CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 49563|Reply: 507

Keluarga Bergelumang Sampah Dibantu Ustaz Ebit, Bukan Tiada Yang Cakna Tapi...

  [Copy link]
Post time 21-4-2020 10:23 PM | Show all posts |Read mode



Baru-baru ini, tular mengenai kunjungan penceramah bebas, Ustaz Ebit Lew ke Alor Setar menghulurkan bantuan kepada keluarga serba kekurangan di sana.


Paling menyedihkan, keluarga yang terdiri daripada berbelas anak dan cucu ini hidup di rumah usang dengan datuk yang diserang strok.

Usai kunjungannya, Ustaz Ebit Lew berjaya mendapatkan rumah sewa baru yang selesa dengan harga RM800, dibiayai oleh ustaz sendiri.







Menerusi video yang dimuat naik, datuk yang terbaring menceritakan keadaan mereka yang serba daif. Mereka sekeluarga tinggal bersama berbelas ahli yang lain.


Selepas pendedahan itu, segelintir pihak menyalahkan pihak kerajaan negeri, pusat zakat serta penduduk sekitar yang didakwa mengabaikan keluarga berkenaan.



Rupa-rupanya, ini kisah sebenar seperti yang dikongsikan pemuda dari kawasan perumahan keluarga ini. Menurut beliau, kedaifan keluarga ini telah mendapat perhatian pihak berwajib.


Pihak berkenan turut menawarkan rumah untuk keluarga ini, namun telah ditolak.














Kredit foto: Twitter Tengku Zuhairi



Semoga bantuan Ustaz Ebit Liew terhadap keluarga ini dapat mengubah nasib mereka yang hidup susah sedemikian sejak sekian lama.



"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka "


(Surah Ar-Rad:11) - CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2020 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Camne uztaz ebit liew ni boleh ke hulu ke hilir?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Apaaaa???? Berbelas anak dan cucu?????????????
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Hamjad laaaaa.. Kesian kat org derga.. Awat hantu jepun kat derga tak mo ganggu keluarga ni... Cis.. Pilih bulu betul hantu jepun tu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 10:34 AM | Show all posts
seriau aku ngan fans ustaz ebit ni. psiko and fanatik level fans lopak pulak. takleh ditegur lgsg
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 10:36 AM | Show all posts
Ustaz Ebit ni harap-harap kesihatan dia sentiasa dia pantau. Ada potential cluster baru tu. Dia sepatutnya buat kebajikan ni berselang 2 minggu. I'm very concern about the well-being of both party..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 10:43 AM | Show all posts
Kalau ada penjelasan mcm ni.. Ok la. Kira family ni bermasalah sebenarnya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak betul kes dhaif timbul masa pkp ni.. Macam jkm dgn jab agama xbuat keje pula. Walhal gol ni yang mmg bermasalah.. Sigh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2020 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa masa LZNK offer rumah asnaf diorg xnak, ni ustaz ebit offer rumah (sewa ditanggung) terus nak. Rumah asnaf tu kena bayar sewa ke
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 11:22 AM | Show all posts
matchstick replied at 22-4-2020 11:04 AM
Kenapa masa LZNK offer rumah asnaf diorg xnak, ni ustaz ebit offer rumah (sewa ditanggung) terus nak ...

ai rasalah kan ai ada jawapan.. mereka tawarkan rumah flat tu yg family ni tak mau dengan keadaan mereka yang uzur. mungkin u kata lif kan ada. yes mmg ada lif but once lif rosak mmg sengsara wpun ddk tingkat satu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
dia tggu tawaran sejibik yestana baru nak pindah kot. kalau miskin pon nak kutip sampah gi buang tu free je kot?! berbelas anak cucu, berapa ekor bewak ni dibela dlm rumah?  mesti selama ni yg atok tu yg kerja tanggung bewak sekalian, dah sakit sekor pon takde inisiatif nak kerja , nganga tunggu kena suap bantuan jah. aku tak setuju ustaz ebit bayarkan rumah sewa sampai bila2 sedangkan ada lelaki yg sihat dlm keluarga tu patut keluar kerja. lain la ibu tunggal miskin mati laki anak2 kecik lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 11:31 AM | Show all posts
matchstick replied at 22-4-2020 11:04 AM
Kenapa masa LZNK offer rumah asnaf diorg xnak, ni ustaz ebit offer rumah (sewa ditanggung) terus nak ...

yg meols penah baca, alasan ngape diorg ni payah nk pindah
1.  zakat dan jkm mmg ade kasi bantuan sewa rumah, tp sebolehnye theyols nk cash tu je. diorg tak kisah pun kalau duduk reban ayam
2. kalau dipindahkan ke rumah yg cantik dr reban ayam tu, payahla diorg nk dpt bantuan lg tiap2 bulan. sbb yelah rumah dah cantik kan
3. kalau diorg terima bantuan sewa rumah tu, kemungkinan utk theyols nk dpt rumah percuma baitulmal tu tipis la. sbb yelah baitulmal dah tlg sewakan rumah dgn harapan dpt meringankan beban family tu. bleh la family tu kumpul duit skit2 utk buat or beli rumah sendiri
4. kalau miskin pemalas ni, kekdg tuan rumah tak suka sbb bawak perangai tu ke rumah sewa.  sape je tuan rumah yg suka rumah die jadi tmpt pembuangan sampah
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni ke yg ditolong tp pemalas nk mampus tu?
Ai ada baca yg org dh carikan keje,bg hp tp hujung2 xg keje pon
Bg bantuan tp dibuang2 nye pinggan mangkuk.nak bg anak2 kt jkm tp si ibu nangis2 xbg.smpai buntu nak bantu camne lg.tetap nk kutip botol tin semua
Ke kes lain ek
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 22-4-2020 11:04 AM
Kenapa masa LZNK offer rumah asnaf diorg xnak, ni ustaz ebit offer rumah (sewa ditanggung) terus nak ...

Tak silap kt atas tu ada bitau...dorg offer rumah flat...family atok xnk, mgkn sbb atok lumpuhkn...sush nk bgerak...tgk mak tok pn susah nk bjln...bayangkn klu kena turun naik tangga...harus sakit lutut
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Sori la...aku bkn nk mhina, tp aku rasa keluarga ni yg bmslh...pemalas mungkin...ramai je org miskin rumah bersih...padahal ank ada kot duk sekali...tp rumah mcm penuh sampah...jns dh mkn x buang sampah ke ni...pas mkn sampah main longgok je...byk nk ckp ni...tp mls la...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Satu keluarga ni ada masalah mental kot. Pelik sangat tahap kemalasan dari atuk ke cicit.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2020 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 22-4-2020 02:11 AM
Camne uztaz ebit liew ni boleh ke hulu ke hilir?

Ada surat kebenaran katanya, siap dpt escort polis. Tapi tetap bahaya jumpa org tu org ni perlindungan mask tu je. Even menteri gi jumpa gelandangan pakai full protection
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
jgn la duit cash diguna buat belidadah. rumah kecik kotor pulak, mcmne la depa boleh menambah anak
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 11:56 AM | Show all posts
annehuda replied at 22-4-2020 11:31 AM
yg meols penah baca, alasan ngape diorg ni payah nk pindah
1.  zakat dan jkm mmg ade kasi bantuan ...

iols teringat ada confession dari seorang petugas pusat zakat yang cerita kisah2 org mcm nie...

1. dibuatkan reban ayam... diberi ayam sebagai pemula bisnes... ayam disembelih dan dijual terus.. then pindah masuk reban ayam sebab reban ayam lebih cantik dari rumah sendiri

2. diberi alat2 utk permulaan buat kuih...oven, mixer...semua nya dijual. sama jugak dgn mesin jahit....kursus pun dah diberi

sesetengah org mmg suka meminta2 dari berusaha...lebih cepat dapat duit...lagipun buat apa nak berusaha kalau blh viral diri sendiri dalam facebook?dan2 terus org bank in duit...sorang rm10, kalau 10 org sehari?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2020 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 22-4-2020 11:04 AM
Kenapa masa LZNK offer rumah asnaf diorg xnak, ni ustaz ebit offer rumah (sewa ditanggung) terus nak ...

Dok rumah flat.. Tetap kena byr sebulan 100++ lebih tak salah aku.. Alasan uzur  tu menipu.. Ada 15 ahli keluarga sihat tolak makcik dan pakcik tu.. Takkan x boleh usung kalau nak pi hospital jika lif rosak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-8-2022 07:12 AM GMT+8 , Processed in 0.092152 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list