|
Saya nk tolong jawab soklan survey :
Soalan:
1. Adakah market utk restaurant seperti ini tinggi di Shah Alam? Adakah anda akan mengunjunginya?
Klu nk kira demand, Shah Alam memg boleh. Mengikut orang MDEC, bisnes makanan di Shah Alam memg bagus. Populasi penduduk dlm 500 ribu (klu salah tolong betulkan),klu dpt target dlm 1-5% per month, dh bagus tu.
2. Dimanakah, pada pendapat anda, sesuai restaurant ini dibuka di Shah Alam? Seksyen berapa?
Saya setuju klu SACC MAll. Buat standard Asiari, Secret Recipe,etc..Insyaallah boleh. Walaupun ramai student, tp yg dok pegi SACC tu bukan calang2 orang. Orang2 kaya & anak2 org kaya. Secret Recipe pun klu pegi petang2 penuh ngan student je,bukan student U aje tp budak sekolah. Anak2 orang kaya la katakan..
3. Jika wujud sebuah restaurant mewah/semi-mewah, apa yg andamahukan?eg; menu nya/ambience nya/pricing/ jenis masakan(Western,
Apa jenis makanan tak kisah, klu nk lebih menarik cipta satu trademark. Kira klu org pegi, tak sah klu x makan masakan tu,. Asalkan sedap, saya tak kisah nk bayar berapa. Sebab saya akan buat jadual utk pegi balik kedai tu . Saya suka try restoran baru or klu ada org recommend. Soalan pertama utk pertama kali pegi "Apa masakan paling special kat sini ?"
Berapa bajet paling maksima yg anda sanggup keluarkan jikamakan disebuah restoren berhawa dingin, siap dgn ambience yg cukupmenenangkan..katakan anda order maggo juice + big plate of fried rice + 1/4roasted chicken + salads :
b)Between RM 21 -RM25
**Memg suka style Asiari **
|
|
|
|
|
|
|
|
Reply #21 mamababystore's post
Thank you mamababystore sebab sudi menjawab soalan2 survey..
Ya, konsep restaurant yg Insya-Allah akan dibuka itu lebih kurang konsep Asiari dari segi interior nya..maybe sedikit sebanyak makanannya..cuma saya cuba baut pada harga yg lebih competitive(affordable). |
|
|
|
|
|
|
|
kalo nak restoran mewah, menu kena authentic. Eg. authentic thai, italian, north indian. tapi kalo ko try authentic malay rasanya menu kena betul2 sedap. nanti org kata mcm ni baik makan kat warung.
sbb org melayu ni dah biasa dgn 'air tangan mak'. |
|
|
|
|
|
|
|
uppppppp |
|
|
|
|
|
|
|
Mesti sedap kalau mewah.......
Kalau setakat kat menu je cantik, rasa cam hampes baik tak payah.
kalau aku, aku pergi makan, kalau sedap aku pergi lagi, tapi kalau tak sedap sekali je lah. Duit tak kisah janji sedap.
Shah alam, kalau belas2 ringgit punya menu tu ok la lagi. More than RM20 per item payah, unless really exotic dishes and really good where people will come back for more.
kalau u buat really high class punya western contoh pakai wagyu beef or kobe beef for steak, rasanya shah alam not the area.
Tapi kalau kau buat cam tupai2 kat dewan bahasa tu, aku rasa orang datang punya. Tupais punya food tak la best sangat tapi environment dia orang suka datang bawak family.
Kalau thai style, amik contoh Restoran Krathong kat bandar tasik selatan, authentic thai food very tasty, air conditioned restaurant stylish yet quite affordable. |
|
|
|
|
|
|
|
pada aku mahal tak pe asal makan best...janji sedap dan bersih...tu penting...satu lagi service kena superb...kalau lembap org sakit hati dgn makanan tu walaupun sedap....for me shah alam ok...aku dulu study kat Uitm...no hal nyer...ramai anak org kaya study kat sini...takat cam secret recipe tu boleh sgt la..so i think ur concept doesn't matter...just focus to your selection of foods. SACC for me ok...convenience...will try ur restaurant kalau dah buka nanti...tapi syaratnye mesti best ah.... |
|
|
|
|
|
|
|
eh...sesambil tu aku pun nak buat survey jgk la...sorry tuan rumah menumpang skit...klau bukak restoran makanan Arab (authentic Arab) korang rasa boleh laku tak kat M'sia ni...aku pernah ah makan kat Tarbus tapi tak puas hati dgn food dia ah...ada kureng skit....ingat teringin gak nak try buka bisnes makan...kot2 la leh dapat sambutan leh la buka konsep arab lak... |
|
|
|
|
|
|
|
mkn..mkn dan mkn...hehehe
Hmmm..Nice info...,anyway good luck kat u!~
Seriously la..sblum buka restoren nih u kena survey dlu trget market u saper..take ur time and usha..sape yg u target nak mkn kat kedai u tuh..cth; student,pengunjung mall, org opis, couple yg lepak memlm..bla2..Kalau dah semi mewah tuh,...sacc mall okey kut..
-seksyen 13 takyah ler....
-seksyen 24 dah bnyk kedai mkn...star sek 17 - 24 bersepah kedai mkn..so jarang budak bujang mkn kat tempat u nanti..
-seksyen 7 okey gak...
-seksyen 27 - 28....tah..(huh,kailan ikan msin+siakap (4 org mkn)+tomyam+2nasi + telo dadar =RM 28 je..huhu..susah nak saing kedai tuh woooo!! )
-hmm..paling best u gi usha putra height,kawasan baru bgn dan mmg takdak kedai mkn...ok,tuh je..kalau sala info sorryy la..sbb aku pun duk usha kedai mkn gak..hehhe..
ps// ikut pengalaman aku,gelas bsr,pinggan besar,sedap dan sevice beik tapi affordable..sure org dtg lagik...
gd luck!~ |
|
|
|
|
|
|
|
No. 1 mesti sedap, tak kiralah dari segi apa pun, minuman ker, makanan ker, desert ker. Kalau sedap, mahal pun org tak kisah. Lebih2 lagi bila ada hari2 special, besday ker, anvsri ker, nak raikan kawan2 ker.
No. 2, mesti bersih, nyaman, luas pandangan i.e. kalau air-cond buat dinding cermin penuh, kalau berbatu pun sikit sikit jer kat bawahnya, decorate mesti creative.
No. 3, dari segi layanan mesti tip top, tak tunggu lama. Selalu kalau pergi makan,bila tengok banyak lagi org yg masih menunggu, setengah tu air pun hampir nak habis tapi makanan belum sampai lagi. Wah mmg saya tak masuk la.
Lagi satu dari segi makanan, tak tahulah you plan concept dia moden ke, unik ker, tradisional ker, tapi kalau unik, ada satu restoran saya pergi, jual ubi kayu rebus atau kukus tak pasti, dimakan dengan kelapa parut yg digaul dgn gula + garam skit (sbb ada rasa masin2). Ini pertama kali saya jumpa makanan camtu kat restoran. Rasanya sedap sgt and ramai yg beli. So mungkin kena ada satu masakan yg luar biasa sikit la. |
|
|
|
|
|
|
|
Red,
Aku selalu kalau makan dengan family, (Anak 2 orang bawah 5 tahun)
Breakfast - RM10-RM25 - Sabtu dan Ahad
Dinner - RM 35-RM50 - Jumaat, Sabtu dan Ahad.
Kalau ada guest (dinner kat luar) - RM100 - RM300
Aku tak memilih makanan cuma aku pentingkan kebersihan dan kualiti. Aku suka tempat yang senang parking (free lagi bagus)
Tema-tema atau hiasan dalaman restaurant aku tak pentingkan sangat. Yang pentingnya - SELESA.
Aku suka portion makanan yang dihidangkan ngam-ngam aje. Tak lebih, tak kurang. Macam air buah gelas besar tu aku tak berapa gemar sangat sebab macam 'Jakun' je. Heheheheh. |
|
|
|
|
|
|
|
Thanks for all the advices guys..
Akan di update nanti.. |
|
|
|
|
|
|
|
Aku kat Shah Alam makan di Anjung Melur seksyen 2 jer. Restoran memahal aku tak makan. Bukan takde duit tapi rasa bersalah makan RM30-40 sekali makan. Org lain, lain pulak la pandangannya. BTW, Shah Alam memang area yg bagus nak buat business. Aku cadangkan di seksyen 24-25. Cuba try tgk are tu. Seksyen 7,8,9 pun ok.
Cheers. |
|
|
|
|
|
|
|
ada sesapa yg dah pegi restoran laksamana cheng ho milik amy search tu..ok x masakan dia?..tu blh di kategorikan dlm restoran mewah gak tu ek..ke bukan |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|