CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ummibest

beli rumah lease hold ke free hold?

[Copy link]
Post time 13-12-2007 11:21 AM | Show all posts
kalau diberi pilihan, memang la nak yang freehold..
masalahnye, yang location strategik (dekat ngan tempat keje), harga mampu milik, rumah yg berkenan sumernyer leasehold, xde yg freehold..
so blasah jelahhhh leasehold pun...
after 99 yrs, pandai2 la anak cucu carik umah lain guna duit pampasan tuhhh (ni kalau case kena tarik balik lar nihhh)...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-12-2007 11:36 AM | Show all posts
kalu ikut ati sapa pun nk umah freehold.... masalah utama location.. n rega umah tu sendiri..

our ist hse.. also leasehold... byk org tanya nk jual ke idak... sice dah abis byr.. so kami x nk jual.. lgpun x de ura2 gov nak amik.... lgpun x terlarat dia nk bayar pampasan pun... bkn ckit umah kat ctu...

2nd hse... also leasehold... kami beli pun sbb dah jatuh cinta dgn Puchong... lg pun my neighbour jual umah dia senang aje.... x sampai 2 thn beli value dh naik 38%.

4 me... apa yg penting nk gi kije x perlu bayar tol... myk x byk... itu yg ptg... sbb itu belanja ari2... saya kalu isi full tank kengkadang lebh seminggu... baru abis... sbb nk gi opis cuma 10 mins driving... setakat ni gi bawa anak jln2 seminggu sekali x kisah bayar tol...

nanti dh tua... nk duk kat kg aje... aman...  dah puas duk kat bandar... just my two cents..
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2007 01:58 PM | Show all posts
marissa sendiri dah beli 4 bijik umah...
2 leasehold
2 freehold

pssssttttt....yg freehold tuh kalo govt nak ambik dia ambik gak...

[ Last edited by  marisa_anuar at 13-12-2007 02:27 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2007 02:07 PM | Show all posts
Originally posted by marisa_anuar at 13-12-2007 01:58 PM
marissa sendiri dah beli 4 bijik umah...
2 leasehold (double story townhse ngan apartment)
2 freehold (terrace double story ngan 3 storey semi-d)

pssssttttt....yg freehold tuh kalo govt nak牋...


4 BIJIK??
Perghhhh!!!! Pinjam duit ckit nak buat downpayment leh??

Joking je...jgn maah ye dear..
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2007 02:12 PM | Show all posts

Reply #44 natsuki's post

pssstttttt...bersakit-sakit dahulu...bersenang-senang kemudian....
byk tuh tp nak dok 2 org jerrr....
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2007 02:14 PM | Show all posts
umah kat area kl nih kalo carik la ni, mana nak dapat yg freehold lagi....
kalo ader pon harga cam x hengat mahalnyaaa...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-12-2007 02:40 PM | Show all posts
Originally posted by marisa_anuar at 13-12-2007 02:12 PM
pssstttttt...bersakit-sakit dahulu...bersenang-senang kemudian....
byk tuh tp nak dok 2 org jerrr....


untuk ank2.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2007 02:44 PM | Show all posts

Reply #46 marisa_anuar's post

agree ngan u... kat bdr susah nk cari freehold yg afordable.... kalu ada mak datuk.... sampai msk kubur la berutang ngan bk....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-12-2007 03:36 PM | Show all posts

Reply #48 ummihafiy's post

sibaek terbeli rumah  free hold..kat sg buloh nun
xder la jauh sgt nak g keje.ok jek..

dulu tk kesah pon lease ke free..
tapi baca post kat sini..kire untung gak yek free hold
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2007 07:54 PM | Show all posts
kat kawasan mana yg ada freehold ni?
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 03:16 PM | Show all posts
Originally posted by masnina at 13-12-2007 07:54 PM
kat kawasan mana yg ada freehold ni?


aku baru beli umah freehold kat Setia Alam Shah Alam. Best10x...
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 03:56 PM | Show all posts
Originally posted by masnina at 13-12-2007 07:54 PM
kat kawasan mana yg ada freehold ni?

nak kawasan mana?

Sbg contoh, kalau nak di Shah Alam, Seksyen 25 dan ke atas boleh dikatakan semua freehold. Ni termasuk pinggiran USJ dan Putra Height kot. Rumah kat Berjaya Park tu cun gak (Sebelah bukit kemuning/bukit rimau). Freehold gak

Bangi pun ada freehold. Kg Baru tu pun freehold kot - cuma bawah EMR je la

Secara ringkasnya kalu tanah tu dulu asalnya geran freehold, lepas bangunkan jadik lot2 rumah pun kekal freehold. SO boleh katakan, kalu dulu tempat tu ladang sawit ke, getah ke, ada kemungkinan ia adalah freehold. Leasehold ni utk tanah2 baru teroka je (Maksud baru disini tahun 1965 dan ke atas - lepas wujud kanun tanah negara)
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2008 11:10 AM | Show all posts
baru je beli rumah leasehold...kat desa petaling
sebelum ni ada gak booking umah apt freehold area bangi... pk2 rasa cam jauh je nak gi keje (area pj)
last2 burn aje booking umah kat bangi tu...
member yg buat proses pembelian rumah kata...tak ada masalah apa pon kalau ambik leasehold ke freehold...

lagipun rumah pajakan ni lebih murah dan alhamdulillah dekat je ngan tpt keje karam....

tak payah lagi nak pikir pasal tol, minyak, masa dsbnya....
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2009 04:08 PM | Show all posts
tak kisah sgt. Susah nak cari kat Lembah Klang dan KL ni freehold. kalau sekarang 30 tahun + 99 tahun pajakan = 129 tahun......
Kira boleh masuk World Record le tu
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2009 12:10 PM | Show all posts
freehold ok bebas dari segalanya.. lease hold nampak ok sekarang tapi kalau buat pinjaman kelak (masa anak cucu..) bank aka ambik kira untuk nilaian tanah.. makin dekat dengan tamat tempoh makin sikit market value... kecuali ada party politik kelak kata mereka akan convert tanah lease hold kepada freehold dalam manifesto mereka.

Tanah leasehold akan murah sikit berbanding tanah freehold...

tapi kalau area shah alam dan bangi... lebih kurang aje..
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2009 02:18 PM | Show all posts
huh kiranya leasehold ni banyak keja la nak buat kalo nak transfer
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-3-2009 10:36 AM | Show all posts
pada sesapa yang nak freehold kat area gombak, ada lagi kat taman bkt permata, blkg sri gombak. 16x70 from RM256k+, 20x70 (kalau tak salah saiz ni) from RM391k+, dua2 3 storey.

*aku bukan ejen
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2009 12:19 PM | Show all posts
info..
umah freehold memang ok sebab land title dapat kat kita..

umah leasehold title atas pemaju/ yang develop tempat tu..maksudnye tanah tu di sewa oleh developer untuk pembangunan so sampai certain years ape yang kita bayar kat pemaju diorang akan kawtim ngan
local authorities or kerajaan negeri..n kate la 99 tahun pajakan tu..after those 99 years tu tanah tu akan diberikan semula kepada authorities dan masa tu diorang akan decide nak buat pe ngan tanah tu sama ada nak buat pembangunan baru or maintain ape yang ada tapi ape2 bayaran/urusan selepas 99 years tu akan direct masuk kat local authorities or PBT....dalam erti kata lain kalo diorang nak balik tanah tu untuk buat pembangunan lain...tapak rumah korang je la yang tinggal..dan kalo diorang nak maintain umah tu maksudnyer korang kene la beli or sewa pada pemilik(kerajaan tempatan)....
kat kl ni kebanyakan suma leasehold...
suah nak dapat freehold..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2009 12:20 PM | Show all posts
nak nambah sket...

memang ada  byk beza freehold n leasehold tp kena fk untuk apa beli ;nak duduk sendiri ko investment. Mo kalu nak duduk sendiri rasanya apa title pun  ok gak dengan syarat kalo leasehold to balance lease dia byk taun lg.....sbb kite nak duduk mesti la dekat ngan apa yang kite nak.(apa kepentingan kite)...like dekat ngan tempat keje, sekolah budak, environment, neighbourhood, public amenities ok...tp mo 4 investment lagi baik beli freehold...senang nak jual; pada sapa-sapa pun boleh n tak proses tak banyak songeh n cepat.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2009 12:24 PM | Show all posts
the best is beli bukan rezab bumiputra...
banyak songeh nyer...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 09:15 PM GMT+8 , Processed in 0.094821 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list