KulitKayu manis yg dijjual ada dua jenis.. Cinnamon dan cassia.. Lbh kurang serupatetapi berbeza dr sudut ketebalan dan gulungan..bergulung elok cam kita gulungketayap or surat khabar tu cinnamon tetapi klu tebal..gulung dr dua dua suduttu cassia.. Cassia tidak elok utk kesihatan sbb ada kandungn toksid yg biasadibuat racun tikus.. Kulitkayu manis cassia dan cinnamon...rupa lbh kurang rasa sama cuma cinnamon lbihlembut dn agak brbulu dan cassia keras seprti kayu, bau pun sama..tp ada satuperbezaan iaitu jumlah COUMARIN (bahan kimia semulajadi) dlm kedua2nya... Coumarinpd cinnamon @Kayu manis srilanka lebih rendah dn slmt dimakan oleh manusiamanakala coumarin dlm cassia@kayu manis indonesia atau borneo sngt tinggi danberacun...kesan jangka panjang merosakkan hati dan buah pinggang. Beritaburuknya..yg bnyk djual d kedai2 kita adalah cassia..yg kita sangka selama iniadalah cinnamon. Huhu.. Cinnamonasli adalah rempah import yg boleh ddapati d kedai2 trtentu sahaja.. So..berhati2..jombrtukar pd cinnamon... P/s...patutpunselama ni org berubat dgn kayu manis inda cepat baik..mcm ubat kncng manis dnlain2..malah lbih teruk..rupanya salah kayu manis kita ni Lepastu..bnyk org kita skrg menghidap sakit hati (hipertitis) dn buah pinggang...
Mod kalau dah ade tolong katup 
|