CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 17759|Reply: 105

Kecoh Je, Wanita 'Paksa Orang Lain Muliakan Suami' Ditempelak PU Azman

  [Copy link]
Post time 26-6-2020 12:07 PM | Show all posts |Read mode
Mencampur semua pakaian termasuk milik suami ketika proses membasuh adalah satu tindakan tidak memuliakan suami?




Gambar hiasan




Dek memuat naik status berkenaan di Facebook, seorang wanita baru-baru ini mengundang kecaman ramai yang kurang senang dengan pandangannya itu.


Dalam statusnya itu, dia berpandangan mencampur pakaian anak dan suami ketika membasuh walaupun hukumnya suci, ia seolah-olah tidak memuliakan suami.


Ada ke dalilnya untuk menyokong pandangan wanita itu? Ini penjelasan Pencetus Ummah (PU) Azman yang mengatakan tiada dalil menuntut umat Islam berbuat demikian.









Malah, tegasnya Islam bukan agama menyusahkan, sekali gus menasihati golongan sedemikian supaya tidak 'memaksa' orang lain untuk mengikut pandangannya atas nama agama.

"Kalau korang buat sistem pengurusan di rumah yang korang selesa dan mampu untuk lakukan, jangan bersifat "memaksa" orang lain buat atas nama agama.

"Menimbulkan kesukaran untuk mengasingkan. Bukan semua situasi suri rumah itu sama. Islam bukan agama yang menyusahkan. Ini dinamakan takalluf (memberatkan) dalam agama.


Kredit foto: IG PU Azman


"Jangan buat orang lain rasa bersalah dalam agama.

"Ada unsur melampau dalam memuliakan suami. Apa guna mengasingkan baju suami, tapi kata-kata tajam isteri pun buat suami rasa terasing," jelasnya di Instagram. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-6-2020 12:17 PM | Show all posts
teringat kes viral yg bini post bagi guideline cara nak bagi laki makan pkl8 wpun bekerja..pegi tgok fb aduhaiiiiii  badan kering cam tak cukup khasiat, muka tak berseri, penampilan kepam...

ehhhh kangg mrah plak tt haku bebel ot

adalah kes ni pun dtg dari acik kepam??
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku cukup angin tau baca benda ni kt fb haritu. Ape ke bodohnya buat gitu. Rasa mcm nk lempang je pempuan ni.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
time basuh baju... aku cuma asing 4 jenis basuhan.... pakaian solat, tuala/kain yg dijadikan kain lap...baju kemeja kerja putih laki aku... satu lg.. kain yg luntur warnanya..... yg lain aku humban sekali arung dalam mesin basuh.....

Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 12:31 PM | Show all posts
over nau la pompuan gini..
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 26-6-2020 12:17 PM
teringat kes viral yg bini post bagi guideline cara nak bagi laki makan pkl8 wpun bekerja..pegi tgok ...

Aku pun peningg.. tp bpk aku pun mcm tuu.. basuh kain pakai mesin tak cuci kaedahnya katanya.. aku laa yg tsk lalu tertobggeng basuh baju msk pak aku bila bslik.. so redha ajelaa.. dah degil.. siap ckp semayang tak sah
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa ber"Cik Man"? Walaupun pun tak salah, tapi ianya mengingatkan aku kepada Cik Lan! {:hypnotize
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 12:44 PM | Show all posts
Meiizu replied at 26-6-2020 12:17 PM
teringat kes viral yg bini post bagi guideline cara nak bagi laki makan pkl8 wpun bekerja..pegi tgok ...

aku sampai sekrang tak lupa "acik bagi laki makan pkl8"

mereka berdua ni dlm circle yg sama la kot
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-6-2020 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Nabi saw dulu tolong isteri basuh baju jahit baju tolong buat kerja rumah...
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman: Kenapa ber"Cik Man"? Walaupun pun tak salah, tapi ianya mengingatkan aku kepada Cik Lan! {:hypnotize


Hahahahahahahhaah bongok la
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 12:55 PM | Show all posts
basuh baju asing sana sini kalau masih tak asing sepender, tak guna..
kalau nak campur pun, pre wash la dulu sepender tu sebelum campur dengan baju lain..
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu: teringat kes viral yg bini post bagi guideline cara nak bagi laki makan pkl8 wpun bekerja..pegi tgok fb aduhaiiiiii  badan kering cam tak cukup khasia ...

Kan... Mesti hidup dia stress.. laki goyang telur tggu siap masak. Hamba gila
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman: Kenapa ber"Cik Man"? Walaupun pun tak salah, tapi ianya mengingatkan aku kepada Cik Lan! {:hypnotize

Sebab dia tak nak org panggil dia "ustaz" atau "pu".
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 26-6-2020 12:55 PM
basuh baju asing sana sini kalau masih tak asing sepender, tak guna..
kalau nak campur pun, pre was ...

Yezza. Aku buat camtu gak, yg undies anak2 pon aku soh depa basuh sental dulu b4 campak masuk mesin.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
nak baca post asal, tp dah delete kot..
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
anaktoyol replied at 26-6-2020 12:27 PM
time basuh baju... aku cuma asing 4 jenis basuhan.... pakaian solat, tuala/kain yg dijadikan kain la ...

Sama la kita. Itu yg penting kan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-6-2020 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Pompuan tu ikut style org dolu dolu.....

Org dolu, pinggan bapak pun asing.....ank tak blh guna pinggan bapak....masa aku kekecik dulu  pinggan bapak aku asing....sorang pun tak blh guna....masa kecik, aku ikut le...dah besor sikit, aku guna je.....pehal nk asing asing.....hbis guna kan di basuh....

Tanak susah, aku kuarkn pinggan cantik yg mak aku susun dlm lemari....jd tak kacau pinggan bapak aku....pastu, tak de sapa pun heran nk pakai pinghan bapak tu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Hurmm betul la.ape ke jadahnye.baek la asing ikot tahap kekotoran.kain luntur warna ke..etc.melainkan hidup mati tu mmg utk kain semata.keje lain x sentuh.hurmm kalu gitu p la asing2 segala mende.basoh selai2 lgi afdhalll
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 02:32 PM | Show all posts
mungkin lebih afdhal dia basuh baju di sungai...bilas dengan air yang mengalir semulajadi lebih suci...kah kah..
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramainya yg nak menunjuk  kononnya kehidupannya sbg isteri tu perfect sgt...

"aku la isteri yg solehah layak masuk syurga... so aku nk bg tips kat isteri lain supaya masuk syurga jugak"

Jgn perasan sgt la kak ooiiii...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-8-2022 11:06 PM GMT+8 , Processed in 0.214849 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list