CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 15434|Reply: 84

KINGS OF AFRICA

[Copy link]
Post time 16-1-2008 05:35 PM | Show all posts |Read mode
Tidak ada sejarah tanpa geografi, dan tidak ada geografi tanpa kerajaan..those men are kings..tapi raja tanpa kuasa gitew..

Afrika adalah benua terbesar kedua dunia dan kedua terbanyak penduduknya setelah Asia.,,dan adalah benua termiskin yang didiami penduduk. Sebahagian besar negara di Afrika adalah bekas negara jajahan, kecuali Afrika Selatan, Ethiopia dan Liberia. Orang Afrika memeluk agama yang berbeza2, dengan Kristian dan Islam. 20% orang Afrika memeluk agama asli Afrika dan sejumlah kecil juga memeluk Yudaisme, seperti suku Beta Israel dan Lemba. Kini hampir keseluruhan benua Afrika kini diperintah oleh kerajaan tentera...




OSEADEEYO ADDO DANKWA III~ King of Akropong-Akuapem ~ Ghana



ABUBAKAR SIDIQ ~ Sultan of Sokoto ~ Nigeria



Olowo of Owo ~ Nigeria



Oni of Ife ~ Nigeria



Oba Erediauwa Of B
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-1-2008 05:45 PM | Show all posts
gossip yang terbaik...i like it...
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 05:47 PM | Show all posts
Kalau king2 ni melamar tv3 presenter atau artis2 malaysia....nak tak dorang
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 05:53 PM | Show all posts

Reply #3 ladida's post

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2008 05:59 PM | Show all posts

Reply #3 ladida's post

haahaahaa...baru nak tulis cam tu.. haiyoo..kesian erkk ngan Raja2 Afrika nie.. dah ler miskin ngan penderitaan ekonomi + rakyat jelata yg beribu2 lemon hidup susah..miskin lak ngan kemewahan dunia..NO harta & kuasa!!

NAN ADO ker akak2 artis & akak tv3 tu ndak.. kalo KAYO cam Sultan Brunei dah konpirm berderet2 tunggu Q.. pasal paras rupa nie.. tak sampai hati ler nak komen over-mover uols (gelap betul kat gambar tu..tak nampak muka lak).. sebab setiap kejadian manusia dah tuhan bagi macam2 pattern..yg cantik..buruk..jelik..yg pelik..semuanyer datang dari allah jugek..ahaks

bubpallo..
sharing is caring kann.. makasih :victory:

[ Last edited by  anakencana at 16-1-2008 06:13 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 06:11 PM | Show all posts
pesal apa Nigeria banyak sangat raja ?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-1-2008 06:17 PM | Show all posts
lain suku kaum kot.. x pun beza tempat jajahan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2008 06:21 PM | Show all posts

Reply #6 bRaBus_23's post

(citer benar jurufoto nie tau)..katanyer selepas 15hari ambik gambar pose tido (or pose pengsan??) Sultan of Sokoto pon meninggal dunia..



..ni copy paste storinyer..baca lerr

He had reigned for more than 50 years. At the time of his successor's coronation, who was chosen by a council of "king makers", a conflict erupted. Two royal families disputed the choice; the consequence: one hundred deaths.

According to "news watch", a large daily Nigerian newspaper, the power of the Sultan of Sokoto is such, that most of the Nigerians questioned would rather be Sultan than President of Nigeria.

Abubakar Sidiq was not as rich as other soverains of this country. He earned annually about 1 million naira($200 000 ). But with this income, the Sultan had to support his suite of 86 people and feed 150 grand children.

He is a successor to "Shehu" Ousman Dan Fodio, the founder of the Fulani Empire of Sokoto, legendary in all of west Africa. A pious moslem, Ousman Dan Fodio preached from town to town, the return of pure islam in all the Hausa kingdoms of northern Nigeria.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 16-1-2008 06:54 PM | Show all posts

Reply #7 riffer_tapper's post



Sultan of Sokoto ni mmg terkenal ngan perjuangan Jihad (holy war)..kiranya bertanggungjawab dalam penyebaran dakwah islam di benua Afrika-Sahara nie....

dunno lar..susah nak buat research pasal sejarah2 perkembangan islam di benua Afrika nie..kat Msia setakat yang tahu, belum ada terjemahannya lagik. Tapi kalo di Indonesia ader pelbagai koleksi tapi selalu bahasa arab dan kalo ader terjemahannyer pon...susah sket nak dibaca.. isunya berat tulisan jugak boleh tahan..agak filosofikal..



The new Sultan of Sokoto, Saad Abubakar, also the spiritual leader of Nigeria's Muslim, sits on his throne during his coronation ceremony in Sokoto, Northern Nigeria, March 3, 2007



The new Sultan of Sokoto, Saad Abubakar,(C) the spiritual leader of Nigeria's Muslims, receives a copy of the Qura'an from Sokoto state governor Atahiru Bafarawa, during a coronation ceremony in Sokoto March 3, 2007
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 07:19 PM | Show all posts
agak2 ada tak Raja Afrika ni nak melamar artis2 Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 09:19 PM | Show all posts

Reply #10 salimrock's post

agak2 ko ada tak artis mesia ni nak????
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 10:21 PM | Show all posts

Reply #3 ladida's post

a'ah...nak ke?!
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 10:22 PM | Show all posts
ADoilaaaa.. yg pakai payung tuh cam klakar pun ado gak aku tgk... hehehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 10:23 PM | Show all posts

Reply #11 atreyu05's post

:geram: :geram: :geram:
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 10:24 PM | Show all posts


reminds me richard gere malaysia...a.k.a suami azharina (betul ke tak spelling nama nya)
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 10:35 PM | Show all posts
ada gak yang kaya tapi rakyat miskin ..
cam negara mana tu zimbabwe ke mana tu .. sapa ada gambo raja dia yang keje mengabiskan duit negara tu sila tepek ek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-1-2008 12:19 AM | Show all posts
buat per nak melamar artis malaysia?bukannya dieorg malaysian pun

lagipun dah byk sgt isteri pun raja tu...tu semua yg dlm foto tu
gadis2 africa tu lagi lawa drp artis2 malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2008 01:52 AM | Show all posts
ada jgak yang berkenan ..even takda kete beso, umah beso
tapi lain beso ..jadi la..eh memmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2008 01:54 AM | Show all posts
ada sessaper dpt datuk dari king africa ni..?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2008 09:54 AM | Show all posts

Reply #10 salimrock's post

agak2 ada tak Raja Afrika ni nak melamar artis2 Malaysia


kalo kena syarat2 yer.. no problemo kot..sedangkan yg mat2 africa yg buat bisnes "black money" pon akak2 kat mesia nak jugek..nie kan pulak Kings of Africa... oh yes..nie pon nak highly rekomen ngan sorang raja yg suker kumpul koleksi risteri banyak..Raja Swaziland ~ Raja Mswati III,  banyak vacancy kosong lagik...seswai ler pd mereka2 yg suker bermadu dan dimadukann..ahakss.ahakss.. bercanda jer yaa



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-7-2024 03:11 AM GMT+8 , Processed in 0.060693 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list