CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6074|Reply: 97

Asam Laksa Pulau Pinang Antara Hidangan Terbaik Dunia

[Copy link]
Post time 10-10-2017 12:12 AM | Show all posts |Read mode


HANOI – Asam laksa Pulau Pinang dari Malaysia disenaraikan antara 50 hidangan terbaik dunia dalam laporan tinjauan oleh Cable News Network (CNN).

Turut tersenarai hidangan Pho Pho (mi sup) dan Goi cuon (popiah segar) dari Vietnam, lapor agensi berita Vietnam (VNA).

Hidangan lain termasuk ayam muamba dari Gabon, tom yum goong (Thailand), burger (Jerman), itik Peking (China), sushi (Jepun), cokelat (Mexico), pizza Neapolitan (Itali) dan kari Massaman (Thailand).

Menurut laporan itu, Pho merupakan simbol masakan Vietnam yang boleh didapati di mana sahaja warga Vietnam berada di seluruh dunia.

- Bernama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-10-2017 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnyaaaa,tgok tajuk tu..terliur lak nak mkn megi asam laksa..
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah makan asam laksa nie. Not bad la jugak
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
1- laksa Penang
2- laksa Sarawak
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 02:55 AM From the mobile phone | Show all posts
perlu ke bangga..dlm top20 asian food tu,satu tu je menu mesia..nasi lemak pn xmasuk list..
yg top mostly mkanan from indon,thailand.indon mendunia lg dgn rendangnya diiktiraf mkanan #1 tersedap didunia
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 03:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Heran betul akak dalam banyak2 makanan Malaysia, asam laksa ni jah selalu sangkut mendunia masuk list makanan terbaik donia menurut penilaian kokesen as if Malaysia ketandusan good food? Lagi satu, takat pho bodo tu pun boleh masuk list. Cei!
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 03:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dodifarid at 10-10-2017 11:03 AM

Apa popiah segar udah diclaim sbgi makanan vietnam sedangkan itu aslinya dari indon..ayuh lemparin tai di kedubes vietnam.. kesemua makanan itu seperti sushi, burger dan lainnya juga asal dicipta di indon kerna ikan dan daging terdapat di indon
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 03:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by LaksamanaBentan at 10-10-2017 03:57 AM

Mi sup Vietnam tu lebih sedap berbanding bihun sup utara ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-10-2017 03:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Double post
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 03:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by LaksamanaBentan at 10-10-2017 04:02 AM
dodifarid replied at 10-10-2017 03:43 AM
Apa popiah segar vietnam claim sbgi makanan vietnam sedangkan itu aslinya dari indon..ayuh lemparin  ...


Kalau Malaysia promo rendang konfirm kena tahi. Ngan Vietnam senyap lak Indon ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 03:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by LaksamanaBentan at 10-10-2017 04:01 AM

Kari Massaman tu Kari Masam Manis. Yang ada ubi kentang ngan santan tu. Kat Malaysia pun ada. Tu masakan Selatan Thai dan utara Malaysia. #doneclaim
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 05:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Laksa palembang lagi sedap
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 06:11 AM From the mobile phone | Show all posts
LaksamanaBentan replied at 10-10-2017 03:59 AM
Kari Massaman tu Kari Masam Manis. Yang ada ubi kentang ngan santan tu. Kat Malaysia pun ada. Tu mas ...

Massaman tu asalnya perkataan musulman iaitu Muslim. Katanya masakan ni dibawa masuk dari Parsi ke selatan siam.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 06:50 AM | Show all posts
LaksamanaBentan replied at 10-10-2017 03:55 AM
Mi sup Vietnam tu lebih sedap berbanding bihun sup utara ke?

Tak pun..plain gila rasanya..Ani bihun sup utara tu 100 kali lg sedap
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
should replied at 9-10-2017 09:58 PM
Laksa palembang lagi sedap

PancaSIAL undogneSIAL garuduburku...

Indon jongos sampah sial lahanat bangsat keparat ummah tolol goblok gagal total keturunan babu pelacur henjutan Belanda...
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 07:14 AM | Show all posts
semua yg ada di PP terbaik...mentang mentang ramai cina sana...kkkhpui

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-10-2017 07:41 AM | Show all posts
aku tak leh gi langsung dgn vietnamese food mcm pho pho..
rasa kosong gila.. sbb tu depa sana slim2 belaka ye
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 07:53 AM | Show all posts
Siannye, hendhin takde dalam list tue. Hadap sangat yea ngkau hendon
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnyaa asam laksa..

Esok indon claim asam laksa asal negara dia sbb atuk dia pun pandai buat asam laksa katanya..
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 08:40 AM | Show all posts
mujurlah kebangga penang herrhughies dah arwah ....jika tidak berminggu2 beliyau akan meroyan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 03:06 AM GMT+8 , Processed in 0.153749 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list