CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6044|Reply: 33

Pes Buatan Sendiri Paling 'Kaw', Rahsia Rasa Tom Yam Setanding Di Bangkok

  [Copy link]
Post time 15-8-2017 01:04 PM | Show all posts |Read mode
Kalau resipi untuk membuat menu masakan Tom Yam dah berlambak rasanya, tapi jarang benar yang berkongsi untuk membuat pes Tom Yam itu sendiri.


Leceh sangat ke untuk membuatnya ya? Tentulah tidak, sebab resipi yang satu ini memang akan membuatkan masakan Tom Yam anda setanding seperti restoran di Bangkok. Kalau tak percaya, jom cuba!


Foto: www.amazingayu.com


Bahan-Bahan:
2 Biji bawang besar
4 batang serai
2 biji cili hidup merah
5 Hiris lengkuas
7 Helai daun limau purut
4 Sudu makan udang kering
10 Ekor ikan bilis
4 Inci belacan
3 Sudu cili kering yang dikisar
Air asam jawa
Gula perang
Garam


Foto: www.amazingayu.com


Cara-Cara:
1. Masukkan kesemua bahan (Kecuali air asam jawa, garam dan gula) ke dalam pengisar dan kisar sehingga lumat.
2. Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bahan yang dikisar sehingga lumat dengan api yang perlahan.
3. Ketika ini bau Tom Yam akan mula terbit dan masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa, gula perang dan garam. Seimbangkan rasanya.
5. Tutup api dan sejukkan selama beberapa jam sebelum disimpan ke dalam botol yang kedap udara.


Foto: www.rasa.my


Siap! Selepas itu boleh masak Tom Yam macam biasa menggunakan pes yang telah dihasilkan tadi. Memang meletup, siapa yang nak pikat bakal mak mertua bolehlah cuba ya! -CARI


Kredit Resipi: Fatiha Hanani Ismail‎
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-8-2017 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
dengar tips acik2 ckp masa masak campur akar ketumbar lagi sedap, nk try la pes ini
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by raradhia at 15-8-2017 03:27 PM

packet tomyam adabi, nona, maggi. .hurmmm, xsedap rasa masam cuka ja yg lebih. .

bagus jgak ada paste ni, boleh iols jual dpt jgak mjana pendapatan gittew
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 02:40 PM | Show all posts
boleh cuba ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 03:06 PM | Show all posts
mcm byk jek belacan nye smpi 4 inci huhuhu...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 03:35 PM | Show all posts
nk try weekend ni
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-8-2017 03:54 PM | Show all posts
hatikosong replied at 15-8-2017 03:06 PM
mcm byk jek belacan nye smpi 4 inci huhuhu...
salah taip kot ..
4inci memang banyak arr .. mungkin 4cm

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Thank you!! Boleh try ni. Sapa yg try please update benang ni k. Nak tau gak betul ke rasa mcm kat Thai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-8-2017 05:02 PM | Show all posts
buapakperut replied at 15-8-2017 05:19 AM
dengar tips acik2 ckp masa masak campur akar ketumbar lagi sedap, nk try la pes ini

Haa betol. I pon ada baca. Baru2 ni tengok nadia anuar masak tomyam pon ada letak akar tu.


Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Thx for sharing..blh cuba nnt
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 05:08 PM | Show all posts
belacan ni tak elok dimakan
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 05:33 PM | Show all posts
boleh tahan berapa lama ni...
kena simpan dlm peti ais ke
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Insyaallah nk try jugak laa...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
suka sngt tom yam...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 07:01 PM | Show all posts
kalo orang resdung mau gatal hidung,
dengan belacan 4 inci, udang kering lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 08:13 PM | Show all posts
sedappp nihhh..nk try la nnti
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-8-2017 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
sedappppnyer tom yammm..
Tq for sharing.. wiken ni na buat laaa..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pernah makan kt kedai makan, hanat betul makcik tu dia masak tomyam pakai paste adabi je agaknya.. Dah la x sedap masin lak tu.. Kalo setakat guna paste segera tu baik aku masak sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Carly beli paste tom yam kt nsk je,  x payah nk perah asam limau,  tambah garam etc...  Mmg umph sedap rasanya...  Tp lupa cap apa...  
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Selalu buat paste tomyam sendiri.tp xpnh lg letak gula perang.nt boleh try. Btw kalau nk pkatkan tomyam letak sos cili+sos tomyam sikit.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-5-2024 09:45 AM GMT+8 , Processed in 0.825413 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list