CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3917|Reply: 20

Cempedak Burnt Cheesecake

  [Copy link]
Post time 4-9-2021 07:20 PM | Show all posts |Read mode



Semalam iols try buat cempedak burnt cheesecake.

dan ianya menjadi.

so, iols nak share resepi kat sini.

Bahan-bahan:-

1. 300g cempedak yang dah diblend menjadi puri

2. 500g cream cheese
3. 200 ml whipping cream
4. 160g gula castor/ iols guna satu scope gula dalam cup measurement yang 1/3 tu.
5. tiga biji telur gred A
6. dua tbsp tepong gandum


Cara-caranya:-


1. Mula-mula panaskan oven pada suhu 180C -200C. iols punya oven suhu dia 210 C. Make sure uols tahu suhu oven cuols k.
2. Sediakan loyang yang cuols ada. Iols guna Le Creuset Skillet 26cm.
Lapik loyang dgn baking paper lebihkan tepi loyang untuk senang dikeluarkan .
3. Cream cheese lembutkan pada suhu bilik.
4. Masuk cream cheese ke dalam blender.
5. Masukkan telur tiga biji.
6. Masukkan gula.
7. Masukkan whipping cream.
8. Masukkan tepong gandum.
9. Masukkan puri cempedak putar hingga sebati.
10. Masukkan adunan di dalam blender ke dalam loyang. Kacau atas adunan supaya sekata dan tiada ruang udara .


Bakar pada suhu 180c - 200c selama 50minit -1 jam. (Again, ikut suhu oven anda).

Iols guna suhu 210c, bakar selama 40 minit jer.

Bila dah masak, bukakan sedikit pintu dan biarkan suhu sejuk sendiri sebelum keluarkan dari oven.

*adunan akan naik tinggi dlm oven dan akan turun bila keluar dari oven .


Selamat mencuba.


Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 4-9-2021 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Amboooiiiiiii anjakan paradigma sangat ni sis! Thanks sharing!
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Thank u for sharing TT
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2021 07:35 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 4-9-2021 07:28 PM
Amboooiiiiiii anjakan paradigma sangat ni sis! Thanks sharing!

selamat mencuba ye kaka.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2021 07:37 PM | Show all posts

welcome cuols. selamat mencuba.

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols suka.cempedek
Yum2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2021 07:44 PM | Show all posts

tgh musim cempedak ni.. memang yummy. iols masih mencari-cari cempedak durian kali ni. tapi xjumpa lagi.

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Huiiii.. Ni kalau kau dekat dgn mak.. Sah2 mak dah order.. Mak malas buat sendiri
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 4-9-2021 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 4-9-2021 07:44 PM
tgh musim cempedak ni.. memang yummy. iols masih mencari-cari cempedak durian kali ni. tapi xjumpa ...

Cempedek.durian tu mcmana kaka?
Iols.slalu beli.kek.lapis kat ioi city mall yang cempedek tu..yum yum
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2021 09:00 PM | Show all posts
shernazz replied at 4-9-2021 08:42 PM
Cempedek.durian tu mcmana kaka?
Iols.slalu beli.kek.lapis kat ioi city mall yang cempedek tu..yum ...

kalau durian cuols tukar je cempedak tu kepada durian. sama je.

Kalau nak buat besar, doublekan semua kuantiti bahan, guna bekas besar sikit. nanti dia jadi mcm yang orang jual tu.

biasa harga RM150 sebiji.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2021 09:01 PM | Show all posts
makneng replied at 4-9-2021 08:41 PM
Huiiii.. Ni kalau kau dekat dgn mak.. Sah2 mak dah order.. Mak malas buat sendiri

mak neng duduk mana? boleh je request dengan orang yang jual burnt cheesecake kalau dia nak buat. hahahah

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Thank you sis.. pernah rasa sekali beli dari gula cakery.. mmg sedap.. btw , bunga2 tu edible ke atau sekadar hiasan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2021 09:04 PM | Show all posts
sweetpea911 replied at 4-9-2021 09:03 PM
Thank you sis.. pernah rasa sekali beli dari gula cakery.. mmg sedap.. btw , bunga2 tu edible ke ata ...

yes, bunga tu edible cuols. so, boleh makan dan xmembazir gitu. hehehe

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 4-9-2021 08:04 PM
yes, bunga tu edible cuols. so, boleh makan dan xmembazir gitu. hehehe

Wahhh.. nice.. ada jual dia bake shop eh?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2021 09:12 PM | Show all posts
sweetpea911 replied at 4-9-2021 09:07 PM
Wahhh.. nice.. ada jual dia bake shop eh?

biasanya ada jual di village grocer, jaya grocer pun ada tapi tgk lokasi.

tempat lain iols tak pasti sebab iols bukan baker tegar. hehe.

iols beli bahan mana jumpa jer dan mmg jarang masuk kedai bake shop.



Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Belum pernah try lg Cempedak Cheesecake , iolls buat Cempedak Butter Cake sedap sgt kejadiannya  , nnt nk try versi cheese cake pulak
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 4-9-2021 10:00 PM | Show all posts
miamiot replied at 4-9-2021 09:57 PM
Belum pernah try lg Cempedak Cheesecake , iolls buat Cempedak Butter Cake sedap sgt kejadiannya  , n ...

nnt cuols share la resepi cempedak butter cake. iols xpernah buat butter cake.

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 4-9-2021 10:00 PM
nnt cuols share la resepi cempedak butter cake. iols xpernah buat butter cake.

Boleh je
Cempedak Butter Cake
125gm butter
75gm gula perang
150gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh esen vanila
100gm puri cempedak ( 80gm cempedak + 20gm air ) diblend jdkan puri or paste
2 biji telur
Slice Cempedak utk topping

Cara :
Pukul butter + gula sampai kembang ( 8-10 minit) , masukkan esen vanila & telur satu persatu pukul hingga sebati. Masukkan bhn kering tepung , baking powder + soda selang seli dgn puri cempedak. Dh sebati adunan masuk dlm loyang tp iols isi dlm loaf sbb resepi ni iols buat 1/2 adunan je .
Last sekali taburkan slice Cempedak atas adunan kek dan bakar 30minit 180d , ikut oven memasing.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2021 10:48 PM | Show all posts
miamiot replied at 4-9-2021 10:30 PM
Boleh je
Cempedak Butter Cake
125gm butter

tq cuols, nnt iols try.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 02:52 AM From the mobile phone | Show all posts
miamiot replied at 4-9-2021 10:30 PM
Boleh je
Cempedak Butter Cake
125gm butter

Tengah heboh kek ni dkt IG, ramai bakers buat n jual. Tq for the recipe, nnt ioulls nk try buat.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 03:47 PM GMT+8 , Processed in 0.095080 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list