CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5213|Reply: 31

kepercayaan pada pasangan.

[Copy link]
Post time 21-4-2019 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
bagaimana nak rasa percaya dan yakin  terhadap pasangan.
ini bukan tentang dia..
dia lum mengkhianati lagi.
tapi tentang i.
kadang ada rasa syak wasangka disebabkan pengalaman perhubungan yang lepas.
takut dikecewakan..dikhianati skali lagi.
rasa tak percaya pd lelaki tetap ada.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-4-2019 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 21-4-2019 12:42 PM

You are what you think.

Your thoughts affect your reality.

Belum curang, ngko dah fikir pasangan ko tu hada potensi nak curang or nak mencurang, memang akan makbul dek. Meeeemaaaaang akan makbul.

Sebab hapa? Dia tak curang, tapi ngko dah syak dia nak curang/hada potensi huntok curang or mengkhianti ko (bak kata ko). Pehtu bila dah tak tahan diconsume fikiran negatif ngko tu, ngko akan cakap, or worst, act out menda2 yang ko fikir tu kat pasangan ko (seperti call berpuluh kali dalam sehari tiap saat mahu ngecheck heol pi mana hanya karna curiga). Pasangan ko pon rasa sebal, mula2 ye la dia akan berusaha ambik hati ko buat yang terbaek huntok ko sebab dia sayang ko. Tapi ko masih tak pircaya dia, tetap fikir yang bukan2. Sampai la akhirnya dia nyampah sebab buat hapa pon, ko tak pircaya dia.

Ujung2 bila datang opportunity huntok dia mencurang, dan dia betul2 curang, ko akan kata "HA KAN MEMANG BETOL SUMA JANTAN TAK GUNA TAK BOLEY PIRCAGA KIRIJA ASEK NAK CURANG SAJA!"

Padahal in the first place,

Bukan ko ke yang nak sangat dia curang karna hari2 fikir dia nak curang sampai la akhirnya fikiran ko manifested/menjadi realiti di mana dia betol2 menjadi curang?

Tak pircaya, ko teruskan la fikir negatif. Kita tengok hapa jadik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-4-2019 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 21-4-2019 12:24 PM
You are what you think.

Your thoughts affect your reality.

setuju.
we are what we think.
tapi camna nak elak dari fikir gitu.
camna nak build percaya pada lelaki.
sebab pengalaman lps..itulah dia. terbawa2.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 21-4-2019 12:36 PM
yuki812 replied at 21-4-2019 12:30 PM
setuju.
we are what we think.
tapi camna nak elak dari fikir gitu.


Rilek. Let it go. Hapa pon expectation ko, prasangka or, negatif assumption ka thinking ka, let em all go. Pehtu hidop dengan gumbira, dengan positif. Menda ni ko kena latih diri sundri dek. Akak pon takleh ajar. Akak pon blaja dari buku Law of Attraction, google dan Youtube sajork.

Akak dapati bila akak mampo block fikiran negatif, blaja huntok let go, dan tak letak expectation or harapan tinggi pada sesapa yang akak come into contact with dalam hidop akak ini (di mana akak constantly reminds diri akak, akak dan deyol suma tu manusia biasa yang penoh dengan kelebihan dan kekurangan memasing), hidop akak lebih mudah dek. Dan apa akak nak, jadik.

Coba dek coba.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Maksud tt laki ke boyfriend.. kalo laki aku wat tak tau jek.. asyik fikir wat sakit hati je.. go with the flow gitewww.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 21-4-2019 12:30 PM
setuju.
we are what we think.
tapi camna nak elak dari fikir gitu.

Btw, uol terai google pasal letting go law of attraction or carik bidyo si Eric Ho pasal ni kat Youtube huntok blaja lebih lagik.

Tiap pagi buat affirmation, self meditate or berdoa, believe and say to yourself pasangan ko setia dan korang punya hubungan yang memberkati dan bahagia sampai ke akhir hayat. Jika hada masalah, korang dapat selesaikan or berbincang dengan cara yang paling civilised tanpa perlu jerit2 gado2. Cakap je la hapa menda2 positif ko nak dalam hubungan korang.

Bila ko buat gini, subconscious mind ko akan terlatih huntok fikir hal positif saja dan menjadikan ko juga seorang yang positif. Orang yang positif, akan tarik menda positif dalam hidop jua. Ko tengok Fazura tu. Akak sangat pircaya, sheol tu pengamal LoA. Sebab tu sheol preach positiviti kulu kilir. Ko lehat hidop dia 10 tahun lepas dan sekarang, memang jauh beda dek.

Pehtu benda yang paling ko kena let go sekarang adelah benda yang ko takleh kontrol. Contohnya, jika pasangan ko jauh dari ko, ko takleh kontrol hapa dia nak buat. But be positif, mudah2an bila ko fikir positif, dan jika dia soulmate ko, positivity yang ko fikir tu ko mampo hanto/channel pada dia, yg juga akan mampo huntok buat dia jaga diru dia bebaik buat menda positif sajork.

If ko tak mampu benti fikir kemungkinan dia buat jahat di belakang ko, latih diri ko untok fikir itu di luar kawalan ko, dan dia hanya manusia. Dia hada kekurangan.

Let go babe, let go. Pehtu hidop dengan gumbira, takyah fikir nak jaga sangat boipren tu. What is meant to be, is meant to be. If ngkorang hada jodoh, memang ke jinjang pelamin jua. Ko akan dapati hidop ko lebih mudah bila fikiran ko tak terbeban dengan boipren ko sajork.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-4-2019 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 21-4-2019 12:59 PM
Maksud tt laki ke boyfriend.. kalo laki aku wat tak tau jek.. asyik fikir wat sakit hati je.. go wit ...

Ha, inilah yang dimaksudkan dengan letting go. Pehtu fokus pada diri sundri. Nice hakak Umbut. Uols dah berada di jalan yang betul.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 21-4-2019 12:24 PM
You are what you think.

Your thoughts affect your reality.

Sis..caner plak tibe2 ada member diay dtg gtaw dia mmg sejenis playboy,siap bg bukti lg tp dia tetap xnak ngaku..pening sgt
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-4-2019 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by yuki812 at 21-4-2019 01:33 PM

tq kaka atas nasihat.
dulu i ada somi. pastu takde..sebab dia  main pompuan. skarang baru terbuka hati nak berboipren. tu yang kadang fikir macam2. walhal takde benda pon. tak nak jadi lagi macam dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 01:36 PM | Show all posts
Edited by farlis at 21-4-2019 01:54 PM

1st of all, u tanya diri u sendiri
Can u believe your ownself?? Kita pun tatau apa nk jadi in the future
Basic things, jgn too much pikir benda negatif
Tiap hari doa yang baik-baik, fikir yang baik2..

Ada masa u blh fikir negatif things..
But u must come out wit your plan how to overcome the situations..

Bab hubungan ni, bkn kerja kita
Ada yg masa muda mencurang, tp bila dh kawen dia berubah jd baik
Ada juga awal2 nmpk baik, tp ujung2 menyetann.

Hindarkan penyakit syak wasangka yang keterlaluan
Jgn smpi memakan diri..
Bak kata hubby i, kalau kitanak  kawen, tp terlintas dlm kepala apa jd if kita cerai..baik awal2 ko jgn nikah..
Belum apa2 ko dh pikir negative

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 21-4-2019 01:23 PM
Sis..caner plak tibe2 ada member diay dtg gtaw dia mmg sejenis playboy,siap bg bukti lg tp dia tet ...


Buang ja heols sis. Itu tanda2 pasangan toksik. Jangan teruskan. Nanti sis sengsara bila udah menikoh. On the other hand, jika sis dan pasangan sudah menikoh, cepat2 dapatkan bantuan seblom terlembat. Jumpa kaunselor perkahwinan ka guru agama yang sis pircaya kredibilitinya, bawa pasangan bincang heart to heart, whatever yang sis mampo buat huntok selamatkan perkahwinan. Kanser bila dirawat awal, pesakitnya boleh survive hidop berpuluh tahun lamanya. Begitu juga perkahwinan siiiissshhhh. Cerai, put as last option. Kecuali jika pasangan memang hansuang namampus seperti penagih dadah, alkohol dan puki.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah.. Bagus nasihat tu. Kdang2 overthinking. Tp btol la pkir negative hasil mmg negative. Nak bg positive tu kdang2 ssh amik masa juga.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 01:55 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 21-4-2019 12:24 PM
You are what you think.

Your thoughts affect your reality.

I loikeeee your pointsSangat bernas
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 21-4-2019 01:05 PM
Ha, inilah yang dimaksudkan dengan letting go. Pehtu fokus pada diri sundri. Nice hakak Umbut. Uol ...

Yeler chazey.. hidup kita didunia ni hanya sementara. Dari pening kepala baik aku wat tak tau. Hp laki pun aku tak pernah check. Nak gi mana pun aku x pernah tanya. Betapa positif nya aku. Kah kah kah... yg penting duit nak semua dapat. Mak happy
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Takyah lah Caya laki
Caya diri sendiri je
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 21-4-2019 01:40 PM
Buang ja heols sis. Itu tanda2 pasangan toksik. Jangan teruskan. Nanti sis sengsara bila udah me ...

Hihihi..now sy bg cold shoulder laa..dah lama kenal dia sis..syg tetap ada laaa..aiolzs plak xdpt nk contact gegelssss y disyaki gelpren2 dia..kalau tak,dpt bg sebijik kt muka dia bukti2 tu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-4-2019 12:21 PM | Show all posts
percaya boleh, 100% percaya tu jangan lah.
normal lha kalau ada rasa syakwasangka kat pasangan.
buat macam biasa. kita pun boleh tahu kalau pasangan kita dah berubah ke apa,macam pelik2 sikit. nak smbunyi smthing ke, buat x tahu ke. asyik keluar ke..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2019 03:30 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 21-4-2019 01:04 PM
Btw, uol terai google pasal letting go law of attraction or carik bidyo si Eric Ho pasal ni kat Yo ...

adakah itu merujuk kpd subconscious communication ??
  

betul kata kaka chasey, kita mesti block negatif mind.
kalu ada kenalan baru kita patut terima dgn positif thinking, kan?





Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2019 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
bangcak replied at 26-4-2019 03:30 PM
adakah itu merujuk kpd subconscious communication ??  
  


Betul. Menda ni, tak sangka menjadik bila terai. Tapi kena prektis la. Bila dah dapat teknik dia, memang boleh tarik hapa pon kita nak. Aiols pon maseh blaja.

Iya, kalau kita hada kenalan baru, kita musti positif thinking. Tapi kalau laki orang, takyah positif sangat. Bagi jah negatif kuasa dua.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2019 04:34 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 26-4-2019 03:46 PM
Betul. Menda ni, tak sangka menjadik bila terai. Tapi kena prektis la. Bila dah dapat teknik dia,  ...

menarik ilmu sis. mana sis belajar benda2 positif ni? saya pun masih melatih diri jadi positif sebab lately ni teruk sangat perasaan negatif dalam fikiran
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Update :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh individu yang dikenalinya. ! Penjawat Awam Ditahan.Hilang Sejak 10 Julai, Pulis Mohon Bantuan Kesan Nur Farah Kartini
YgBenarUpdate :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh i
Views : 100575 Replies : 548
[tvN/Netflix] Love Next Door - Jung Hae In, Jung So Min (Mulai 17 Aug 2024)
xyla73[tvN/Netflix] Love Next Door - Jung Hae
Views : 548 Replies : 1
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 82767 Replies : 3545
Ada pramugari dan pramugara terpaksa berkongsi bilik, termasuk ‘tidur’ bersama juruterbang..Video klip “Darkside Pramugari” cemarkan imej kru kabin – NUFAM.Akan buat laporan pulis
YgBenarAda pramugari dan pramugara terpaksa ber
Views : 54123 Replies : 122
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 113585 Replies : 2967
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 91617 Replies : 677
Tandas duduk vs Tandas cangkung
YgBenarTandas duduk vs Tandas cangkung
Views : 25809 Replies : 60
Ada KWSP ada awek:Duda Alami Tekanan Perasaan, Semua  Duit KWSP Kena Rembat Dengan Kekasih!
YgBenarAda KWSP ada awek:Duda Alami Tekanan Per
Views : 27892 Replies : 19
[JTBC/Netflix 2024] MISS NIGHT & DAY - Jung Eun Ji, Lee Jung Eun, Choi Jin Hyuk
Rahah[JTBC/Netflix 2024] MISS NIGHT & DAY - J
Views : 3455 Replies : 22
Aplikasi Daftar Hacker Pragmatic Play Slot  Resmi Terbaru 2024 
Slothacker62Aplikasi Daftar Hacker Pragmatic Play Sl
Views : 1313 Replies : 0

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-7-2024 01:26 PM GMT+8 , Processed in 0.358890 second(s), 53 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list