CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4050|Reply: 21

Hospital Medan Mula Operasi Hari Ini, Ganti Dewan Bedah Yang Terbakar Di HSA

[Copy link]
Post time 31-10-2016 05:23 PM | Show all posts |Read mode
Sumber Foto: Harian Metro




Hospital Medan milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang ditempatkan di perkarangan Hospital Sultanah Aminah (HSA) telah pun memulakan operasinya secara rasmi mulai jam 8 pagi hari ini.


Proses pemasangan dan penyelenggaraan yang mengambil masa selama dua hari itu berjalan dengan lancar hasil kerjasama kedua belah pihak, ATM dan HSA.


Menurut kata Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan ATM Leftenan Jeneral Datuk Dr Abdul Razak Md Yusoff kepada Harian Metro, seramai 20 hingga 30 pegawai dan anggota ATM ditempatkan di HSA bagi mengendalikan Hospital Medan.


Ia bagi membantu dari segi kemudahan, perpaipan, pembersihan, penyelenggaraan pendawaian, penyahkuman dan keperluan lain.


Lima buah kontena yang membentuk satu dewan bedah seluas 243.87 meter persegi itu menempatkan keperluan prapembedahan, ketika pembedahan, pascapembedahan, tempat simpanan peralatan serta bilik persalinan.


Penutupan keseluruhan Blok Barat HSA termasuk wad Unit Rawatan Rapi (ICU) yang terbakar 25 Oktober lepas telah menjejaskan perkhidmatan dewan bedah, unit tabung darah serta unit kecemasan dan trauma.


Situasi ini menyebabkan pesakit dan kakitangan bagi perkhidmatan rawatan di unit-unit berkenaan turut dipindahkan sementara. -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-10-2016 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat carita DOTs
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah ATM. Cuma musykil kenapa KKM takde Hosp Medan sendiri utk keperluan sebegini atau bencana alam?
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Memori drama DOTS...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 09:15 PM | Show all posts
wow

bless you


now i  learnt yg kapasiti tentera kita boleh buat seperti ini ye dalam keadaan kritikal seperti yg berlaku sekarang.

hmm i dunno this... thanks ...ilearnt something...

okay ...baru aware tang peri pentingnya  ATM dalam tugas hakiki yg bersifat kemasyarakatan.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 09:16 PM | Show all posts
infection control team  camne pulak ye dalam situasi macam ni? anyone?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 31-10-2016 09:33 PM | Show all posts
cerita DOTs tu ape
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 09:39 PM | Show all posts
Siot..jenuh aku pikir menatang hape hospital medan ni. Rupanya field hospital. Cakap la mobile hopsital ke site hospital ke?...Choiiiiii...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-10-2016 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
i ada baca komen kat ig pasal sepital ni...ada johorean bg komen, terima kasih kat sultan johor sbb ATM setup sepital sementara ni..bangga dpt sultan macam sultan johor katanya...motippp
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 31-10-2016 09:15 PM
wow

bless you

Mcm2 ATM leh buat sis...surau pun boleh...mcm2 la..civilian je yg xtau
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 10:16 PM | Show all posts
Edited by phonon at 31-10-2016 10:18 PM
adiputras replied at 31-10-2016 07:29 PM
Tahniah ATM. Cuma musykil kenapa KKM takde Hosp Medan sendiri utk keperluan sebegini atau bencana al ...

tentera dah ada... buat apa nak membazir... bukannyer tiap2 tahun ada peperangan atau bencana pon. Lagipon both adalah badan kerajaan... so saling bantu membantu laa....
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai yg taktau organisasi dlm tentera mampu membentuk kerajaan......mmg diaorg direka  mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau setakat nak setup hospital medan ni celah gigi jelah, yg kes gempa bumi kat pakistan pun diaorg dah ada buat
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 10:57 PM | Show all posts
matamata replied at 31-10-2016 10:35 PM
Kalau setakat nak setup hospital medan ni celah gigi jelah, yg kes gempa bumi kat pakistan pun diaor ...

oh you know , ye?  boleh tell  a bit more ke sebab

bebenda ni  tak diberi exposure ...yg sesi  kecemansa negara macam  kes kes pencerobohan tu kita dapat tengok depa tour of duty in ACTION...

but this one i tak nampak sehiggalah situasi ni

hmm should  do coverage lah..
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 10:59 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 31-10-2016 11:00 PM
exclusive_vvip replied at 31-10-2016 10:14 PM
Mcm2 ATM leh buat sis...surau pun boleh...mcm2 la..civilian je yg xtau

i see... this one is interesting ...though , sebab bilik bedah ni ...sterile semua benda ...macam mana ATM team up dgn  health  care team  infection control ye......hmm....i mean wow...interesting
cool guys...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2016 12:00 AM | Show all posts
cuba la kat malaysia ni buat drama2 ketenteraan..
drama ketenteraan bukan setakat Abang Askar I love You or Suamiku Abang TLDM..
kisah cintun bbnu nya 98%.. cite pasal ketenteraannya cuma 2%!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-11-2016 12:36 AM | Show all posts
Syabas ATM.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2016 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Interesting!! Nak sgt abg2 tentera cita benda2 mcm ni dlm forumm...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2016 08:33 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 31-10-2016 10:59 PM
i see... this one is interesting ...though , sebab bilik bedah ni ...sterile semua benda ...macam  ...

ATM pun ada pharmacist, MD...so xde masalah pun dorg nak setup smua bnda tu accordingly...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2016 08:43 AM | Show all posts
Alhamdulillah... kagum
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Harga minuman tanpa gula turun 10 sen
AbahmungHarga minuman tanpa gula turun 10 sen
Views : 3897 Replies : 9
Feri ikonik Pulau Pinang tenggelam akibat tali pengikat putus
prettygoodFeri ikonik Pulau Pinang tenggelam akiba
Views : 1806 Replies : 5
Kereta manual VS kereta automatik,
fahdramliKereta manual VS kereta automatik,
Views : 94276 Replies : 168
My Sweet Mobster (2024) – JTBC
heythere123My Sweet Mobster (2024) – JTBC
Views : 21454 Replies : 364
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92999 Replies : 1218
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 59906 Replies : 113
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 36236 Replies : 113
Puteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah curi tumpuan netizen
YgBenarPuteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puter
Views : 86160 Replies : 209
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 85971 Replies : 3862
Lelaki hampir muflis dipergunakan abang ipar guna nama buat pinjaman bank pembelian kereta baharu Rm100k.Wajar atau tidak
YgBenarLelaki hampir muflis dipergunakan abang
Views : 36247 Replies : 45

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 01:06 PM GMT+8 , Processed in 0.074444 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list