CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: ummibest

beli rumah lease hold ke free hold?

[Copy link]
Post time 22-7-2009 08:25 AM | Show all posts
75# actza


kalau 20 tahun pon, leh renew lagi kan..bukannya senang2 tak leh renew kan.. kalau takleh pon, mesti la ade imbal balik.. bukan tiba2 tu dah bukan tanah ko..
bawanghitam Post at 19-7-2009 10:50


nak renew status tanah tu tak jadi hal...
yg probnye ialah bagi leased kurang dari 50thn..bank susah nak bagi loan...if u all nak jual umah tu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-7-2009 11:51 AM | Show all posts
koko2...

dpt x PM dr aku?
reply lorrr...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2009 12:06 PM | Show all posts
82# dealova04

tadek pun pm ko....camana aku nak reply..? cari ni ada mereng skit la...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2009 04:28 PM | Show all posts
koko2...

ok tq..tp aku ada PM lg..reply tau...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2009 03:15 PM | Show all posts
apa beza leasehold strata & leasehold individual?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2009 03:49 PM | Show all posts
leasehold strata = rumah bertingkat... apartment/flat/kondo
leasehold individual = umah teres/banggalow

lease hold kalau nak jual kena masuk MKN... kena kelulusan MB baru boleh jual.. tue yang menyebabkan makan masa sikit... sebab Kerajaan negeri ada hak pada taah tue.. so nak jual kena keizinan mereka jugak
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2009 03:51 PM | Show all posts
tambahan

leasehold stratum = umah bawah tanah... tapi bukan kubur.... cth.. bangunan bawah dataran merdeka... tapi tak pasti dah ada complete atau belum
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2009 03:59 PM | Show all posts
87# actza

ooo...baru paham...tq actza
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-10-2009 04:48 PM | Show all posts
rumah yg nak dibeli skrg lease hold...nak wat camner, itu yg berkenan dan hargenye mampu milik...
aku punya pandangan ialah, kalau kawasan tuh bagus, tak kesahlah beli leasehold atau freehold..
sbb kalau ada duit lebih, beli jer tanah rizab melayu...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2009 04:52 PM | Show all posts
betul tue.. janji selesa dan puas hati...

bayang kan flat low cost kat permaisuri... boleh jual rm90k++.. luas hanya 650kp...
leasehold gak.. tapi dah strategik.. ada gak orang beli.. da mejadi tumpuan pemebli sekarang nie.. sewa low cost boleh cecah rm650 ... rata-rata rm500
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2009 05:34 PM | Show all posts
kaw damansara perdana sumer lease hold kan?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2009 09:48 PM | Show all posts
saya baru je jual apartment lease hold...ok je...no problem...baru beli 5 thn...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2009 09:48 PM | Show all posts
saya baru je jual apartment lease hold...ok je...no problem...baru beli 5 thn...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2009 09:18 AM | Show all posts
kalau ade sape2 yg nak beli condo, try survey Titiwangsa Sentral.. dijangka siap hujung thn 2010 atau awal thn 2011.. kat sblh Vistana Hotel kat KL.. ade monorail dan star lrt station.. bumi lot byk lg..
harge dlm RM350k ke atas.. anggaran sewa blh dpt RM1800 ke atas..
www.titiwangsasentral.com
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2009 09:18 AM | Show all posts
Post Last Edit by mohd_husni at 13-10-2009 09:19

double post
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2009 09:19 AM | Show all posts
Post Last Edit by mohd_husni at 13-10-2009 09:20

double post
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-10-2009 09:39 AM | Show all posts
kalau loan 320k sebulan $1,419.14
selama 30 tahun dengan BLR/BFR - 2.15

mantainance dalam rm 250... cukai pintu maybe dalam rm 110 sebulan
total rm 1779...

kalau sewa rm1800. untung rm21.. tak berbaloi untuk sewa kot...
atlease kena sewa rm2300.. baru berbaloi2
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2009 09:57 AM | Show all posts
kalau loan 320k sebulan $1,419.14
selama 30 tahun dengan BLR/BFR - 2.15
mantainance dalam rm 250... cukai pintu maybe dalam rm 110 sebulan
total rm 1779...
kalau sewa rm1800. untung rm21.. ta ...
actza Post at 13-10-2009 09:39


thanks sbb reply.. mase aku beli tu RM250k.. aku share sbb ade byk lg bumi lot.. maintenance so far RM150..
dan sblh projek tu ade projek besar yg akan ganti flat2 pekeliling tu.. ni aku bg link.. insya allah harge blh naik lg..
http://www.tamansari.asie.com.my/
http://www.btimes.com.my/Current_News/BTIMES/articles/saryf/Article/index_html
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2009 09:23 AM | Show all posts
Rumah2 anis semua under pajakan 99 tahun...nak wat camner....lokasi rumah bersesuaian dengan citarasa, rege berpatutan....tapi tak cadang pun nak jual rumah2 tu walau ada hajat nak beli rumah lain...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2009 05:32 PM | Show all posts
as for me, tak kisah sgt freeehold ker lease hold. mana yg aku minat + mampu, situ yg aku beli.

soal 99 tahun tue...aku rasa aku dan somi takkan idop selama tue kots.....mebbe masa tue kitorang dah ...
tina^^ Post at 25-1-2007 08:48


akuu setuju sgt dgn opinion ko nie... coz bile aku dh decide nk beli satu rumah tu tetiba ader suara2 yg bangkang coz aku beli yg leasehold... memacam depa kata.. bukan hak selamanya lahh...

aku calculate umo aku... aku pencen  pd 2034 , umah tu akn diberi pd kerajaan ( agaknyelah... klu kerajaan tak bertukar parti ) pd 2088 ... bape taun dh umo mase tu...

anak cucu biar depa cari sendiri lah ...aku yg keje letih2 nk idup senang dgn titik peluh sendiri so terpulang pd akulah..

and of course kite kena srh anak belajar rerajin and kumpul harta pastu hadiahkan makayah umah banglo sebijik nati bile umah aku skrg nie diamik nati
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-9-2022 11:41 PM GMT+8 , Processed in 0.082513 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list