CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 5759|Reply: 54

SEGALA PUNCA UWANG. KORANG DECLARE X DGN PASANGAN??

[Copy link]
Post time 19-3-2018 05:11 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua,

aku nk tny korg. yg dh berkahwin shj. adakah korg declare segala simpanan/ punca pendapatan korg kat pasangan. cth segala wang simpanan, amanah saham, insurans, takaful, pelaburan dll. atau ada side income lain selain yang pasangan korg sedia tau. segala asset korang. rmh kereta pulau ke

maklum la kn byk kes laki bunuh bini bini bunuh laki, laki kebas itu ini hrta/ duit bini.

yg akan/ bakal berkahwin korg akn declare ke tidak?

jwp jgn x jwp.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-3-2018 05:23 PM | Show all posts
so far iols declare jek sbb iols trust him. at least kt mana iols ada simpan ghete. xde la exact amount. just to let him know. kalau jadi pape, pandai2 la nk uruskan. mostly penama nama anak2. and he knows that.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
We all x sorok pape pun..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 03:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Declare...kot esok2 aku mati dlu..sekurang kurangnya laki tau harta dan hutang yg aku ada...lagipon dia yg buat tax clearance utk aku...jd dia kena lah tau sumber income insurans sspn segala...
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 03:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Declare...kot esok2 aku mati dlu..sekurang kurangnya laki tau harta dan hutang yg aku ada...lagipon dia yg buat tax clearance utk aku...jd dia kena lah tau sumber income insurans sspn segala...
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
masa kawen dulu belum kerja elok
harta belum ada
jadi declare hutang belajar je lah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-3-2018 01:46 PM | Show all posts
amal12bh replied at 19-3-2018 05:23 PM
so far iols declare jek sbb iols trust him. at least kt mana iols ada simpan ghete. xde la exact amo ...

btl jgak tu ye.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-3-2018 01:46 PM | Show all posts

dpt yg elok alhamdulillah kn
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-3-2018 01:47 PM | Show all posts
siputsedut replied at 20-3-2018 03:37 AM
Declare...kot esok2 aku mati dlu..sekurang kurangnya laki tau harta dan hutang yg aku ada...lagipon  ...

aah ni btl. ajal xtau akn. elok gak declare
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-3-2018 01:47 PM | Show all posts
onexox97 replied at 20-3-2018 07:36 AM
masa kawen dulu belum kerja elok
harta belum ada
jadi declare hutang belajar je lah

alhamdulilah dia menerima dgn redha
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 08:49 PM | Show all posts
declare..
tapi x bagitau brp amount  etc..
x yah bagitau detail sgt pon
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Idok le nk declare simpanan peribadi iol
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2018 04:59 PM | Show all posts
miss_baby replied at 20-3-2018 08:49 PM
declare..
tapi x bagitau brp amount  etc..
x yah bagitau detail sgt pon

elok jgak bt cra cmni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2018 04:59 PM | Show all posts
lilac85 replied at 20-3-2018 08:53 PM
Idok le nk declare simpanan peribadi iol

rahsia smpi mati
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2018 05:03 PM | Show all posts
Kdg-kdg banyak benda sgt nak sorok, kepalapun tak tenang
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-3-2018 08:41 AM | Show all posts
cmf_blingblings replied at 21-3-2018 05:03 PM
Kdg-kdg banyak benda sgt nak sorok, kepalapun tak tenang

some people ada reason sorok. mybe sbb dpt laki xguna. asik mtk duit tgjwp kelaut. gitu lerr. so utk slmt kn msa sndri dan ank2 trpksa disorokkkn dri pihak lelaki cmni. kang dibgtau kang  hbs plak.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-3-2018 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kena bagi tau la.
Macam I, ada apartment kecik sewakan kat orang...
So i bagi tau tiap2 bulan berapa sewa nya..
Satu lagi, dia yang kena urus hal apartment tu..
Leceh la bila penyewa bagi tau paip sumbat la, tangki bocor la.. takkan I yang nak sibuk2 panggil plumber, tunggu plumber buat kerja bagai..
Tu kan kerja lelaki.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2018 01:06 PM | Show all posts
dulu, 4 taon lepas aku declaire. time tu bru dapat je 1st kerja lepas belajar. xlama lepas tu die main pmpuan dan nk ceraikan aku atas alasn family xsuke aku sbb gaji aku kecik.

sekarang, aku xdeclair lansong pape cume die boleh nampak aku punye income agak besar sbb aku pkai kereta berjenama dan perbelanjaan aku mmg agak mewah. ape nk beli, or nk mkn aku mmg xde nk sekat svv aku mampu. jadi sekarang pon jadi isu sbb katenye aku aku gji besor tp kedekot xreti nk tampong byr hutang bulanan umah..

1 yg aku belajar, korang akan d hina bila declaire gaji kecik. tp bile gaji korang besar walaupon xdeclaire die akn anggap korang selfish.

tapi g mati la kan.. asalkan aku bahagia sbb aku bkn suami nk kne declaire everything pada die.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-3-2018 02:13 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 22-3-2018 12:17 PM
Kena bagi tau la.
Macam I, ada apartment kecik sewakan kat orang...
So i bagi tau tiap2 bulan bera ...

rmh aku rs mmg ptt declare kot. sng klu de pape mcm ko ckp tu kn..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-3-2018 02:15 PM | Show all posts
Sikat_Kutu replied at 22-3-2018 01:06 PM
dulu, 4 taon lepas aku declaire. time tu bru dapat je 1st kerja lepas belajar. xlama lepas tu die ma ...

tp klu dia xmmpu nk tgung smua bnda, klu ko nk tlg pn xpe lg elok kn. xsemesti kna declare semua jx dia dh tau gji ko bsar ko tlg la dia. hdup sma kn
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 02:15 PM GMT+8 , Processed in 0.116002 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list