CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4994|Reply: 23

[Dunia] Pesawat terbesar di dunia kini menjalani ujuan system.

[Copy link]
Post time 8-8-2016 02:39 AM | Show all posts |Read mode


This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 962x641.

ORANG ramai mengambil peluang melihat pesawat terbesar di dunia, Airlander 10 yang dikeluarkan dari hangar buat kali pertama di Cardington, Bedfordshire, kelmarin. AGENSI

LONDON 7 Ogos – Pesawat terbesar di dunia, Airlander 10, meninggalkan hangar buat kali pertama semalam untuk menjalani beberapa siri ujian sistem di darat sebelum melakukan penerbangan pada hujung bulan ini.

Airlander 10 atau dikenali sebagai Flying Bum dibina sejak lebih 10 tahun lalu dengan melibatkan kos 25 juta pound (RM131 juta), memiliki panjang 92 meter dan kira-kira 15 meter lebih tinggi berbanding pesawat komersial sedia ada.

Pesawat berkenaan diperlihatkan kepada umum di Car-dington, Bedfordshire pagi semalam dan pasukan jurutera mengambil masa selama lima minit untuk mengeluarkan Airlander 10 dari hangar selain memakan masa 30 minit untuk menundanya ke tapak ujian.

Selepas ujian berkenaan, Airlander 10 kini secara rasmi diberi kelulusan untuk melakukan penerbangan oleh Agensi Keselamatan Penerbangan Eropah dan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Britain.

Pengarah teknikal projek itu, Mike Durham berkata, pihaknya sudah melakukan ujian enjin, generator kuasa dan sistem pada minggu lalu dan segala proses tersebut berjalan lancar.

Namun jelasnya, beberapa ujian susulan masih perlu dilaksanakan sebelum Airlander 10 melakukan penerbangan buat kali pertama.

“Ujian dilakukan semalam berjalan lancar dan tiada masalah teknikal yang berlaku. Seluruh pasukan tidak sabar untuk melihat pesawat terbesar di dunia ini terbang di udara,” katanya seperti dilaporkan portal Mail Online.

Projek pembinaan Airlander 10 pada asalnya dilaksanakan oleh tentera Amerika Syarikat (AS) tetapi kemudiannya diambil oleh Hybrid Air Vehicles Ltd., sebuah syarikat pembuatan pesawat Britain.

Pesawat berkenaan direka untuk terbang selama lima hari pada satu-satu masa dengan melibatkan jarak yang jauh dan menjalankan misi peninjauan selain mengangkut kargo dan penumpang.


This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 962x540.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 962x535.



The Airlander 10 is fondly nicknamed the 'Flying Bum'. From this image (left), it is not hard to see where it got the moniker and the craft was recently parodied on Twitter with an image of Kim Kardashian.




- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar....JJvOOjem.dpuf



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2016 06:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Keh keh keh, memang macam montot kim k.. Padat, pejal, mampat
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Gemoknye lahai..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 08:00 AM | Show all posts
Themilo replied at 7-8-2016 10:20 PM
Keh keh keh, memang macam montot kim k.. Padat, pejal, mampat

kah kah....
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 08:21 AM | Show all posts
diabetis ke apa kapal ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 08:34 AM | Show all posts
cam kene sengat tebuan je....
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Macam hippo pun ada. Cinonet je manusia bawah tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahahahaha Ada bontot di udara! Debab betul!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2016 08:49 AM | Show all posts
hehe... xsaba nk tgk dia terbang... mcm x yakin je... xde sayapnya kah??
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 08:57 AM | Show all posts
Themilo replied at 8-8-2016 06:20 AM
Keh keh keh, memang macam montot kim k.. Padat, pejal, mampat

Aku baru terbayang mcm tu.. ko dah sebut awal2...
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 09:05 AM | Show all posts
[Dunia] Pesawat terbesar di dunia kini menjalani ujuan system. [Copy link]



UJUAN tu apa?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 09:06 AM | Show all posts
buat tukun ikan lg bagus
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 09:31 AM | Show all posts
mcm konsep kapal terbang nazi
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 10:49 AM | Show all posts
buruknya rupa dia.. depan macam bontot..
belakang macam kunci mainan budak yang kena putar baru jalan tu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 02:04 PM | Show all posts
wuu.. gomok nyaa, cuteee. mcm xyakin plak nk naik
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Hindenburg dulu lagi besau
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2016 02:33 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 8-8-2016 04:49 AM
hehe... xsaba nk tgk dia terbang... mcm x yakin je... xde sayapnya kah??

Airship, tak perlu wing untuk airborne ..

German dah start dulu dengan Zeppelin..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 02:38 PM | Show all posts
Themilo replied at 8-8-2016 06:20 AM
Keh keh keh, memang macam montot kim k.. Padat, pejal, mampat

Time tengok gambar tuh, teringat gambar isteri PM Malaysia je.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 03:13 PM | Show all posts
Dahla mcm punkoq..bawah tu ada segitiga bermuda pulak..haihhh..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Hajatnya nak buat kapal bwk kontena...tp jln ikut atas lah....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 11:47 AM GMT+8 , Processed in 0.117988 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list