CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1440|Reply: 0

[Juadah/Kuih] Menu berbuka:UDANG TEMPOYAK PEDAS

[Copy link]
Post time 2-7-2015 04:45 PM | Show all posts |Read mode
Peminat tempoyak memang tau dah...apa barang makan tempoyak tak podas2 kan? Mau segenggam cili padi!!
UDANG TEMPOYAK PEDAS
Bahan-bahan
20 ekor udang sederhana besar
1-2 papan petai
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3-5 sudu besar tempoyak
5-10 biji cili padi (kalau tak suka pedas kurangkan)
Air (untuk pekat atau cairkan kuah jika perlu)
1 inci kunyit hidup
2 helai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
- Kupas kulit udang, basuh dan toskan.
- Tumbuk atau kisar bawang merah, bawang putih, cili padi dan juga kunyit hidup.
- Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama tempoyak dan juga air. Biar hingga menggelegak dan kuah likat mengikut tahap yang anda gemari.
- Kecilkan api dan masukkan udang, petai, garam dan gula sekiranya perlu. Masukkan juga daun kunyit yang telah dibasuh dan telah dihiris nipis atau disiat dua sahaja. Biar mereneh seketika.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.









Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Hari Raya Aidilfitri


    ADVERTISEMENT



     

    ADVERTISEMENT


     


    ADVERTISEMENT
    Follow Us

    ADVERTISEMENT


    Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

    23-11-2024 03:19 AM GMT+8 , Processed in 0.036135 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

    Powered by Discuz! X3.4

    Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

    Quick Reply To Top Return to the list