CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1717|Reply: 10

SPAD Cadangkan Bas Ekspres Pasang CCTV & Pengehad Kelajuan

[Copy link]
Post time 28-12-2016 04:05 PM | Show all posts |Read mode
Susulan kejadian nahas bas ekspres di Johor yang mengorbankan 14 penumpang, Sabtu lalu, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mengesyorkan agar pengusaha syarikat bas memasang CCTV dan penghad kelajuan dalam kenderaan mereka.


Demikian cadangan pengerusinya Tan Sri Syed Hamid Albar supaya boleh membantu untuk memantau tingkah laku pemandu dan nilai apa yang benar-benar berlaku ketika kemalangan.


Memetik laporan The Sun, beliau berkata, bas baharu yang diperkenalkan di pasaran perlu ada pengehad kelajuan pasang siap, tetapi setakat ini banyak yang masih belum dilengkapi dengan teknologi itu.


"Banyak bas lama tidak dapat dipasang dengan pengehad kelajuan kerana menggunakan teknologi lama, tetapi tidak ada alasan untuk pengeluar bas pada tahun terkini tidak memasangnya."

“Masalahnya ialah, cuba lihat berapa banyak bas sedia ada sudah memasangnya, dan berapa yang belum. Dan bila kemalangan berlaku, ia biasanya kerana mereka tidak mematuhi peraturan dan syarat keperluan SPAD.”


Bagaimanapun, tegas beliau cadangan itu boleh dilaksanakan tetapi kajian terperinci perlu dilakukan.


Terdahulu Ogos 2013, Syed Hamid dilaporkan pernah berkata, SPAD melihat kemungkinan untuk menguatkuasakan pemasangan CCTV, GPS dan kamera DVR di papan pemuka untuk bas ekspres dan bas persiaran, susulan kemalangan bas di Genting Highland yang mengorbankan 37 penumpang pada 21 Ogos tahun itu.- CARI

sumber foto: Grafik CARI




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-12-2016 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa fungsi spad ni? Apa beza dia dengan jpj? Nak suruh pasang itu ini, tapi penguatkuasaan selepas itu?? Macam tu jer la.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2016 11:52 PM | Show all posts
wajibkn la menteri naik bas dlu , klu pi mana2 tempat. tkyah escort bagai, termasukla
bila maut, jatuh gaung, otomatik cadangan tu semo akan terlaksana.

ni semua cadang mcm2, tapi hasil kelaut juge.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2016 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila peon berkata kata..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 12:12 AM | Show all posts
Satu pasal Malaysia ni perkara dah berlaku baru terhegeh-hegeh nak cari penyelesaian.

Tiada pre-emptive measure langsung!!!
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
SPAD bebal...isu keselamatan pengangkutan penumpang ni dah lama since awal penubuhan tapi SPAD menggajikan pekerja2 yang bukan dari bidang pengangkutan dan x tau subject matter...selepas 6 tahun masih belum ada perubahan dalam sistem pengamgkutan awam negara...:zz


SPAD gagal...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-12-2016 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
By the way speed limiter ni dah berjaman dibincangkan dan dah diputuskan agar dilaksanakan oleh Kementerian Pengangkutan since 2009 lagi...sampai sekarang senyap. AES pun senyap...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 12:42 AM | Show all posts
Malaysia ni dia reactive lah, kalau jadi sesuatu baru nak tengadah.
selalu sangat kes bus express ni,  yg baik tu baik tapi kes  kes ni dok ulang ulang sebab faktor manusia. so. kalau sistem apa pun , kalau yg bermasalah tu wujud then...sama jugak

so lebih baik tambah baik ETS , mantapkan bilangan koc dan trips  dan mantapkan juga domestic flights - discount MH flight huhuhu bagi sapa yg nak balik.

sebab  bukan semua bus lagu tu tapi kes ni banyak libatkan bus la.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-12-2016 12:56 AM | Show all posts
xy_daen replied at 29-12-2016 12:19 AM
By the way speed limiter ni dah berjaman dibincangkan dan dah diputuskan agar dilaksanakan oleh Keme ...

Betul.. agaknya dah 5 org menteri pengankutan bertukar.. x jugak di laksanakan..
Ramai yg mati sebutlah..kejap lagi lupa.. hinggalah ada lagi yg meninggal ramai-ramai
sigh... oh Malaysiaku..

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 01:00 AM | Show all posts
Pernah naik bas KXXX dari JB ke KL 3 jam aje..
tak putus aku berdoa sepanjang perjalanan tu.. taubat
x hingin aku naik lagi bas KXXX  ni..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 01:29 AM | Show all posts
blackbox.. gps.. bkn dh prnh psng ke >10 thn dulu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 03:16 AM GMT+8 , Processed in 0.058566 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list