CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 10329|Reply: 48

Lebih 7 Ribu Share, Semua Gila Nak Cuba Resipi Ayam Halia Versi Cina Ini

[Copy link]
Post time 8-5-2017 11:26 AM | Show all posts |Read mode
Perasan tak, kadang-kadang tak perlu pun bersusah-payah nak memasak sesuatu yang terlalu rumit untuk dihidangkan kepada keluarga.


Cukup sekadar masakan yang mudah tapi ianya boleh menjadi sangat istimewa kerana hasil dari air tangan sendiri.


Macam resipi ayam halia yang mendapat beribu perkongsian ini, menu biasa tapi tetap ada kelainannya yang tersendiri.


Sedap dimakan panas-panas dengan nasi, masakan Ayam Halia versi Cina ini wajib untuk dicuba.


Foto: Budgetbytes.com


Bahan-bahan:
500 gram ayam, potong kecil
4 ulas bawang putih, hiris nipis
2 cm halia, dihiris halus memanjang
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
1 biji cili merah, hiris nipis
1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm cm
1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
minyak masak, untuk goreng ayam
sedikit lada sulah atau lada hitam
sedikit garam dan kunyit
garam dan gula, secukup rasa


Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.


2. Ambil sedikit minyak dari baki gorengan ayam tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau. Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi.


3. Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih. Kacau dan jangan biarkan bawang putih jadi hangus.


4. Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.


5. Taburkan dengan cili merah dan bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.


6. Angkat dan tabur dengan daun bawang. Siap.


Selamat mencuba! -CARI





Foto: FB Makan Sedap


Kredit resipi: Facebook Makan Sedap
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-5-2017 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
dapnyeeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Thanks for sharing!
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 02:16 PM | Show all posts
Selalunya kalo masakan yg main campak2 kekdahnya yg sedap

Kalo prepare btul2 kureng rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedappnyaaaa terliurr
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 02:51 PM | Show all posts
boleh try nie.. tq 4 sharing..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-5-2017 02:58 PM | Show all posts
biasa buat, mmg sedap!
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 03:00 PM | Show all posts
sedapnyaaa nasi ayam halia harummm
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-5-2017 03:17 PM | Show all posts
eh mcm sedap.bolehla buat time cuti wesak ni.
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 03:24 PM | Show all posts
yumss sedapnya
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Serius sedap..
Cuba lh xrugi...
Biasa buat letak minyak bijan..
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 05:15 PM | Show all posts
Ayam halia memang sedappppp!!!! Nak cari ayam halia hari ni untuk dinner. Sedapnya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Thank you. Nak cuba nanti
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Klo aku buat mesti jd aym bsalut kicap je... Takde bakat memasak
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Resipi cam agak senang bg saya yg x bape pandai masak ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Menarik ni boleh try.. memang tak pernah masak ayam halia mcmni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-5-2017 02:00 AM | Show all posts
lumie replied at 8-5-2017 08:52 PM
Klo aku buat mesti jd aym bsalut kicap je... Takde bakat memasak

kicap, sos tiram, minyak bijan.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 04:18 AM From the mobile phone | Show all posts
my peberet...harus cuba resepi ni..
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya..tapi allergic nk makan ayam..nanti gatal satu badan....kempunan den..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 09:43 AM | Show all posts
simple and delicious...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

5-3-2024 09:49 AM GMT+8 , Processed in 0.071995 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list