CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3532|Reply: 22

Kaki Dipotong Lepas Sebulan Lupa Buang Tampon

[Copy link]
Post time 30-8-2021 10:44 AM | Show all posts |Read mode
Tampon sememangnya sesuai digunakan sekiranya seorang wanita itu sedang membuat aktiviti lasak selain mengelakkan masalah kebocoran (heavy flow).




Kredit foto: www.self.com




Bagaimanapun, bagi wanita di negara Barat khususnya, penggunaan tampon kadangkala menyumbang masalah Toxic Shock Syndrome (TSS) di mana sistem imun dijangkiti kuman hingga mampu melumpuhkan sebahagian tubuh badan.


Semuanya bermula apabila kapas yang dimasukkan ke dalam 'Miss V' tidak dikeluarkan lebih dari enam hingga lapan jam, sekali gus menjadi ‘sarang bakteria’.


Gadis ini menceritakan pengalamannya ketika mengikuti perkhemahan cheerleading dan terlupa mengeluarkan tampon.


Gejalanya hanya disedari selepas sebulan apabila abdomen bawah terasa amat perit, badan ditumbuhi kemerahan serta merasa lesu.


Pada awalnya, ia disangka kesan aktiviti lasak dan jangkitan kuman keputihan, namun dia mengalami TSS.







"Ubat pun tak berkesan. Bintat merah tumbuh satu badan. Satu hari, saya rasa seperti ada yang tidak kena dan terus ke bilik air.


"Sekali tarik, ada tampon dah membusuk. Sejak itu, saya lebih berwaspada dan memasang reminder di telefon," katanya.


Untuk pengetahuan anda, jangkitan yang menyerang ini mampu membuatkan seseorang kehilangan abdomen pinggang mereka (dan ke bawah) seperti model ini.




Kredit foto: The Insider



Kredit foto: IG Lauren Wasser












Sumber: Murai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-8-2021 11:53 AM | Show all posts
giler ke aper ... sebulannnnn ????
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2021 12:52 PM | Show all posts
pompuan melayu agak jakun dgn tampon kannnn...... dorang tak nampak ni masalah sbb dorang tak reti pung guna tampon
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2021 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam mana boleh terlupa? String tu tak nampak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2021 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
lwyl: Macam mana boleh terlupa? String tu tak nampak ke?

Camne nk nmpakkk. Deme kencing kan mmg jenis x basuhhhh


Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2021 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
wehhhhhh iol teringat kes camni, terbaca dekat reddit
bayangkan punya tak ingat sheol pakai tampon
dah berminggu2
dah sakit masuk hospital, sampai termuntah nurse bau benda tu
dah busuk gila berlumut apa benda entah la sampai bernanah bagai
yang memakai pulak obese
ugggghhhhhhhh

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-8-2021 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
nakkomenjugak replied at 30-8-2021 04:07 PM
wehhhhhh iol teringat kes camni, terbaca dekat reddit
bayangkan punya tak ingat sheol pakai tampon
...

Mesti.mcm.bau mayat kan.

Gila lah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2021 12:32 PM | Show all posts
Sedang yang pakai pad biasa pun orang rajin tukar apa tah lagi jenis ni lagilah nak kena rajin tukar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-10-2021 06:03 PM | Show all posts
gilossss. camne blh x ingat.. tak selesa kut pki tampon..iols pki if swimming ke hapa... or tetiba waktu emergency xde pad.. yg ada tampon ja..tp serius x selesa... camne blh tertinggal berblan22
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2021 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Err... I prefer pad saja.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2021 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Amendeee....orang lain pun pakai tampon. Ni tahap malas yg mcm mana ni sampai lupa benda penting gitu
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2021 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Cemana la pakai tampon siap lupa keluarkan. I pakai tampon mmg tak selesa kot and lepas 4 jam pakai mmg kena keluarkan terus sbb takut tersekat. Pakai pun if nak pi swimming je.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2021 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg kalau pakai tampon tak prnh bocor ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2021 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Gile pengotor
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2021 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Ngeri pulak aku bayangkan. Eeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2021 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kita kalau pakai pad pun berkali2 tukar pad dalam sehari
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-10-2021 08:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Euw euw euw euw
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 07:25 AM | Show all posts
mcm mana boleh lupa???
sedangkan pakai pad pun selang berapa jam pun dah rasa tak selesa...
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 03:35 PM | Show all posts
pakai pad je lah
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 04:07 PM | Show all posts
pakai pad je lah lg selamatttt..  nii dh xde kaki sbb TSS.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

1-3-2024 05:09 AM GMT+8 , Processed in 0.517206 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list