CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 18361|Reply: 43

GrabCar Driver & GrabFood Rider Discussion V1

[Copy link]
Post time 24-1-2018 12:06 AM | Show all posts |Read mode
Edited by GrabMY at 28-10-2020 02:17 AM

Hi all,

Saya Alpha dari Grab.

I check forum Cari tidak ada discussion tentang Grab. So saya cadang untuk membuka satu thread untuk membuat discussion dan FAQ tentang Grab.

Grab adalah perkhidmatan e-hailing yang terbesar di Asia Tenggara skrg. Setakat 2016 July, Grab telah mempunyai sebanyak 350,000 drivers dan 19,000,000 passenger registration.

Mcm mana nak jadi
Grab Driver?
-Umur 21 ke atas
-Warganegara Malaysia (MyKad Biru Sahaja; MyTentera TIDAK diterima)
-Lesen Memandu Penuh D/DA (Bukan P atau L)
-Kereta Buatan Tahun 2011 ke atas

Di bawah ada link utk kelayakan kenderaan anda mengikuti segment

https://grabcar-my.com/syarat-kenderaan-grab/
Rejected Car
6-Seater
GrabCar Plus (Klang Valley dan JB)
Premium

Grab Driver Penalty & Guidelines



Payment Process
Weekly Payment Cycle: 24-72 jam selepas Cash Out.

Incentive Payout: Directly topped up to your Cash Wallet by Wednesday

Transfer from Cash Wallet to Bank Account : 1-3 working days (For Maybank), 2-4 working days (For non-Maybank)


Weekly Driver Statement
Weekly Review: Breakdown of Payout - Cash and Grabpay received amount, Incentives, and Referrals. (Email will be send on Thursday)


GrabCar Contact
General support line (24-hrs): 1300 80 6688

Feedback or complaint on a trip: Grab Driver app > Support > look for the option that you wish to choose.

Payment related: gc.my.payments@grab.com

Add/change second car (must be different category) or upgrade to MPV: admin.my@grabcar.com

Update documents such as insurance covernote : https://grabcarmalaysia.formstack.com/forms/gc_update

Cara mendaftar dgn senang:
Jika anda mengguna handphone Android,Anda boleh muat turun aplikasi di bawah untuk
register Grab Driver. Aplikasi KL Selangor Driver Registration direka untuk memudahkan proses pendaftaran dan juga menyenangkan driver untuk check informasi di dalam. Saya telah menambah 6 alatan seperti Acceptance Rate Calculator, Flight Checker, Incentive Structure.
http://app.grabdrivermy.com

Borang Pendaftaran Grab Driver :
http://daftar.grabdrivermy.com.

http://bit.ly/grabmyreg_klselangor

WhatsApp:
+60163168357

Website:   
https://www.grabcar-my.com













Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 24-1-2018 12:09 AM | Show all posts
Rasa mcm salah bod aje
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 12:15 AM | Show all posts
WHO ARE YUSSS???
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2018 12:16 AM | Show all posts

Salah tempat ke bro

Minta tunjuk ajar.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 12:59 AM From the mobile phone | Show all posts
GrabMY replied at 24-1-2018 12:16 AM
Salah tempat ke bro

Minta tunjuk ajar.

Thomas kah?? Wakakkaa
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
I customer tapi camne nak request grab perempuan ye..atau driver yang datang tu random?

Prefer kalau perempuan ori, kereta bau ambipur, pakai tudung pink, pakai perfume boss atau vs, pakai spek itu bonus, single, suke makan pedas, suke moviemarathon.

Erm tu je la setakat ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 01:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Hai tt..laki ke pompuan. Kalau laki x payah balas hai..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2018 01:23 AM | Show all posts
Hi everyone, feel free to dropby to check out on Grab Driver.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 24-1-2018 04:58 AM | Show all posts
Victorioussss replied at 24-1-2018 01:11 AM
I customer tapi camne nak request grab perempuan ye..atau driver yang datang tu random?

Prefer ka ...

Grab memang tak boleh pilih driver untuk mengelakkan diskriminasi di kalangan masyarakat.


Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 07:24 AM From the mobile phone | Show all posts
driver e hailinh leh carum.socso. aku bru tny perkeso
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Menyampah dgn driver grab skg, bawak prangai teksi. Job memilih, tau komplen je psl rider. Rider duk blakang pon slh. Elok la 4 star je
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
bgtau kt driver grab jgn buat muka ketat hanya disebabkan previous punya booking dicancelkan oleh passenger. kita yg jd next pessenger plak yg nk kena hadap muka ketat driver grab.

#pengalaman sendiri
#pengakuandrivergrab
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Kau kenapa dek? Dtg CI buat hal, xpasal2 jah kena maki nanti. Baik kau blah berambus sblom ummah baru bangun pagi berpusu2 cerca hina kau smpai kau menangis tepi kandang babi smbil golek2 dlm lumpur acah2 babi nak mengeseks sesama jantina.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 08:55 AM | Show all posts
ni pprt mana yg menyemak dlm bod?  
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
GrabMY replied at 24-1-2018 04:58 AM
Grab memang tak boleh pilih driver untuk mengelakkan diskriminasi di kalangan masyarakat.

Diskriminasi pebenda laa..i nak cari jodoh taw sebab tu kalau bole ade option request female driver memang i pilih terus.

Bile driver tu tak berapa cun, i cancel la. Genius kan i
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Hehehe bakalan di hencap berpage2
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 24-1-2018 10:55 AM | Show all posts
hai alpha..kita tgk dulu macam mana ye dengan thread nih...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2018 01:14 PM | Show all posts
TuntungReturn replied at 24-1-2018 07:24 AM
driver e hailinh leh carum.socso. aku bru tny perkeso

Skrg dah boleh. Tapi utk socso mmg mahal sikit kerana risiko kan.

EPF pun boleh.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2018 01:15 PM | Show all posts
Victorioussss replied at 24-1-2018 08:59 AM
Diskriminasi pebenda laa..i nak cari jodoh taw sebab tu kalau bole ade option request female drive ...

Aiseh. Tak boleh macam ini.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2018 01:18 PM | Show all posts
anony-mous replied at 24-1-2018 07:32 AM
Menyampah dgn driver grab skg, bawak prangai teksi. Job memilih, tau komplen je psl rider. Rider duk ...

Ini memang tak dapat dielakkan. Kira bad apple kan. Sbb tu Grab sentiasa ambil tindakan kepada driver dan passenger.

Tapi ada driver yang tidak professional boleh ditegur, kalau serius issue boleh direport.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Lawak & Santai

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 04:02 PM GMT+8 , Processed in 0.109502 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list