CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2545|Reply: 12

Mengapa kek saya rasa pahit selepas sehari

[Copy link]
Post time 26-3-2021 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Nak tumpang bertanya dengan sifu2 disini.

Baru2 ni saya buat kek oren. Dengan bahan2:
Tepung biasa
Baking soda
Garam
Susu
Butter
Orang juice
Vanilla Essence
Orange zest

Hari pertama - rasa kek ok.

Tetapi bila saya makan kek tu selepas sehari kek rasa macam pahit2

Soklan saya:
Adakah kek macam ni kena simpan dalam fridge utk kekalkan rasa?

Untuk pengetahuan kek takde kulat atau apa, dan bau juga tak ada menunjukkan bau rosak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-3-2021 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Tlbh baking soda ke......
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2021 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ker orennyer.....

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2021 03:04 PM | Show all posts
oren zest tu kot..kan masa kamu parut bhgian luar tu jgn smpi kena part dalam kaler putih tu..parut manja saja. selirat2 tu pahit.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2021 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi masa awal2 takde rasa pahit
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2021 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasanyer klu pokok buat kek coklat....2-6 jam yg pertama meme rse krg manis....pah tu bru dier rsa manis...esk nyer bru rsa best......sma gak klu wat bisekut....ada kaitan dgn suhu bilik kot....hehehe
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 26-3-2021 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Ntah la tu yg cuba bertanya yg lebih arif disini
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2021 01:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Sblum ni pernah terlebih baking soda. Mmg pahit jadinya.

Tapi yg awak punya sehari slps tu baru pahit kan. Tu tak sure kenapa lah. Tapi kalo nk kek tahan lama, better simpan dlm fridge. Boleh tahan up to 1 week.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-3-2021 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok2 terima kasih atas advise
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2021 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
namemysoul replied at 26-3-2021 02:59 PM
Tlbh baking soda ke......

Ha ah, nak cakap mcm ni jgk...before open this benang i dah rasa hmmm ni baking soda ni
Kalu tlbh baking soda mmg kek rsa pahit gituhhh
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2021 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Oohh kadang kadang buat Kek pun Sama masalah macam ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2021 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
So tq la bagitau apa puncanya sbb kadang kadang ingat baking soda ni menaik Kan jer kek
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2021 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh la Raya ni buat kek
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-2-2024 04:14 AM GMT+8 , Processed in 0.083465 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list