|
Ketam Bercili! Jika sudah jemu dengan ketam masak lemak cili padi, cubalah resepi ini kerana rasanya memang berbeza. Ia hampir serupa dengan Singapore East Coast Chilli Crabs tetapi tidak menggunakan telur dan bahan pemekat (tepung kanji atau tepung jagung).
Untuk memaniskan ketam, perapkan dengan sedikit gula, garam dan serbuk kunyit. Goreng di dalam minyak panas sehingga separuh masak. Selain itu, ia juga boleh dikukus. Jika mengukus, lumur ketam dengan garam.
Foto: Wiso's Crabs
Kalau nak ketam yang bagus, belilah ketam setelah bulan mengambang kerana isinya penuh dan agak berat untuk saiznya. Untuk memastikan kesegaran, warna cengkerangnya hendaklah kebiru-biruan, bahagian tiga segi di belakangnya kuat melekap dan ia masih berbau laut.
Masakan ini berkuah pekat dan amat sesuai sebagai lauk nasi tomato atau nasi minyak. Rasanya juga pedas, manis dan masam. Jika sukar mendapatkan sos cili Thai, boleh digantikan dengan sos cili biasa atau berperisa bawang putih. Ketam boleh digantikan dengan udang atau ikan.
Kalau anda suka pedas, tambahkan cili merah atau pes cili. Boleh juga masukkan beberapa biji cili padi supaya lebih pedas. Gula mesti ditambah supaya rasa masam tomato dan sos cili dapat diseimbangkan. Untuk mendapatkan warna kuah yang lebih gelap, campurkan beberapa titik kicap pekat.
Jom semak resipinya!
Bahan-bahan:
4-5 ekor ketam, dibelah 2
200-250 ml air (boleh tambah jika suka banyak kuah)
60 ml sos cili Thai
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap manis
1 labu bawang besar, dipotong bulat
Garam, serbuk kunyit, kicap pekat secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Bahan kisar
4 biji cili merah
3-4 biji cili padi, jika suka pedas
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 batang serai
3 biji buah keras
2 sudu besar taucu, dicincang halus
1½ sudu besar pes cili
Cara membuat
1. Perap ketam dengan kunyit dan garam selama 30 minit.
2. Goreng dalam minyak panas hingga separuh masak.
3. Dalam 3 camb minyak, tumis bahan kisar.
4. Bila wangi dan naik minyak, masukkan semua bahan lain.
5. Kacau sekali-sekala sehingga mendidih kemudian bubuh ketam.
6. Tutup kuali dan biar ketam masak elok serta kuahnya pekat.
7. Campurkan bawang besar kemudian kacau sebentar sebelum diangkat.
Mudah dan jimat untuk masak Ketam Bercili ala-ala sajian shell-out ini. Yang penting ia sedap. Nak tahu 'terangkat' atau tak, kenalah cuba sendiri! - CARI |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|