CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 7326|Reply: 17

Kerja di bidang perhotelan

[Copy link]
Post time 5-5-2008 11:19 AM | Show all posts |Read mode
Tetiba teringin nak keje bidang hotel & tourism..kalo dapat yg dekat dgn beach lagi best..ada tak sesapa bole share experience & challenges keje di bidang perhotelan (tak kisah la jawatan apa pun)..

your twenty-cent are most welcome!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-5-2008 11:25 AM | Show all posts
nk share pun x ble...sebab yg keje hotel ni anak buah aku....dia kt Westin Hotel...bukan tepi pantai laa...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2008 11:52 AM | Show all posts
Kenapa nak tepi pantai... ?
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2008 12:00 PM | Show all posts
hmm...ari tu ada kluar iklan keje kosong kt Langkawi...tatau jawatan ape yg available tp perasan hotel tu jenis 4-5 star...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-5-2008 12:32 PM | Show all posts
Originally posted by Mas916 at 5-5-2008 11:25 AM
nk share pun x ble...sebab yg keje hotel ni anak buah aku....dia kt Westin Hotel...bukan tepi pantai laa...


tak kisah la tepi pantai ke tak..dia takde ke cite-cite kat ko keje kat hotel tu best ke tak..
excited ni aku nak tau corak kerja hotel ni camane kaedahnye..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2008 01:36 PM | Show all posts

Reply #5 bottombikini's post

yg aku dengar best dpt byk tip dr tourist...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-5-2008 05:05 PM | Show all posts
aku penah keja bidang perhotelan....zaman PMR lagik aku dah start keja.....keja bahagian steward department....naik zaman SPM dah upgrade Banquet department....lepas SPM downgrade plak.....HouseKeeping Department....

Kesimpulannya memang memenatkan.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2008 06:01 PM | Show all posts
penah wat praktikal...tapi hotel 3bintang je...balaja dari masak,housekeeping,front office tapi part operasi  je...best gak...tapi xde rezeki lg nak masuk bidang nih....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-5-2008 06:24 PM | Show all posts
tapi tu sume pengalaman yg berharga kan..skills korang ni bole pegi jauh
pandai masak segala..nampak kekadang iklan byk vacancy utk stock mid-east
masyuk tu kan..  

mana ni takde ke hotelier-hotelier lain yg bole share experience?

kalo intebiu utk bahagian opis apa lak soklan ramalannya eh..?

[ Last edited by  bottombikini at 5-5-2008 06:26 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2008 07:23 PM | Show all posts
kalo kat frontdesk, biasanya more into customer service.. kalo hotel 5 star tuh sumer nyer customer is always right walaupun kakadang org tuh ngok... tapi kalo join frontdesk, peluang utk naik cerah compare ngan yg dlm bagian technical,hkeeping or banquet..
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2008 09:35 PM | Show all posts
kalo keje back-office kat hotel & tourism industry ni ok tak?
wat admin ke.. accounting ke..

ade sape2 nk share?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-5-2008 08:48 AM | Show all posts

Reply #10 roses's post

wui bagus tu..bape ek agak2 gaji bahagian frontdesk?
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2008 10:49 AM | Show all posts
aku pernah kerja dekat hotel , bahagian finance, kerja dekat hotel ni yg seronok dia makan free hehe, dia bagi coupon untuk sebulan, lepastu leh kenal banyak department dari kitchen sampaila manager, memang ramai la kawan lepastu hotelier ni mostly happy go lucky, xkirala jawatan apa sekali pun, dah jadi macam keluarga, ada gakla yg sombong skit2 tapi overall aku rasa ok. salah satu industry yg menyeronokkan untuk di explore cuma penat skit la tapi kerana penat tulah diorang hotelier ni gila2 yerla untuk menghilangkan tension ...
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2008 12:01 PM | Show all posts
betul tu... pernah gak keje hotel... account dept... mmg mkn x yah pk la... free... tiap hari call kitchen n tny saper chef yg masak n lauk aper... tp mmg memenatkan...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-5-2008 02:20 PM | Show all posts
kalo aku..penat tapi enjoy takpe..
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2008 02:30 PM | Show all posts
kalau jenis yg gila2 boleh lah kerja dekat hotel, tapi mmg kena open minded n sosiol skit la .. sebab diorang buat2 lawak lucah2 gak .. sebenarnya nak hilangkan tension jerla .. lepastu dekat hotel macam2 ragam org ada .. nanti dah masuk faham faham laa apa apa maksud aku .. hehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-5-2008 03:19 PM | Show all posts

Reply #7 wineps's post

yup memang memenatkan..tapi puas hati bila tgk jawatan kita pegang tu dari yg bawah sampai ke peringkat manager hasil usaha kita sendiri..plak tu nak jawat ke peringkat tinggi tak ambil masa lama..yg penting keja kat hotel ni..kena ada minat ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-5-2008 03:49 PM | Show all posts

Reply #16 volumecontrol's post

ah? tak paham la vol..ape maksudnya tu? kalo sensitip..pm ok
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

13-4-2024 08:17 PM GMT+8 , Processed in 0.218110 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list