CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 24074|Reply: 131

apa salah rutin penjagaan kulit muka aku..tolong cek

  [Copy link]
Post time 8-9-2018 08:55 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Meiizu at 9-9-2018 09:10 AM

apa salah rutin penjagaan kulit muka aku..tolong cek
kulit aku tengok dari jauh memang lawa hehhehe orang cakaplah
1meter dekat pun lawa lagi
cerrr ko pegang usap rasa, kasaq laa jugak

jenis kulit sederhana kering, takde jerawat problem
blackhead kat hidung
whitehead berceracak naik kat hidung, tepi hidung, tepi lips, atas lips dan dagu
paling banyak whitehead kat hidung

facial buat sendiri seminggu 2kali jugak scrub muka, whitehead byk rimas..tekan cabut sendiri guna tweezer.penah try vietnam whitehead blackhead mask..first tarik byk keluar
minngu ke2 takleh buat dah..kulit melecet merah luka pedih. so stop

2bln sekali normal facial yg kat saloon murah dlm rm50-70 je
time facial paling sakit bila kena tekan kat tepi dan atas lips

berikut set item yg aku pakai sekarang
aku buat double cleansing stp hari kerja or hari yg pakai makeup
1st biore cleansing oil - if pakai makeup.
2. eucerin or cetaphyl cleanser (ikut keadaan )

3. eucerin toner

dan lepas tu ikut kesesuain

4. moisturizer , siang-olay total effect, mlm- safi
5. scrub seminggu sekali - freeman or cosmoderm (ikut keadaan )
6. miracle bio water - sembur lepas makeup atau nak lembapkan kulit(ikut keadaan )

no 1-6 item item dlm gambar



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 8-9-2018 08:59 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 8-9-2018 09:36 PM

vitamin yg aku consume sekarang
ambik dlm 2-3kali je seminggu . tak makan tiap hari
ada lagi 1, takde dlm gambar...vitamin B. awal thn ni consult doctor suruh ambil vitamin B
aku penat stress keje, duduk banyak depan computer, kurang bergerak, kurang exercise



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-9-2018 09:09 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 9-9-2018 09:08 AM

disebabkan kulit sederhana kering
semlm beli ni
survey seminggu gak la, plus aku pun dah 30an

LOREAL CENTELLA 130ml
harga kat watson, caring and lazada RM 65.94
tapi semlm aku dpt rm52++ kat aeon wellness
yess
baru pakai 2hari
kulit rasa lembut tau...kita try 1week okeh
kalau ok, facial cleanser nak tukar loreal set yg samalah...aku pakai eucerin tu mcm takde beza pun

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2018 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kulit ko oily area t zone n dry bhgian lain eh? Rs sama mcm aku la ni... Yup battling with black n whiteheads tu... Ada large pores kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-9-2018 09:16 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 8-9-2018 09:18 PM
honeybee1802 replied at 8-9-2018 09:14 PM
Kulit ko oily area t zone n dry bhgian lain eh? Rs sama mcm aku la ni... Yup battling with black n w ...

yes, large pores
ada kawan recommend aku mkn LECITHIN E - NUTRILITE, 60biji dlm RM90
utk maintain internal katanya
tapi aku masih ragu2 sebab dia jual produk tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-9-2018 09:23 PM | Show all posts

1. tolong cek apa salah rutin penjagaan muka aku ni

2.  boleh tak recommend any produk ke cara ke vitamin ke saloon kee ...letih tiap minggu nak cabut. whitehead berceracak naik..cam kotor weeihhh aku ni kulit cerah

3. patut ke aku beli produk lagi mahal, kawan aku beli skii pitera essence ...tak mampu plak lepas tengok sampai rm200
aku pun tak pasti kalu beli skii bole ke solve problem - large pores & dry skin?
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2018 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Try toner eiken
Serum nano white dark spot
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2018 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin boleh go natural. Buat kadang2 like once a week. Tepek timun di muka or tomato. Mgkin boleh 2 3 kali seminggu. Aku pun taklah pakar tapi rasanya kulit muka kita lebih kurang kot. Dr jauh mulus tp dekat2 akan nampak menggerutu sikit.
Last month aku makan vitamin C and consume collagen (kolagen almost 2 yrs), drink lots of plain water (2 ltr and above) and kulit jadi lembap. Yg aku perasan, bila kulit has enough moisture, kurang menggerutu and agak mulus. Nk menten jek payah.
So kadang2 rutin kita ok dah. Mungkin aspek2 lain pun boleh menyumbang kot. Just my two cents ye
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 8-9-2018 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols plak yang stress tgk produk yang uols guna
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2018 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols plak yang stress tgk produk yang uols guna
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2018 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli la blackhead suction tu kt shopee..
Agak berkesan..tp kena rajin sikit..
Utk pores tu i redha je pores besau sikit..
Ada ubat doktor kwn i ckp, tp takut ganggu hormon..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2018 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Check product yg u guna ade tak tulis non comedogenic. Nk elak blackhead & whitehead kena cari product yg tk block pores.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2018 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Xseswai. Tukar. Better sikitkan penggunaan krim/losyen/sabun muka. Lagi bnyk kemikel lagi senang kulit rosak. Kalau kulit tu berminyak sikit2 je, biar la. Minyak tu normal supaya kulit xkering klorida kontang

I pakai 1 je pencuci muka. Tu pn 2 hari sekali baru tenyeh sebab setiap kali basuh i perasan muke tengang dan kering. Brand y lain2 takdak. Sis try selalu makan tomato. Kulit bole cantek
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-9-2018 10:22 PM | Show all posts
shernazz replied at 8-9-2018 09:53 PM
Iols plak yang stress tgk produk yang uols guna

hahahah aku rajin kelebek muka
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2018 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
I pakai harrogate soap tu. So far serasi sgt. Utk whiteheads tu mmg i invest skit g Medispa. And makesure mmg doctor yg entertain..bukan ntah sape2 yg consult. Ada je medispa yg ok..x overprice. So whitehead+ pores tu getting better.  
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2018 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Munah pun sma. Byk dkt area hidung ni geram btul. Lani munah pakai body shop. Sama je tang hidung tu ttp byk whitehead. Tp area lain ok kawan2 ckp mkin tegang dan cantik gteww. Sudahny munah pakai je whitehead remover beli kt tbs cuma kena rajin buat je.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-9-2018 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 8-9-2018 09:23 PM
1. tolong cek apa salah rutin penjagaan muka aku ni

2.  boleh tak recommend any produk ke cara  ...

Pakai mekap tak?
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2018 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku dulu ada juga white head tapi semenjak pakai micellar water dari nano white, macam tak berapa nak ada. Skin care aku semua dari nano white kecuali meditree gel untuk pimple yang sekali sekala menjelma dan green tea sleeping mask dari innisfree.

Aku tetap cuci muka walaupun dah guna micellar water.

Tapi aku jarang make up. Kalau make up pun, pilih non comedogenic type foundation. Sekarang aku pakai loreal fresh infallible. Finishing pun guna loreal tak pun sephora.

Kulit aku jenis kering. Jadi, aku tak rajin scrub sebab kalau terkasar sikit habis la, kena cahaya matahari tak sampai 1 jam memang sakit dan merah.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2018 01:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak suka pakai krim...so skrg ni rutin aku , cuci muka and toner pakai clean and clear (sbb kulit aku kering+ jerawat + blackhead + whitehead) pastu sapu muka pakai bio essence rose gold water, and then pakai face oil mary jardin...
Sejak pakai face oil mary jardin memang serius blackhead and whitehead dah tak berapa nak ada.
Tp kulit aku kena alas dulu lah dgn essence atau serum, tak boleh terus tepek minyak tu ke muka sbb nnt dia jadi gatal2 and jerawat.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2018 05:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada tak try serum?  Night cream ke?
Aku pakai set nutox. Serum anti ageing tu mmg bagus. Habis semua adik beradik aku pakai nutox. Sbb diaorg kata mmg ada perbezaan. Agak letih la jugak nak tonyoh kat muka. Byk step.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 09:46 PM GMT+8 , Processed in 0.111095 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list