CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 1377|Reply: 31

[ILMU MUDAH]: HAILSTORM / HUJAN BATU YG MENARIK TETAPI TRAGIS

  [Copy link]
Post time 12-10-2021 08:22 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 17-10-2021 05:08 AM

Pada tahun 1942, seorang pengawal forestry British di Roopkund (16,000 kaki dari paras laut) di India, terserempak dengan beratus2 tulang2 lengkap manusia ditepi tasik beku di situ (di gelar ''Skeleton Lake''). Dia ingatkan ini tulang2 tentera Jepun yang cuba masuk untuk serang British interest di India, dan demi tactical reasons atas dasar perang (WW2), dia lapor kepada pihak tentera.

Tulang2 ini dikaji dengan mendalam dan mereka lega kerana ia bukanlah cubaan Jepun untuk serang India, kerana tulang2 ini adalah dari zaman dekat2 Antiquity. Pelbagai theories dikemukakan, termasuklah pembunuhan beramai2, penyakit, suicide beramai2 dan sebagainya. Hinggalah suatu expedisi dibuat khas pada tahun 2004, dimana scientists pergi kaji beramai2 termasuklah dengan kaedah2 scientifics termasuk DNA studies.

Didapati, kesemua mangsa mati pada tahun 850 AD. Kerana pakaian dan peralatan yang dibawa, didapati mereka ini dalam pilgrimage. Di dapati juga, semua mereka, tua muda atau orang yang berkedudukan tinggi atau porters, mati serentak kerana keretakan dangkal pada tengkorak mereka. Melalui kajian rapi, kesemua keretakan bulat ini berlaku kerana object2 berbentuk bulat, sebesar grapefruit. Juga, ianya semua di kepala dan bahu sahaja, memberi gambaran bahawa apa2 pun yang menimpa mereka datang secara tegak dari atas. Tiada tikaman, senjata2, patah tulang yang ditemui.

Bila dipadankan dengan (hint besar!) kepercayaan kuno orang Himalaya (ada lagu tradisional dan cerita2 turun temurun) bahawa pernah ada Goddess yang marah lalu menurunkan ''hujan batu sekeras besi'', scientists dapat merumuskan sebab kematian 200 lebih pilgrims itu ialah seperti dalam lirik lagu tradisional itu, iaitu 'hailstorm' sahaja.

Dirumuskan, pilgrims tadi terperangkap dekat tasik di valley itu mungkin untuk mnegambil air etc sebelum berlaku hailstorm yg lebat dan besar, dan mereka tidak sempat berlindung dan mati beramai2 (jika kita tengok image Skeleton Lake ini pun, kita boleh agak tentu tiada tempat berlindung, walaupun dari hujan biasa).

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 08:43 PM | Show all posts
siap dah threadnye, kome...good reading...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2021 09:05 PM | Show all posts
seribulan replied at 12-10-2021 08:43 PM
siap dah threadnye, kome...good reading...

sebab pernah dengar kes ini way back dulu2
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by seribulan at 13-10-2021 08:06 AM
ipes2 replied at 12-10-2021 08:05 PM
sebab pernah dengar kes ini way back dulu2


Pernah gak dengar hujan batu di Msia tapi tiada yg terkorban...huhu....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-10-2021 02:17 AM | Show all posts
seribulan replied at 12-10-2021 10:32 PM
Pernah gak dengar hukan batu di Msia tapi tiada yg terkorban...huhu....

negara kita sea level je, dah la tu tropics lagi.. jika jadi hujan batu, kira rare jugak tu
kat negara2 tinggi dan kat latitude atas2 tu, selalu la
walaupun sebesar biji kacang hijau je, tetapi sebab dia datang dari awan yg tinggi, maka dia dah reach terminal velocity bila hit bumbung kereta kita.. tu yg bunyi ketung2 macam popcorn meletup tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2021 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Wow
Iols ada google juga gambo nya
Serem iols
Tapi suasana sekeliling tu nampak tenang sangat..cm.best je..
Bila pikir suasana extreme.plak..ngeri..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2021 01:39 PM | Show all posts
ipes2 replied at 13-10-2021 01:17 AM
negara kita sea level je, dah la tu tropics lagi.. jika jadi hujan batu, kira rare jugak tu
kat n ...

Kesian biri2 dan haiwan sana yang terkorban...huhu...ngeri...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2021 01:41 PM | Show all posts
Thanks tt, info yang sangat menarik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-10-2021 10:14 PM | Show all posts
shernazz replied at 13-10-2021 09:21 AM
Wow
Iols ada google juga gambo nya
Serem iols

kan? byk tulang2 depa tinggalkan
mcm aman je tapi bila tetiba hails turun, tentu takleh kemana dan mati gitu2 je beramai ramai
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-10-2021 10:16 PM | Show all posts
seribulan replied at 13-10-2021 01:39 PM
Kesian biri2 dan haiwan sana yang terkorban...huhu...ngeri...

ya, sure mereka tak faham apa yg berlaku dan mati sebab injuries yg bertalu2
dan mereka mana la reti sgt bab bab selamatkan diri
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-10-2021 10:16 PM | Show all posts
Supersirap replied at 13-10-2021 01:41 PM
Thanks tt, info yang sangat menarik

kan? lain padang lain belalang
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2021 08:58 AM | Show all posts
ipes2 replied at 13-10-2021 09:16 PM
ya, sure mereka tak faham apa yg berlaku dan mati sebab injuries yg bertalu2
dan mereka mana la r ...

Huhu...kale manusia pun jenuh...tumpo, kome...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-10-2021 10:36 PM | Show all posts
seribulan replied at 14-10-2021 08:58 AM
Huhu...kale manusia pun jenuh...tumpo, kome...

ye, tentu kena bertalu2 atas kepala, belakang, bahu terus jadi disorientated
yg in 1990s dan 2000s pon mati2 tau orang, tak sempat nak cari shelter
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-10-2021 10:41 PM | Show all posts
seribulan replied at 14-10-2021 08:58 AM
Huhu...kale manusia pun jenuh...tumpo, kome...

ni ha yg 2002 tuh
sebesar telur ayam
https://www.newscientist.com/art ... s-kill-25-in-china/

2 years ago pon ada kan kat russia ke us, sebesar limau mandarin.. by the time dai nak sampai ke tanah lajunya dah jadi terminal velocity dah ie 118mph atau 190km/h (jika object itu adalah skydiver, katanya wikipaedia)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2021 10:06 AM | Show all posts
ipes2 replied at 15-10-2021 09:36 PM
ye, tentu kena bertalu2 atas kepala, belakang, bahu terus jadi disorientated
yg in 1990s dan 2000s ...

Mujur homestay ni xde hujan batu...hujan ribut sekejap je...tgh minum petang...leh terbang meja makan sebelah kat kedai mkn...ngeri...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2021 10:07 AM | Show all posts
ipes2 replied at 15-10-2021 09:41 PM
ni ha yg 2002 tuh
sebesar telur ayam
https://www.newscientist.com/article/dn2575-giant-hailstones- ...

Seingat saya pernah baca kat Johor...tu je...
Wah menakutkan baca post ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-10-2021 05:09 AM | Show all posts
seribulan replied at 16-10-2021 10:07 AM
Seingat saya pernah baca kat Johor...tu je...
Wah menakutkan baca post ni...

tu lah
yg kat roopkund ni rasa nya 600 ke 800 yg mati
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2021 05:14 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 17-10-2021 04:09 AM
tu lah
yg kat roopkund ni rasa nya 600 ke 800 yg mati

Banyak tu...huhu...share le lagi info....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-10-2021 05:23 AM | Show all posts
seribulan replied at 17-10-2021 05:14 AM
Banyak tu...huhu...share le lagi info....

nanti sy gali lagi
awak pon tambah2 la info dalam ini

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2021 05:24 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 17-10-2021 04:23 AM
nanti sy gali lagi
awak pon tambah2 la info dalam ini

Wokeh..no problemo
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2021 11:23 AM GMT+8 , Processed in 0.106466 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list