CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 7173|Reply: 19

[Pelbagai] CABARAN MEMBENTUK KERJASAMA DALAM ORGANISASI

[Copy link]
Post time 27-6-2019 08:30 AM | Show all posts |Read mode


Sapa yang ada pengalaman dan cara untuk membentuk kerja berpasukan di organisasi atau tempat kerja masing2 terutama yang berpangkat dan ada ramai staf bawahan boleh kongsikan disini terutama melibatkan staf yang bermasalah dan selalu ada masalah tatatertib.


RUMUSAN...

Kepimpinan dalam organisi adalah merupakan faktor yang penting dalam menentukan jatuh bangun sebuah organisasi kerana  pemimpinlah yang menentukan bagaimana anggota lain digerakkan ke tahap maksimun bagi mencapai matlamat organisasi.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-6-2019 09:56 AM | Show all posts
Esprit de corp
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 09:59 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Sentiasa berlapang dada menerima teguran.

Jangan simpan di dalam hati.

Luahkan idea kreatif anda.

Jangan terlalu stuck pada rules.

Senyumlah..mood yang baik sesungguhnya akan mempengaruhi orang sekeliling anda.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-6-2019 12:24 PM | Show all posts
tgk suasana organisasi skrg tak brp sihat..bos buat silap tak berani tegur..walhal fungsi mesyuarat adalah untuk selesai masalah secara berbincang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
department yg sekecil ni pon ada perbalahan juga..
pelik sesangat diorg ni..
aku..follow jer kpi kerja aku...
janji tak ganggu org..
kerja aku jalan dan tip top..
tapi bila ada org mintak tlg..aku ok jer tlg..
buruk camna kita kerja sesama ahli..  realitinya mereka lah yg sama ssh senang membangunkan pasukan.
yg pnting..jangan jaga tepi kain org sgt..
jaga mulut..jaga hati bila kita kerja berpasukan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-6-2019 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Dalam masa 3 tahun vekerja, aku dah kerja di 4 company. Reason sebab nak cepat naik gaji  tapi yang oaking susah, bila ada staff bawah kita yang lebih tua dan dah kerja lagi lama dari kita. Diorang susah nak terima dapat boss yang lagi muda dan masih baru bekerja. Setakat ni tu la yang aku lalui dekat semua tempat aku bekerja. Diorang rasa budak2 muda ni budak2 mentah yang x ada experience dan rugi je kena bayar mahal2 compare tu diorang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Sepanjang berbelas tahun kerja dlm pelbagai bidang, Dan beratus2 org I jumpa. mmg betul zaman Skg susah nak dpt teamwork. Kdg tu dlm meeting semua OK tp dibelakang, siap mengumpat, buat group WA mengata lagi, lepas tu rebel xnak tolong menolong, semua nak ikut kepala sendiri. Attitude tu yg mainkan peranan sbnrnya. Kalau ada benda x puas hati psl kerja, boleh je ckp baik2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-6-2019 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Yup iols setuju sangat teamwork ni takkan ada kalau kita yang muda jadi ketua kepada yang tua. Yang tua agak susah nak terima arahan kita macam poyo2 tapi nak buat camne kita just try hard je lah lakukan yang terbaik untuk menjaga periuk nasi kan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2019 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 30-6-2019 09:48 PM

Berbelas tahun kerja macam2 la teamwork. Teamwork yg paling best paling tahun 2016-2019 Team yg kuat, dengar kata, ikut jadual n target tercapai, semua kerja senang diatur semua masalah kasi setel cepat2 semua boleh dikontrol. Sampai ai x boleh move on sehingga job habis bos suh resign Dan company baru skrg ada yg ok ada yg celaka. Takpelah gaji naik banyak layankan aje company ini ianya cabaran baru bekerja dgn org negara luar yg budaya peel pelik2, org lokal x ramai kerja sini. Hairan macamana boleh terjebak kerja company ini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-7-2019 08:12 AM | Show all posts
ninja boy replied at 30-6-2019 09:40 PM
Berbelas tahun kerja macam2 la teamwork. Teamwork yg paling best paling tahun 2016-2019 Team yg kuat ...

company local ker oversea bro
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2019 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
johan-adx replied at 1-7-2019 08:12 AM
company local ker oversea bro

Company oversea, job di malaysia
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-7-2019 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 1-7-2019 09:14 PM
Company oversea, job di malaysia

Biasa overseas especially jepun mmg strict sikit..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 12:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Tu sebab lah setiap company wajib tiap2 tahun kena ada team building.. Bagi aku communication antara boss & staff sangat penting. Ada tak puas hati jumpa boss terus.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 03:14 PM | Show all posts
team work memang penting
ni core element yang paling crucial utk satu organisasi berjaya

mcm kes aku, big boss keras kepala
memanjang mencarut, tak approve bajet, marah orang

bila team building, die turn 360
jadi sebaik mungkin


after team building, jadi normal balik
inilah kehidupan huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 11:02 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 17-2-2020 04:39 PM | Show all posts

tiap2 pejabat biasa akan buat kursus atau aktiviti berkenaan teamwork ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak tak pernah jadi bos, tp ini apa yg akak pernah rasa zaman muda akak keja dolu2:

1. Boss (head and supervisor) cuma nak tau keja tu settle - apa yg berlaku belakang langsir, boss not interested
2. Jika berlaku kepincangan dalam perkhidmatan, boss (supervisor) akan cari target untuk letakkan beban tu
3. Pasal Bodek pula: Ada dua jenis bos telan Bodek. Satu yg suka staf bawahan junjung dia dan puji dia mcm bidadari. Jenis telan Bodek kedua ialah yg suka staf Bodek dengan bekerja sehabis kudrat hingga lupa anak bini ibu dan bapa
3. Boss perempuan (head) takut pada supervisor lelaki. Walaupun supervisor tu merayau hilang entah ke mana, salah guna kuasa, keja tak jalan, membuli staf bawahan.. Boss perempuan kecut. So dibiarkan sahaja supervisor lelaki membuli staf wanita
4. Boss pemarah suka hempas pintu, hempas meja, hempas file memang wujud. Boss yg selalu pandang rendah pada staf bergaji rendah pun memang wujud.
5. Boss gagal mengenalpasti staf yang rajin dan pemalas. Bila si pemalas gagal menyiapkan assignment, boss kerah pekerja rajin untuk settle kerja si pemalas.
6. Boss gagal untuk kenal pasti staf yang kerja macam lipas kudung dan staf yang kebergantungan kepada handphone sangat tinggi aka OKU. Sambil buat kerja main talipon, data entry semua silap. Bila berlaku kesilapan, boss akan salahkan si lipas kudung kerana tak bantu si OKU. Si OKU ni will always comes up with many excuses kenapa kerja tak siap atau kerja pending.
7. Pengagihan task yang tak setara: Si lipas kudung akan diberi 10 assignment plus 5. Si OKU pula hanya diberi 5 assignment. 5 assignment ini, lipas kudung kena tolong. Kalau tak OKU akan report pada boss yang lipas kudung tak bantu dia, takda teamwork. 10 tugas si lipas kudung tu, 1 pun si OKU tak pernah nak sentuh.
8. Outstation: Jika ada kerja yang melibatkan outstation, boss akan letak nama si lipas kudung. Dia tak akan letak nama OKU sebab sbb OKU tak komited.
9. Overtime: Dalam seminggu seorang sepatutnya overtime sekurang-kurangnya 3 kali. Tapi si OKU tak perlu OT sebab dia ada ramai anak. Lipas kudung wajib banyak overtime sebab dia single.
10. Kejayaan mahupun kegagalan sebuah organisasi itu bergantung sepenuhnya kepada keadilan, pemerhatian dan pemantaun. Jangan percaya sepenuhnya kepada Supervisor. Seorang boss yang bijak juga tidak akan me dengar sebelah pihak saja especially dari staf yang memang pemalas dan rasa dirinya victim. Pekerja yang competent dan komited tinggalkan organisasi kerana tak tahan dengan ketidaksamarataan dalam pembahagian tugas dan treatment. Oleh itu, yang tinggal dalam organisasi tersebut hanya lah orang2 yang pemalas dan incompetent.

Sekian. Ex Pekerja Syarikat Gergasi XXX.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-2-2020 08:12 AM | Show all posts
ReginaGeorge replied at 18-2-2020 06:51 PM
Akak tak pernah jadi bos, tp ini apa yg akak pernah rasa zaman muda akak keja dolu2:

1. Boss (hea ...

byk pengalaman ni..dan org2 yg byk pengalaman ni lah yg byk bantu organisasi
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 02:56 PM | Show all posts
Untuk bekerjasama, tak perlu ramai orang dalam kumpulan,  yang penting semua berusaha ke arah target yang sama. Kadang-kadang kalau terlampau ramai anggota kumpulan pun susah, banyak kepala. Jadi  "organiser/ manager" mesti pandai putuskan berapa orang setiap kumpulan dan siapa ahli group. Kalau kawan kamcing sangat pun kadang kerja tak jalan sbb banyak sembang and tolong cover.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 10:03 AM GMT+8 , Processed in 0.156616 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list