CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5547|Reply: 20

Buku Pendidikan Seks Ini 'Cerita' Bagaimana Buat Anak Kepada Kanak-kanak!

[Copy link]
Post time 30-4-2018 05:14 PM | Show all posts |Read mode
Kanak-kanak zaman sekarang bukan lagi seperti dahulu. Kini, mereka lebih mudah terdedah kepada bahan tontonan dan bacaan yang tidak ditapis di pasaran.


Seks pula merupakan perkara  ‘taboo’ yang bukan sahaja agak menjengkelkan kepada masyarakat Asia, malah topik ini sebaik mungkin cuba dielakkan oleh sesetengah warga barat.





Foto: Mirror UK





Namun, suatu hari kelak kanak-kanak pasti akan mulai mempunyai perasaan ingin tahu mengenai proses semula jadi ini. Daripada memomokkan mereka dengan kisah-kisah dongeng dan analogi yang bercanggah, lebih baik kanak-kanak diberikan penjelasan yang ringkas tetapi tepat dan benar.


Oleh kerana desakan anak sulungnya mengenai persoalan bagaiamana bayi terhasil, seorang penulis Fiona Kataukas telah menggambarkan proses ‘pembuatan’ bayi itu dalam bentuk grafik dan penerangan terperinci yang telah menyebabkan perdebatan antara ibu bapa.





Foto: Mirror UK





Buku bergambar itu menunjukkan hubungan seks sebagai "jigsaw puzzle" di mana kedua-dua pihak akan merasai "rasa bersemangat, teruja dan saling menyayangi".


Bab awalnya bertajuk 'Seks dan membuat bayi' serta butiran terperinci bersama imej grafik kemaluan lelaki di dalam vagina wanita - lengkap dengan sperma yang bersedia untuk berenang.

"Serius, buku ini tidak sesuai untuk berada di bahagian kanak-kanak," ujar seorang ibu.

"Ya Tuhan, ini adalah sampah! Biarkan kanak-kanak menjadi kanak-kanak. Mereka tidak perlu tahu maklumat yang begitu terperinci," kata yang lain.


"Apa dah jadi dengan dunia hari ini," keluh ibu bapa lain pula.





Foto: Mirror UK






Namun, ada juga yang bersetuju dengan pendedahan dilakukan Fiona itu.

“Saya tidak tahu apakah had umur untuk buku ini. Tetapi, saya dengan senang hati akan membiarkan anak saya berusia 11 tahun membaca ini. Saya lebih suka memerhatikan depan mata daripada dia melayani telefon dan menonton video ini di komputer seorang diri,” ujar seorang netizen di laman Mirror UK.


Menurut pembaca, pada usia berapakah sesuai bagi anak-anak untuk didedahkan berhubung pendidikan seks? - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-4-2018 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2018 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Ready set go!
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2018 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha.penin
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2018 08:06 PM | Show all posts
nnt bebudak tu tanya kenapa woman on top?
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2018 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Umur berapa yg sesuai nak explain dekat anak2 yek??
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2018 09:48 PM | Show all posts
lebih baik kasi baca sambil diterangkan bebaik
dari dia pergi google atau tengok video sesorang.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2018 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Pedo alert.sexual conditioning opportunities nih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-4-2018 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak aiihhhh....terkejut meols smpai mcm tu skali bukunya
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2018 07:01 AM From the mobile phone | Show all posts
ini consider buku lucah la
bongok la p letak kat bahagian kanak2
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2018 11:35 AM | Show all posts
Macam tu sekali yer.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2018 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Acik2 mulayu suka buat lawak
"Suruh la mak buat adik .. minta lagi adik kat mak ayah"

Nanti adik2 tu yg buat adik lepas membaca kamasutra edisi education compliance

It's good to ajar anak "sex education"
Namun buku itu terlalu kamasutra
Hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2018 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Entah la zaman sekarang taktau nak buat apa.. kat umah tak bagi dia fon/gajet yg boleh access pada google pun tapi kat sekolah dengan kawan2 kita tak sure apa yg diorang sembangkan. Apa yg kawan2 tunjuk. Kita tak mampu nak 24hours bersama anak2..
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2018 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Must buy!                 
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2018 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
mak aih..gle tol ni lucah la ngok tol pnulis buku ni..
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2018 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
gambar yg kedua tu... oh gitu. oooOo
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-5-2018 09:19 AM | Show all posts
amyza replied at 30-4-2018 09:46 PM
Umur berapa yg sesuai nak explain dekat anak2 yek??

bila anak ko ada ada peling nak membirah

masa tu sangat sesuai
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2018 09:42 AM | Show all posts
Boleh bagi kanak2 baca tapi kena ada bimbingan yg betul. Bukat biarja mereka tafsif sendiri.

Kalau nak beli alat2 tulis atau pelengkapan pejabat.
Yang murah sini  http://www.officeboy2u.com.my/
Yang lengkap sini http://www.officeboy2u.my/

TQ!
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2018 10:15 AM | Show all posts
hadoi.. detail gile.. sape author nye..

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2018 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
fushimi replied at 2-5-2018 09:19 AM
bila anak ko ada ada peling nak membirah

masa tu sangat sesuai

Kisah benar ni. Anak jiran boy 10thn cium anak buah i,girl 7thn. Cium kat tangga,blkg kereta. Girl ni follow je sebab diorg balik school sama2. Terbongkar bile parents kena panggil pergi school. Rupanye cikgu2 siasat dari february. Siap follow sama2 balik rumah dari belakang lagi. Soal siasat ala2 sembang2 je. Girl tu citer semua. Yang boy tu lak masa kena panggil parents terus nangis non stop.

Tu yang i risau, dah explain tak boleh bagi boy pegang secret part/kissing etc. Tetap jugak risau.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 12:59 PM GMT+8 , Processed in 0.107023 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list