CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5900|Reply: 26

Lupakan Yang Leceh, Tiru Cara Buang Biji Cili Kering Paling Berkesan Ini

[Copy link]
Post time 11-9-2017 01:57 PM | Show all posts |Read mode
Leceh betul bila lepas beli cili kering, mesti kena buang bijinya. Kadang-kadang kena duduk sampai berjam-jam barulah siap.


Rupa-rupanya ada satu cara paling berkesan, senang dan boleh menjimatkan masa anda tau!


Perkongsian bermanfaat daripada Mama G Food Insutries ini akan membantu ibu-ibu dan suri rumah untuk menyiapkan hidangan dengan lebih cepat.

Ikut sahaja langkah di bawah:


1.Basuh cili kering dan rebus daalam periuk besar sampai betul-betul lembut.




2. Sesudah lembut, ambil gunting besar atau gunting pokok untuk potong cili bagi mengeluarkan bijinya.




3. Bila dah semua siap dipotong, tutup api dan biarkan untuk seketika. Boleh tengok sekarang yang kebanyakan biji sudah mula terkeluar dari cili.




4. Ambil satu besen air dan satu penapis besar untuk menapis. Patikan lubang penapis besar supaya memudahkan biji cili jatuh ke bawah.




5. Goyangkan penapis dalam arah bulatan serta ke atas dan ke bawah. Ulangi proses ini sehingga semuanya selesai.




6. Kalau tak ada penapis, boleh guna bakul kecil seperti dalam gambar.


7. Nah, inilah hasilnya!

Selamat mencuba! -CARI

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-9-2017 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Habis la tgn sy bila buat cara mcm ni..tp tgk cara dia,mmg menjadi.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
selalu buat potong dulu sebelum rebus..cume kena pegang la jugak cili tu kan
care dia ni kiranye tangan tak payah pegang cili langsung la..potong2 je dlm periuk terus
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
I potong masuk dalam beg plastik. Ikat pastu pusing pusing pusing kuat kuat. Kira hayun goncang pusing. Nanti biji tu banyak terkeluar
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah biasa buat gunting cili dulu, nak try la cara ni walaupun nampak macam byk kejenye
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
intanpurnama: Dah biasa buat gunting cili dulu, nak try la cara ni walaupun nampak macam byk kejenye

ye arr nmpk remeh kejenya...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-9-2017 03:46 PM | Show all posts
ok blh try
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa cadangan nye mcm sama je klu potong sblom rebus?
Sepeket cili i nk potong satu2 dlm periuk tu naya weh..ingatkn ada idea yg bernas sikit
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-9-2017 04:24 PM | Show all posts
aku gunting dulu, lepas tu baru rebus.. dh angkat tu ramas2 la kluar habih biji2nya
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 04:47 PM | Show all posts
pearl.silver replied at 11-9-2017 04:23 PM
Kenapa cadangan nye mcm sama je klu potong sblom rebus?
Sepeket cili i nk potong satu2 dlm periuk t ...

itulah kan?

rse lagi renyah kije dah cili tu lembik2 panas gtu baru nk potong
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 04:48 PM | Show all posts
abangadek replied at 11-9-2017 04:24 PM
aku gunting dulu, lepas tu baru rebus.. dh angkat tu ramas2 la kluar habih biji2nya

iols pun sama mcm u jugak
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah terbiasa gunting dulu sebelum cuci n rebus
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 05:26 PM | Show all posts
mek biasa gunting rebus tapis
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 05:29 PM | Show all posts
tq sharing
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
abangadek: aku gunting dulu, lepas tu baru rebus.. dh angkat tu ramas2 la kluar habih biji2nya


Sama la. Kalau rebus dulu baru potong jenuh la pulak dah lembik tu cili cpt hancur
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Better gunting dulu baru rebus the tapis. Kalau nak potong dalam periuk tu, renyah oiii.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-9-2017 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Kt kedai xde ke yg jual dh siap buang biji?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
me simpan cili kering dlm peti ais..utk elak berkulat..
then notice nak buat cili kisar lebih  senang.. coz cili dh rapuh.. just patahkan guna jari.. biji cili pun terus keluar sendiri dan terasing kt bahagian bawah besen.. then ambik cili shj basuh, rebus, kisar..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam g susah je.. X ke pijar tangan..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2017 02:42 AM | Show all posts
abangadek replied at 11-9-2017 08:24 AM
aku gunting dulu, lepas tu baru rebus.. dh angkat tu ramas2 la kluar habih biji2nya

Samalah..i pon buat gini
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

29-6-2024 03:47 AM GMT+8 , Processed in 0.066204 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list