|
Betul Ke Masakan Pakcik Dan Makcik Di Kampung Lagi Sedap Daripada Chef Selebriti
[Copy link]
|
|
eleh overnyaa yang komen pernah g kenduri kawen hotel n rewang, rewang lagi sedap. orang tu da jemput tu byk lak songeh. |
|
|
|
|
|
|
|
Chef selebriti tu apa kelayakan depa.. Masak nampak cantik, kuar TV byk kali.. Famous org kenal kan. Rasa masakan aku pun rasa mcm kureng je. Kalau aku nk bwk kwn luar negara rasa masakan Malaysia, tak der lah aku suruh chef selebriti masak.. |
|
|
|
|
|
|
|
Bagus budak Rhys ni..berkenan pulak buat menantu, adventurous tekak dia semua leh telan. |
|
|
|
|
|
|
|
Ambiance Hotel buat rasa nk mkn byk sbb pelbagai n cantik.
Ambiance kg, makanan terhidang dgn rasa keikhlasan tuan rumah terasa di tekak.
Kdang rasa jd terbantut bila terasa terlebih perasa dlm masakan mcm aji etc. Tp tak dinafikan generasi muda yg biasa mkn di kedai, makanan tanpa penambah perisa tak sdp di tekak. Resepi asal masakan kg ada keseimbangan bahan yg menyerlahkan rasa tanpa penambah perisa. Rasa enak makanan tanpa atau dengan perasa mmg berbeza |
|
|
|
|
|
|
|
Sbb chef2 biasanye dia olah masakan tu.tkr bahan.kurangkn itu ini.tukar cara masak.
Tu yg sama tp xserupa |
|
|
|
|
|
|
|
Bagi iols yg suka masak ni, org kg mmg day in day out lauk2 tradisi tu yg mereka selalu masak..tu yg expert sgt pejam mata pun terus jadi. Lg satu diorg masak tak ubahsuai resepi lama..sbb tak perlu nk satisfy citatasa sesapa..kalau kita dtg bertandang apa yg dimasak itu yg disaji
Chef selebriti pulak ada customers..masak tak boleh lebih itu ini..semua disederhanakan sbb nk cater pelbagai jenis citarasa..ada yg tak suka masin, tak suka pedas, tak suka manis..tu yg masakan dah takde rasa asli..lama2 palate diorg pun jd sederhana tak seasli org kg |
|
|
|
|
|
|
|
tak pernah makan air tangan chef selebriti ni tapi nak tanya sesapa yg pernah makan makanan dr chef femes mcm chef ismail restoran rebung dgn chef wan tu sedap ke?
masa bulan puasa kan chef wan jadi main chef kat MO hotel ke mana. tgk menu nasi2 dia mcm sedap, tapi betul sedap ke? |
|
|
|
|
|
|
|
standet la tu sbnrnye..mcm ciken chop dan spageti kat msia pon byk difusionkan ikut tekak org msia,..cthnye aglio olio diletakkan cili api atau cili kering..
kfc lak hot and spicy..
tp pape pon,stuju ngan rhys william..msakan hotel better order yg jenis2 western je laa...kalau order yg ns gorg ke laksa ke atau yg mskan msia,hauk sgt rsnye..baik p makan ns goreng kat waring tepi jalan
|
|
|
|
|
|
|
|
yeeee aku rindu opah aku buatkan tempoyak colek ![](static/image/smiley/default/cry.gif) ![](static/image/smiley/default/cry.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
makanan asli melayu mestilah mengikut resipi asal tanpa tokok tambah ke fusion ke.. rasa asli itu yang betul2 memikat hati. mcm kuih tradisional jgk.. kuih bangkit contohnya.. bangkit cheese tu mmg dh hilang ciri authenticnya |
|
|
|
|
|
|
|
setujuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu |
|
|
|
|
|
|
|
Si rhys ni jugak yg tekak melayu.. set acah2 urban tu plak sebok taste international je, tak padan yg berkerak |
|
|
|
|
|
|
|
Mak haku klo Bab masak mmg x de sukat2 lbh2 lg klo masak tuk [email protected] semua dtg dari arwah nenek n turun ke mak n bler kdg2 haku atau org lain tanye cmne nk masak nie mak haku x pandai nk sukat sbb kalo die masak mmg main campak je... |
|
|
|
|
|
|
|
intan_smsb replied at 13-2-2019 12:40 PM
yeeee aku rindu opah aku buatkan tempoyak colek
Ade tgk x cmne arwah wat kn tu? Umah haku Ade tempoyak nie bleh share cikit resepi nyer?
|
|
|
|
|
|
|
|
tu la, i pun baru first time dengar nama maman ni
tak silap pernah makan sekali dua
tapi dah lupa camana rupanya
|
|
|
|
|
|
|
|
Mak I terel buat ni..rendang pegaga tu letak ikan bilis skit..rendang maman tu dgn daging pun dappppp
|
|
|
|
|
|
|
| |
|