CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 31467|Reply: 48

[MERGED] Bius / Anaesthetic

[Copy link]
Post time 13-12-2006 01:10 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum..

Mamason baru menjalani pembedahan membuang sis di tengkuk.  Bukan kanser.  Mamason decide jalani pembedahan sebab takut in the future jadi benda lain pulak right?  Bendanyer tak sakit pun...cam tumbuh tetiba ajerk kat tengkuk tu.  Bengkak bulat .... tak besar sgt larr..

Dah buat operation.  Doktor bius semua sekali coz bengkak tu di tengkuk, urat2 semua dekat2.  Kepala, mata telinga and so on...  Jadi mamason masa dibedah memang tak sedar langsung larr..

Skrg nie nak tanyer, betul ker lepas kena bius tu mamason tak boleh pregnant untuk dalam jangka masa 6 bulan?  Ye ker??

[ Last edited by  amazed at 10-3-2009 00:38 ]
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 13-12-2006 11:27 PM | Show all posts
Originally posted by Mamason at 13-12-2006 01:10 PM
Assalamualaikum..

Mamason baru menjalani pembedahan membuang sis di tengkuk.  Bukan kanser.  Mamason decide jalani pembedahan sebab takut in the future jadi benda lain pulak right?  Bendanyer ta ...


...waalaikumsalam...

...tuk menjawab soalan ko tu...no...not true...jangan dengar sangat cakap orang2 yang memandai2...

...unless...

...dr ko sendiri yang nasihatkan ko suruh elakkan daripada mengandung for some other reasons...tapi kalau pasal anaesthesia tu...memang not true lerrr...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 01:50 PM | Show all posts
blackmore,
aku   operate buang hempedu l(open surgery) ebih dari 10 bulan dah, tapi tempat bekas jahit tu (certain area) masih tak ade rase,tak pe ke? nape ek. Risau la BM. Tolong.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 03:06 PM | Show all posts
kalau kita ambik epidural tuh, kira bius gak ker?

is 'sakit belakang' a common thing kalau ambik epidural?... ader tak orang yang tak sakit belakang ek?
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 03:39 PM | Show all posts
Originally posted by Mamason at 13-12-2006 01:10 PM
Assalamualaikum..

Mamason baru menjalani pembedahan membuang sis di tengkuk.  Bukan kanser.  Mamason decide jalani pembedahan sebab takut in the future jadi benda lain pulak right?  Bendanyer ta ...



apa cyst yg kat tengkuk tu? thyroid cysts ke ? lymph nodes ke?
ada doctor ke advise you jangan pregnant?

setahu saya.. ubat bius yang tidur semua tu (General anaesthesia) once you dah bangun.. banyak dah keluar dari sistem badan.. paling lama pun 24 hrs.. tu pun kalau you ada banyak lemak dalam badan.. (fat).. kalau nak pregnant tak de masalah punya..

yg buat masalah ialah if you mengandung (first 3 mths especially) dan kene bius penuh (general anaesthesia).. ada kemungkinan boleh keguguran..

wallahu'alam
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 03:46 PM | Show all posts
Originally posted by kikilalat at 14-12-2006 03:06 PM
kalau kita ambik epidural tuh, kira bius gak ker?

is 'sakit belakang' a common thing kalau ambik epidural?... ader tak orang yang tak sakit belakang ek?


i remember answering this question before..

yes.. apparently abot 10-20% of those yg ambil epidural masa labour boleh dapat back pain yg sometimes bertahun baru hilang..
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2006 11:56 AM | Show all posts
Originally posted by ummy43 at 14-12-2006 01:50 PM
blackmore,
aku   operate buang hempedu l(open surgery) ebih dari 10 bulan dah, tapi tempat bekas jahit tu (certain area) masih tak ade rase,tak pe ke? nape ek. Risau la BM. Tolong.


...ummy...like ive said before...it is actually quite normal...what could have happened was that your subcutaneous nerves were injured during the surgical incision...tu yang membuat bahagian bekas jahitan tak rasa apa2...

...how long this can last??...well...depend jugak...sometimes it takes more than a year for the nerve to grow back...nie pon depend jugak how severed your nerve was during the operation...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2006 12:12 PM | Show all posts
nerve injury?
maybe it's permanent.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 15-12-2006 04:13 PM | Show all posts
I pernah gak kena bius ni...masa nak bersalin...operate la ni...cucuk kat tulang belakang...tak tau la..ni apidural ke apa..tapi sakit belakang berpanjangan...lama gak...rasa-rasa dalam 2 tahun ada...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2006 05:56 PM | Show all posts
Originally posted by blackmore at 15-12-2006 11:56 AM


...ummy...like ive said before...it is actually quite normal...what could have happened was that your subcutaneous nerves were injured during the surgical incision...tu yang membuat bahagian be ...



ye, BM pon dah bagitau dulu, tapi saya rasa dah lama sgt ni, tak ade rase ape2 kat area tu, tu la yg risau.
BM jgn mare ye . . bukan ape, saya ni risau sgt. TQ BM.:tq::tq::tq:
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2006 01:15 AM | Show all posts
Originally posted by ummy43 at 15-12-2006 05:56 PM



ye, BM pon dah bagitau dulu, tapi saya rasa dah lama sgt ni, tak ade rase ape2 kat area tu, tu la yg risau.
BM jgn mare ye . . bukan ape, saya ni risau sgt. TQ BM.:tq::tq::tq:


...lehhh??...bilamasa plak aku marah hang nie??...ekekeke...idaklah ummy...tak marah...kalau terasa macam aku marahkan hang then aku mintak maaf ek??...heh...

...aku faham hang risau...tapi...theres nothing much u can do...just...be extra careful....since bahagian tersebut tidak merasa pape...hang kena take care jangan sampai bahagian situ luka...:ting:
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2006 06:33 PM | Show all posts
kalau ko tak marah aku, aku lega sgt, aku ni bukannye tau sgt pasal medical ni ..
tu yg asyik risau tu . .  idup blackmore !!
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2006 11:54 PM | Show all posts
saya baru 1 bulan lebih operate buang fibroid di luar kawasan rahim saya ni...nak kemas still lagi terasa dia atas kawasan jahitan dan ada sedikit kulit perut yg membengkak.

cuma saya nak tanya klu badan kita masih ada kesan bius..boleh tak kita cabut gigi graham...ada kesan2 apa2 tak...sbb setahu saya bila nak cabut gigi graham kita kan di bius juga..

bila saya tanya dr yg bedah fibroid saya dia kata ok jer tp ku perlu disimen gigi tu simen aje...tp saya rasa gigi saya ni perlu di cabut sbb dah berlubang dan agak sakit...

sila beri pandangan adakah saya perlu biarkan ubat bius di badan saya hilang dulu baru cabut atau...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2006 02:30 AM | Show all posts
Originally posted by ummy43 at 16-12-2006 06:33 PM
kalau ko tak marah aku, aku lega sgt, aku ni bukannye tau sgt pasal medical ni ..
tu yg asyik risau tu . .  idup blackmore !!

:love::love::love:
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2006 02:39 AM | Show all posts
Originally posted by donialina at 16-12-2006 11:54 PM
saya baru 1 bulan lebih operate buang fibroid di luar kawasan rahim saya ni...nak kemas still lagi terasa dia atas kawasan jahitan dan ada sedikit kulit perut yg membengkak.

cuma saya nak tanya ...
...kesan bius macam mana nie???...ubat2 bius tak stay in your body system lerrr...it gets excreted mainly by the liver usually within 24hrs...

...kalau nak cabut gigi...pi lah jumpa dr gigi...think he will noe best whether nak kena simen ajer ke....or nak cabut trus....heh...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2006 01:22 PM | Show all posts
Originally posted by blackmore at 17-12-2006 02:39 AM
...kesan bius macam mana nie???...ubat2 bius tak stay in your body system lerrr...it gets excreted mainly by the liver usually within 24hrs...

...kalau nak cabut gigi...pi lah jumpa dr gigi...th ...



hehehe ye ker black....klu di sekitar kawasan jahitan masih terasa kebas tu bukan kena ubat bius ker...


tak pa la..ingat pun nak kena pi jumpa dr gigi jugak nanti...anyway thanks
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 19-12-2006 03:01 PM | Show all posts
Ooo...ye ker BlackMore... Maknanyer...tak derk aper2 ler lepas 24hours tu ekk..

Tapi mama nak tanyer... area telinga nie terasa kebas2.  Tempat operat tu doktor tengok comel...tak der jangkitan so on.  Cuma terasa keras... katanyer kawasan yang dia ambik benda tumbuh tu tinggal bekas kan?? so... dia mengisi larr dengan darah..itu yg keras katanyer.  Tak ngaper ker tu BM?  Biler gamaknyer nak elok?  Makan masa berapa lama? Kadang2 ada jugak rasa sakit2 kawasan operation tu... normal ker tu??

Lagi satu, Tahun lepas mamason dah buat operation PDA....... Tak aper larr ek mamason nak pregnant dak??  Sebab rasanyer dah ready nak ada anak lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2008 06:17 AM | Show all posts

merbahayakah bius [anaesthesia] utk diri kita?

as'kum semua, maaf saya tak pandai nak buat tajuk yg sesuai dengan bidang perubatan, ct ada soalan nak tanya yg tahu di sini, bahaya tak kalau kita bius banyak2 kali dalam hidup kita? yakni bius yg penuh , pengsan semua tu, bahaya tak utk future? ada kemungkinan tak memberi side effect kepada anggota badan kita?



[ Last edited by  ctredzuan at 23-11-2008 03:28 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2008 07:10 AM | Show all posts

hmm?

bius penuh ni apa, yer ? Is it general anaesthesia?

well, ni untuk procedure / pembedahan apa?


saya bukan doktor tapi  hmm...bergantung pada keadaan kesihatan kita lah sebenarnya. ini akan diputuskan oleh pakar bius. soalan macam ni anaethetics boleh  bagi penjelasan lanjut.

tapi jap...
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2008 09:30 AM | Show all posts

Reply #1 ctredzuan's post

ct ...
full anaesthatic sebenarnya TAK DIGALAKKAN.. imagine kalau ko nak beranak caesarian memang buat local gak...  that already show  memang kalau boleh anaesthetic ni elok di kurangkan dalam hidup ni...  first of all... bahan chemical yang kena masuk kat dalam badan kita tu....    anaesthetic tu sendirik banyak kesannya pada body kita tu.....

jadi - kalu ko leh elakkan dari kena bius ni.... elakkan... setakat sikit2 sakit  kena cucuk jarom kat bontot ker... atau mana2 cut yang boleh bear it... better bear it...  kalu dah terkedu sgt tu... anaesthetic dicadangkan...

kalu tak silap aku, ada satu province kat north america  siap amik statistics pada dokter2 yang suka membiuskan worang nih... dan letak black list jugak tu... sebab kat sana ko bayaq lebih bila di biuskan... .......boleh tanya lagi dokter yang expert ... aku tau sikit2 pun sbb roommate aku amik medic... (aku amik kos janitor ajer...  - hey!! cleaning things gak tu woo )
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 04:01 PM GMT+8 , Processed in 0.099242 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list