CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234
Return to list New
Author: Lagubestbest

[Tempatan] AKPK Untuk Orang Yang Tak Miskin Tapi Ada Masalah Cash

  [Copy link]
Post time 3-7-2022 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 1-7-2022 09:16 AM
skrg ni mmg aku tengah hadap masalah mcm ni,

pergi jumpa kaunselor mereka utk berbincang...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-7-2022 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by bunnyj3lly at 3-7-2022 08:14 AM

AKPK utk orang yg ada masalah hutang, bkn masalah cash. I rasa TT mmg kena pegi jumpa financial planner atau study sendiri google segala mala knowledge pasal personal finplan. Kalau kedekut nak bayar lah

AKPK ni tak sama mcm bankrupt. You still enjoy kehidupan nk travel ke sana sini, hidup lebih tenang takde bank hantar surat lawyer ke, call sehari 10 kali, cuma dalam tempoh program, you kena komited tak culas bayar, tak boleh take up any new loans sbb mmg akan reflect dalam CCRIS.

Kebaikan dia:
1) Serbis free. Pegi jela serah diri kalau ada masalah nk byr ansuran segala hutang dengan bank tu.

2) Amount direndahkan dan akan dinaikkan secara berperingkat. Interest pun diturunkan. Byr bulan2 fix utk total amount based on plan dia la. Kalau let say you dh berjaya jimat cermat, ada extra cash, dpt keje gaji lagi ok ke.. byr extra direct pada bank on top pada akpk utk settle cepat. Bank tetap akan hantar statement setiap tahun, so you boleh je track brp balance hutang yg tinggal then manage dr situ.

So you see.. Tujuan akpk bkn hanya utk tolong tenangkan mental orang berhutang banyak, tapi dalam masa yg sama, you boleh create opportunities untuk you improve diri you.

3) Let's say dlm tempoh AKPK ni, you nak sambung belajar ke, kene buang keje ke... Pegi je balik to AKPK utk restructure payment monthly. Dari yg asal, dia akan turunkan supaya you still boleh hidup sebagai manusia.

4) AKPK ni once in a lifetime program. You mess up dgn payment, that's it. Dia takkan tolong dah you. After 6 months out of program, you akan hidup mcm biasa. CCRIS clear, boleh je buat loan bank kalau perlu. Kalau tak perlu, continue ajelah build your treasure chest, invest kat benda2 yg selamat macam EPF, PRS, FD, GOLD, Ar-Rahnu, Koperasi ke.. Skrg maybank dh ada fungsi Goal creation dlm maybank2u. Kalau real life, dia macam envelope2 kecik yg you simpan cash, tapi takleh guna duit tu. I rasa sangat bagus fungsi ni. It's a small virtual account in your own account. Duit tu still ada, tapi dah diasingkan sesiap.

Gitulah amatan iols dengan AKPK ni.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2022 09:15 AM | Show all posts
masing2 ada pengalaman.. aku takdelah sampai kena gi akpk.. tapi learn from own experience.  Masa muda sblom kawin kaki joli & poor financial mgmt.. expenditure > income.. tak cukup kita pakai CC.  Dah kawin ada anak mula ada realization tapi keadaan tak banyak berubah walaupun dapat manage expenditure = income sebab hutang CC banyak and perbelanjaan isi rumah dgn pampers, susu & penjagaan anak2 mahal.  Savings takdak.  As time goes on, gaji naik & tukar kerja, dapatlah upgrade quality of life dan settle hutang CC.  Tapi problem bila gaji naik lifestyle pun naik.. savings still tak kemana.  

Pada satu masa tu bila dah stabilized, dah merasa pakai kereta yg nak dipakai, beli rumah selesa, dah boleh bercuti bila2 dan alhamdulillah rezeki dapat kerja baru, aku decide to lock the lifestyle.  So teruskan hidup dgn lifestyle pendapatan lama, excess tu simpan.  Bila buat macam tu , aku rasa ok je, tak terasa pun ketinggalan in terms of lifestyle ke apa, savings pun memang aku tak pernah perfikir sebelum ni aku boleh save duit macam tu.. betul la orang cakap kalau nak ikutkan nafsu memang gaji banyak mana pun takkan cukup.  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 12:52 AM GMT+8 , Processed in 0.067121 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list