulan - kat umah akan direct BF + susu FM tiap2 2 jam. kalo FM jer kdg2 abis 6-7 oz. kat umah bbsitter mmg susu FM ajer...

patern iqbal skrg kalo tido mlm mmg akan BF ajer tgh2 mlm tuh. tapi dalam kul 5++ pg, dia mula merengek2 sbb xcukup susu. buat susu botol 7 oz,  sekali sedut jer licin....pastuh campak ajer botol kena lah muka mak-pak dia nih
kalo nak tido mesti pekena 'tek' skit....dah kenyang dgn susu FM pun, nak juga candu dia yg 1 nih. barulah golek2 terus lena...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2009 08:39 AM | Show all posts
anak aku 10++ mnth
start dia 7 bln hari tu setiap 4 jam 5oz susu
siang malam sama
kalo dia susu pastu tdo pkl 9 mlm , kol 1 dia bgn susu pastu kol 5 pulak. mcm ada alarm clock pulak budak tu
on time je bgn nak susu
kalo dia bgn sblm waktu susu dia maknanya dia nak air. kalo bg susu dia campak je botol
1 malam dia akan habiskan 8 oz air sllnya. kdg2 lebih
dia kuat minum air masak
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2009 08:59 AM | Show all posts
wah wah.. memacam peel kan...

zafran sampai la ni 18 bulan 4-5 oz each feeding... siang 3 kali.. mlm 2 kali...
kalo direct feeding..memacam aksi dia buat..dia nak main..nyusu pon dia nak.. sudahnya... di tarik2 nye nip ku..pedih tau..

kekadng kalo dia nak nyusu baring... dia akan tolak mitu sampai baring... pastu dia cari n nyusu... hehehhehe

dah besau rupanya anakku itu
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 10-2-2009 08:59 AM | Show all posts
zulaikha yang sekarang dah 3bulan ++ .... bangun 3kali tiap2 malam tuk menyusu, kul 12.30mlm & 2.30pagi & 5.30pg . Minum mmg sket2 jerk ... mungkin hanya basahkan tekak ...kalo suffiya dulu mmg jarang sangat bangun malam nak nenen pastu takde schedule .. ekut dan jerk kul bape dia nak nenen ... kalo zulaikha mmg schedule dah tetap ... tak kira la tdo awal ker ?? tido lambat ker ... time susu mmg punctual   

suffiya laks 2tahun ... still nak menyusu setiap hari kul 4.00pg mesti bangun nak susu dalam 3oz ... suffiya mmg hubby handle ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2009 09:53 AM | Show all posts

Balas #2 ms_oji\ catat

ni sama peel cam anak aku... kalau dah time dia nak minum susu tuh.... Ya rabbi.... dgn dia menangis.. dgn kita kalut nak buat susu..

dulu2 masa BF senanglah.. ngek skit... terus sumbat tek... .. sekrg tek pun dah xder susu... kena gak bangun...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2009 09:56 AM | Show all posts

Balas #3 cekodokgoreng\ catat

lepuk hek... anak aku menyondol2...

tp time dia tuh mmg ngam2 3 jam.. pandai laks dia pasang alarm....
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2009 03:37 AM | Show all posts

Reply #3 cekodokgoreng's post

kelakor lah...kikikik aku tp betullah tu ...
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 10:18 AM | Show all posts
my son plak, bile tido mlm, tk bgun2 nyusu smp pagi even tgh mlm tue i bgun watkan die susu...tk nk die asyik lyn tidonye
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2009 07:04 PM | Show all posts
iskk...aku sejak Q lahir sampai skang ..tak pernah pedulik dia minum kul bapa ..sebab dia mmg fully breastfeed ..so setiap kali dia nak ..memang sokmo dapat .. (sib baik aku tak kerja) .

aku plak tak suka dengar baby nangis ..syukur dapat anak cam Q, dia nangis pun romantik jer suara ..tak jenis yg melalak2 ..itu pun aku takmo dengar lama2 ..hahahaa..so setiap malam time tidur ..bila dia ehek2 sikit jer ..aku tepuk2 dulu ..2 3 kali tepuk ..ehek2 jugak ..aku suakan jer puting aku ..confirm senyap ..

takut jugak nanti bila dah mula tukar ke botol aku tak reti nak tgk time ..serius memang cuak ..tapi aku ignore jer sebab masih belum sampai waktunya .. hehehe.. malas nak pikir .. (teruk yerk aku nih) ..ahaha
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2009 10:03 PM | Show all posts
Watie, tak perlu fikir..GO for exclusive breastfeed selama mungkin ye

Iki, 15 bulan, malam atau hujung minggu masa ku tak bekerja, dia minum direct
Dia akan minta dulu "ENYAK..." dia nak..hihi

Pattern semasa direct feeding, ikut suka dia nak berapa kali, berapa lama..
Kadang2 malam tu ku tak terkira berapa kali bangun menyusukan..hihi

Maksudku bangun sekejap adjust nipple dan sambung zz bersama sama anak
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2009 03:40 PM | Show all posts

Reply #14 watieaziz's post

samalah xpenah pikir time dia menyusu... hehe... kadang tuh sejam leh 3-4 kali menyusu... ngengada tul anak aku tuh.... tp bila aku gi keje... xde plak dia nk nyusu... kes kuat bergantung...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 28-2-2009 10:11 PM | Show all posts
Originally posted by HerSheys at 28-2-2009 03:40 PM
samalah xpenah pikir time dia menyusu... hehe... kadang tuh sejam leh 3-4 kali menyusu... ngengada tul anak aku tuh.... tp bila aku gi keje... xde plak dia nk nyusu... kes kuat bergantung...


Keh keh..dia tau mama dia ada so dia nak manja lebih kan kan
Sekarang ni ku dah terbiasa, tak pernah tgk jam, bila last dia minum susu
Asal baby cooing atau hek hek, ku offer breast je
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 04:06 PM GMT+8 , Processed in 0.089786 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list