View: 6167|Reply: 24
|
Udang Sanggul Buat Si Penggemar Seafood, Kalau Ratah Tak Cukup Sepinggan
[Copy link]
|
|
Ramai antara kita yang memang gilakan makanan laut, lagi-lagi kalau dapat makan udang! Memang rasa nikmat sangat sampai tak terungkap dengan kata-kata.
Biasanya kalau di rumah, kita selalu masak udang goreng celup tepung. Muak juga kan bila ulang menu yang sama?
Nah, cuba resipi Udang Sanggul ini sebab ianya memang istimewa. Rangup dan sedap sampai tak perasan dah licin ratah satu pinggan.
Foto: Emily2u.com
Bahan-Bahan
20 ekor udang sederhana besar
1 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada sulah
Air secukupnya
Kulit popia
Cara-Cara
1. Bersihkan udang dengan dibuang kulit kecuali bahagian ekor.
2. Perapkan udang tersebut dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan.
3. Bancuh tepung gandum dengan air sehingga mendapat bancuhan sederhana pekat. Ketepikan.
4. Ambil beberapa keping kulit popia. Leraikan supaya tidak melekat antara satu sama lain. Lipat dua dan gunting menjadi juraian yang halus memanjang.
5. Celup udang di dalam bancuhan tepung gandum.
6. Lilitkan udang dengan juraian kulit popia sehingga menutupi kesemua bahagian udang kecuali ekor.
7. Goreng sehingga garing dan kekuningan. Siap!
Foto: Facebook
Boleh dimakan begitu sahaja tapi kalau cicah dengan sos cili dan mayonis lagi sedap.
Bukan udang sahaja, resipi ini boleh digantikan dengan hirisan sotong atau hirisan isi ayam yang dipotong memanjang. Selamat mencuba! -CARI
Kedit Resipi: Facebook Kerja Dari Rumah |
|
|
|
|
|
|
|
Rajinnya nak menggunting |
|
|
|
|
|
|
|
Menyelerakan ... yummy .., |
|
|
|
|
|
|
|
akak penah makan udang selubung ni beli kat Pantai Puteri (TAnjung Kling) Melaka..
mmg ranggup dan sedap lah.. |
|
|
|
|
|
|
|
gunting kecil2 ker? ada cara lain? |
|
|
|
|
|
|
|
jenuh nak gunting................... |
|
|
|
|
|
|
|
bila da sejuk dia punya liat tu...ngko rasa nk terbalikkan meja sungguh la
|
|
|
|
|
|
|
|
!!!Betul Betul Senang Nak Menang!!!
=========================================
Duduk Rumah Saja. Ada Handphone Boleh Dah.
=========================================
wukong,tembak ikan ,slot game
semua brada di sini
=========================================
Whatsapp 016-704 7797/016-705 7797
https://www.facebook.com/luckystar118/
=========================================
Online Transfer
Maen ape dpt ape,senang cash in cash out
service 24jam
=========================================
WELCOME BONUS ,DAILY BONUS, TOPUP BONUS
BAGI SEMUA MEMBER
|
|
|
|
|
|
|
|
Mesti mhl gila
Kos org nk gunting halus dan lilit tebal2 tu
Sama macam kuih bilis lilit tu..mhl sbb kerja melilit tu je..bhn2 dia sekadar ikn bilis dan tepung je |
|
|
|
|
|
|
|
Macam pprt sangat rupanya. |
|
|
|
|
|
|
|
myakayina replied at 16-6-2017 12:55 PM
mcm ngeri plk nak mkn..
Kau ni....
Aku tgok mcm mnyelerakn je, kau blh kata ngeri....
|
|
|
|
|
|
|
|
kentel replied at 16-6-2017 03:41 PM
bila da sejuk dia punya liat tu...ngko rasa nk terbalikkan meja sungguh la
Kulit popia mana pulak liat kentel....
|
|
|
|
|
|
|
|
X berapa gemar sgt dgn udang sanggul tapi kalau ayam or sotong gunting bercili tu memang perrrgh hari2 beli |
|
|
|
|
|
|
|
tringat song ji hyo masak benda ni
tp lilit ngn spageti skali keras ko bila nk mkn |
|
|
|
|
|
|
|
aku terbayang balutan mumia tengok udang ni..
|
|
|
|
|
|
|
|
Mcm ulat sutera pun ada aku nengoknya
|
|
|
|
|
|
|
|
Sedap tp jenuh nk gunting |
|
|
|
|
|
|
|
I makan udang tempura je pun sodap. Tak rajin nak sanggul sanggul ni |
|
|
|
|
|
|
| |
|