CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5342|Reply: 22

Bro, Tak Malu Ke Perut Buncit? Kenal Pasti Punca Untuk Elakkannya Berlaku

[Copy link]
Post time 12-4-2017 06:31 PM | Show all posts |Read mode
Siapa kata masalah perut buncit hanya berlaku pada orang gemuk? Anda ternyata salah.

Lihat sahaja pada kaum lelaki yang tubuhnya kurus, tapi bila terpandang perut seperti wanita yang mengandung 4 bulan.

Kedengaran lucu, namun harus berwaspada. Ini antara penyebab lebihan lemak di perut terjadi walaupun anda mempunyai berat badan yang normal.

Foto: superpromo.id



1. Wujudnya lemak visceral
Lemak visceral menyelaputi hati dan organ lain dalam perut. Jika dibiarkan lemak ini tanpa ada usaha untuk menghilangkannya, risiko untuk terkena penyakit seperti diabetes, jantung dan kanser adalah tinggi.

2. Faktor genetik

Genetik sebenarnya memainkan peranan utama dalam kecenderungan tubuh seseorang itu untuk menyimpan lemak di bahagian perut.

3. Selalu makan dan minum manis
Jika anda adalah seorang yang setiap hari gemar mengambil makanan manis, maka kandungan gula yang tinggi dari makanan tersebut akan berkumpul menjadi lemak di perut.

4. Stres
Cortisol adalah hormon yang terhasil sebagai tindak balas terhadap tekanan yang dialami oleh seseorang individu. Ia akan menyebabkan nafsu makanan anda menjadi tinggi dan seterusnya menjadikan berat badan naik selain menyebabkan pengumpulan lemak berlebihan di perut.

5. Kurang Tidur
Bahaya tidak memperolehi tidur yang cukup dapat dilihat kesannya pada kesihatan tubuh badan seseorang individu. Banyak kajian mendapati yang kurang tidur pasti akan menyebabkan kenaikan berat badan yang ketara.

Foto: smartdetoxeasy.com



Sudah tahu puncanya, jadi selepas ini bolehlah elakkan perkara yang menyebabkan perut menjadi lebih buncit. Dapatkan tubuh badan yang ideal dengan menjalani kehidupan yang sihat. -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-4-2017 06:36 PM | Show all posts
laki sis tak boncit. sis pandai jaga. hihiks
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 08:19 PM | Show all posts
siskepoh replied at 12-4-2017 06:36 PM
laki sis tak boncit. sis pandai jaga. hihiks

ye ke.... tahniah sis
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 08:19 PM | Show all posts
siskepoh replied at 12-4-2017 06:36 PM
laki sis tak boncit. sis pandai jaga. hihiks

ye ke.... tahniah sis
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Laki sis makan minum cukup sbb tu perut bunnnn tp sis sayang sbb comel lelaki perut bunnnn ni. Hihi jgn terlebih bunnn suda
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 08:47 PM | Show all posts
sibling iols sume buncit2 walaupon bujang.. dh se sepesen fktor gnetik la tue ditmbh dgn peel suka mlantak..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-4-2017 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kena rajin wat sit ups 100x tiap kali lps bangun tidur..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94 replied at 12-4-2017 09:43 PM
Kena rajin wat sit ups 100x tiap kali lps bangun tidur..

Menjadi ke uols? Ke kena jogging juga? I bila buat plank dalam bilik pakai aports bra and seluar je, nampak oerut i layut kebawah. Buncit. Tapi lengan, paha elok kecik.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-4-2017 08:51 AM | Show all posts
harap2 menjadilah sape yg buat ni hiihhi
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 13-4-2017 07:31 AM
Menjadi ke uols? Ke kena jogging juga? I bila buat plank dalam bilik pakai aports bra and seluar j ...

Apsal ko buat plank perut layut ke bawah? Ko tak engage core ke masa buat plank??? Sila google teknik yg betul utk plank & make sure engage core..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Husband iols tak buncit... dia rajin exercise bila time dia cuti.. time dia offshore, dia akan diet & tak ikut hati sgt melantak sbb ye laaa kan, makanan kat platform mewah2 melantak 6 kali sehari si chef pun mengikut je amende bebudak ni request
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 09:19 AM | Show all posts
swayne replied at 13-4-2017 07:31 AM
Menjadi ke uols? Ke kena jogging juga? I bila buat plank dalam bilik pakai aports bra and seluar j ...

betul ke cara ko buat plank tu?
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 09:24 AM | Show all posts
jangan minum air lepas makan. tunggu 30 minit/ 1 jam lepas makan baru minum. nak minum jugak, minum sebelum makan.  buat sit up, push up, planking. paling malas pun peruntukan satu jam satu hari untuk exercise. inshaAllah tak ada masalah buncit ni.kalau nak buat petak, lain cita pulak
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
kaspar0v replied at 13-4-2017 09:19 AM
betul ke cara ko buat plank tu?

Ohh salah ya. Haha.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 13-4-2017 08:53 AM
Apsal ko buat plank perut layut ke bawah? Ko tak engage core ke masa buat plank??? Sila google tek ...

Ohh thank you. Salah cara. Patut buncit  
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 13-4-2017 07:31 AM
Menjadi ke uols? Ke kena jogging juga? I bila buat plank dalam bilik pakai aports bra and seluar j ...

InsyaAllah jadi. Tp lg bagus kalo jogging sekali la.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-4-2017 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
ooh..penyebab2 y mnyumbang kpd perut buncit..kena rajin bersenam tue..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
kaspar0v replied at 13-4-2017 09:24 AM
jangan minum air lepas makan. tunggu 30 minit/ 1 jam lepas makan baru minum. nak minum jugak, minum  ...

y nie slalu wat...lps.mkn laju jer mnum air     
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
aleesyasofia replied at 12-4-2017 08:47 PM
sibling iols sume buncit2 walaupon bujang.. dh se sepesen fktor gnetik la tue ditmbh dgn peel suka m ...

bab melantak tue mmg x bole no cover laa sis..hihihihi     
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 11:22 AM | Show all posts
cheergirlz replied at 14-4-2017 08:13 AM
y nie slalu wat...lps.mkn laju jer mnum air

Dulu2 pun i slalu wat camni

Tp skrg x lg... nmpklah penurunan kat perut

Lg satu i prnh tbaca lps mkan jgn terus duduk diam ex tgk tv.  Kena gerak2 or lakukan apa2 yg blh wat kita x statik

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 11:33 AM GMT+8 , Processed in 0.204956 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list