View: 6076|Reply: 26
|
Lupakan Yang Leceh, Tiru Cara Buang Biji Cili Kering Paling Berkesan Ini
[Copy link]
|
|
Leceh betul bila lepas beli cili kering, mesti kena buang bijinya. Kadang-kadang kena duduk sampai berjam-jam barulah siap.
Rupa-rupanya ada satu cara paling berkesan, senang dan boleh menjimatkan masa anda tau!
Perkongsian bermanfaat daripada Mama G Food Insutries ini akan membantu ibu-ibu dan suri rumah untuk menyiapkan hidangan dengan lebih cepat.
Ikut sahaja langkah di bawah:
1.Basuh cili kering dan rebus daalam periuk besar sampai betul-betul lembut.
2. Sesudah lembut, ambil gunting besar atau gunting pokok untuk potong cili bagi mengeluarkan bijinya.
3. Bila dah semua siap dipotong, tutup api dan biarkan untuk seketika. Boleh tengok sekarang yang kebanyakan biji sudah mula terkeluar dari cili.
4. Ambil satu besen air dan satu penapis besar untuk menapis. Patikan lubang penapis besar supaya memudahkan biji cili jatuh ke bawah.
5. Goyangkan penapis dalam arah bulatan serta ke atas dan ke bawah. Ulangi proses ini sehingga semuanya selesai.
6. Kalau tak ada penapis, boleh guna bakul kecil seperti dalam gambar.
7. Nah, inilah hasilnya!
Selamat mencuba! -CARI
|
|
|
|
|
|
|
|
Habis la tgn sy bila buat cara mcm ni..tp tgk cara dia,mmg menjadi. |
|
|
|
|
|
|
|
selalu buat potong dulu sebelum rebus..cume kena pegang la jugak cili tu kan
care dia ni kiranye tangan tak payah pegang cili langsung la..potong2 je dlm periuk terus |
|
|
|
|
|
|
|
I potong masuk dalam beg plastik. Ikat pastu pusing pusing pusing kuat kuat. Kira hayun goncang pusing. Nanti biji tu banyak terkeluar |
|
|
|
|
|
|
|
Dah biasa buat gunting cili dulu, nak try la cara ni walaupun nampak macam byk kejenye |
|
|
|
|
|
|
|
intanpurnama: Dah biasa buat gunting cili dulu, nak try la cara ni walaupun nampak macam byk kejenye
ye arr nmpk remeh kejenya... |
|
|
|
|
|
|
|
Kenapa cadangan nye mcm sama je klu potong sblom rebus?
Sepeket cili i nk potong satu2 dlm periuk tu naya weh..ingatkn ada idea yg bernas sikit |
|
|
|
|
|
|
|
aku gunting dulu, lepas tu baru rebus.. dh angkat tu ramas2 la kluar habih biji2nya |
|
|
|
|
|
|
|
itulah kan?
rse lagi renyah kije dah cili tu lembik2 panas gtu baru nk potong
|
|
|
|
|
|
|
|
iols pun sama mcm u jugak
|
|
|
|
|
|
|
|
Dah terbiasa gunting dulu sebelum cuci n rebus |
|
|
|
|
|
|
|
mek biasa gunting rebus tapis |
|
|
|
|
|
|
|
tq sharing |
|
|
|
|
|
|
|
abangadek: aku gunting dulu, lepas tu baru rebus.. dh angkat tu ramas2 la kluar habih biji2nya
Sama la. Kalau rebus dulu baru potong jenuh la pulak dah lembik tu cili cpt hancur
|
|
|
|
|
|
|
|
Better gunting dulu baru rebus the tapis. Kalau nak potong dalam periuk tu, renyah oiii. |
|
|
|
|
|
|
|
Kt kedai xde ke yg jual dh siap buang biji? |
|
|
|
|
|
|
|
me simpan cili kering dlm peti ais..utk elak berkulat..
then notice nak buat cili kisar lebih senang.. coz cili dh rapuh.. just patahkan guna jari.. biji cili pun terus keluar sendiri dan terasing kt bahagian bawah besen.. then ambik cili shj basuh, rebus, kisar.. |
|
|
|
|
|
|
|
Macam g susah je.. X ke pijar tangan.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|