CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 15366|Reply: 69

HOUSE INSPECTION - RUMAH BARU

[Copy link]
Post time 23-2-2007 07:39 PM | Show all posts |Read mode
minggu depan nak dpt kunci.. dah set appointment dgn developer untuk inspect rumah... boleh bg pendapat.. apa yang patut diinspect???
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 08:17 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-2-2007 08:21 PM | Show all posts
very good info.... tq very much
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 08:23 PM | Show all posts

Reply #2 straw's post

very good info....thanks
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-2-2007 08:35 PM | Show all posts
really appreciate the feedbacks...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2007 09:53 AM | Show all posts
good info.. thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2007 11:03 AM | Show all posts

Reply #5 braun's post

just received the letter from developer, should be able to go and collect keys and make inspection to our new home by next month, will give you our feedback on the process later
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2007 12:50 PM | Show all posts

Reply #7 yaneng's post

looking forward to hear from you... thanx
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2007 10:31 PM | Show all posts

Reply #7 yaneng's post

Yaneng, where's ur new hse? I ni pun nak amik kunci next week ni..berdebar nak inspect umah!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-2-2007 08:05 AM | Show all posts
baru tengok rumah semalam.... tengok dari luar je.. kunci ambik esok.. tapi rasanya banyak yang nak dikomplen.. tu tengok dari luar je tu.. belum masuk rumah lagi... selalu berapa lama developer ambik masa nak repair yek? boleh komplen semua benda yang kecik2 ke? contoh: cat tak kemas... tiles pecah sikit?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 08:18 AM | Show all posts
first time lina gie inspect umah sensorang...lina cuma nampak 3 ke 4 defect jek..then second time lina bawak member yg keje arkitek...dia tlg check kan n jumpa lebih dari 20 defects...mende2 kecik yg selama nie kita amik remeh pon defect ghupanya....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 08:19 AM | Show all posts

Reply #10 braun's post

lina punya...sampai 6 bulan pon ada....kena follow up selalu...kalau dak asyik lupa saje diorang nih...:@ :@
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 08:34 AM | Show all posts
Like us, developer kasik satu form untuk isi, kene return within 2 weeks. Diorg akan entertain complain only if no renovation done yet.
So, we spend a few hours check this and that...suh die plaster balik dinding yg tak elok, put back missing genting, touch up paint kat gate, & a few other minor defects.....pas tu diorg cuci lantai rumah...

developer ni , mmg ok la..laju je buat keje....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 08:39 AM | Show all posts
Ina dulu masa dpt kunci beriya2 buat appoint dgn developer contractor nak inspect rumah ....hmmm hampeh dia suh kita gi sendiri. Pastu kita pun tangkaplah gambar kat digital camera, siap suh print in colour lg supaya senang depa baiki. Memandangkan kita yg nak dia buat keje cepat, kita pun layannnnnnn:@.

Masa tu Ina dah ckp buat kerja baik pulih secepat mungkin sbb nak buat reno, bagi masa 2 minggu nak buat keje, kejarnye kejar tak gak buat. Last2, tak nak tangguh keje reno, suh jalan dulu. Sampai ke hari nak pindah rumah barulah developernye contractor habis buat, itupun dok salahkan reno contractor yg buat kerosakan. Ina tak peduli, hubby dah naik angin, dah mula tengking2 dah kat pejabat sbb lembab sangat. Perli memerli tu tak payah cete lah. Penduduk kaw rumah Ina lak banyak Chinese, depa lg lah pergi office developer setiap hari, sbb depa kan banyak keje sendiri. . Siap nak report dlm newspaper, sbb tau developer ada lg nak naikkan rumah kat kawasan tu.

Padannya muka..

Ina check semuanya dlm rumah,

Ceiling - discolouration (takut ada leakage);
Cat kat dinding
Tingkap
Sinki - bocor
Pintu
Kunci
Toilet
Shower
All light points
All plug points (bawa hand blender nak check ni)
Floor - kalau ada tumpah cat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-2-2007 10:33 AM | Show all posts
hmmm hardwork gak yek.... tp yelah.. baik puas hati.. beli bukannya rm3000.. dekat rm300k....  tak sabar2 nak complen esok ni...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 01:08 PM | Show all posts

Reply #14 Ina_zali's post

Ina, hand blender tu mcm rupanye?  Lusa nak gi inspect ni...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 01:09 PM | Show all posts

Reply #15 braun's post

Braun, u beli umah ngan developer mana?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-2-2007 01:40 PM | Show all posts

Reply #17 elmosofea's post

developer kecik je.. melangi development.. i beli rumah kat seksyen 27 shah alam.. rumah warna coklat.. ala2 bali tu....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 02:47 PM | Show all posts
sure cun tu braun! nanti tempek gbr ye.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 04:35 PM | Show all posts
[img]http://tbn0.google.com/images?q=tbn4rlEnNHo8w9EM:http://static.flickr.com/24/50528339_45f6a4c51a_o.jpg[/img]

Macam ni lah rupa handblender  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-5-2022 10:02 PM GMT+8 , Processed in 2.836077 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list