CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 19791|Reply: 26

[Tempatan] Baru 10 hari diberi makan bubur

  [Copy link]
Post time 23-5-2024 02:12 AM | Show all posts |Read mode
Edited by stingerkaypoh at 23-5-2024 11:04 PM

Menerusi video tular berdurasi kurang 1 minit itu, dapat dilihat si ibu menyuap makanan anak ke dalam mulut bayinya yang hanya berusia 10 hari.

Tindakan tersebut sudah tentunya menerima pelbagai komen daripada warganet kerana ia boleh menyebabkan bayi tidak sihat dan kematian.

Namun si ibu tetap dengan pendiriannya mengatakan cara tersebut adalah baik dan tidak membahayakan kesihatan anaknya.

Menjengah ke video lain, si manjanya itu kini sudah berusia 5 bulan dan dalam keadaan sihat seperti yang diinginkan oleh warganet.

Rata-rata juga meninggalkan komen memberi nasihat kepada ibu tersebut untuk tidak mengulangi perkara ini lagi kerana ia sangat membahayakan.

Sehingga kini, video tersebut menerima hampir 6 juta tontonan di laman TikTok. Diharapkan ibu-ibu di luar sana tidak melakukan tindakan ini dan sentiasa menambah ilmu tentang penjagaan bayi.

Semoga bermanfaat!



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-5-2024 06:28 AM | Show all posts



Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 06:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku nak speku mak die ni org indon kot. Malas nk nyusukan anak.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 23-5-2024 06:49 AM
Aku nak speku mak die ni org indon kot. Malas nk nyusukan anak.

Solat tu dia eja sholawat mmg sah dari indong bini nusaraya iaitu priskis takpun trisna
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 07:17 AM | Show all posts
ada myanmar sebelah katil anak buah aku 3 bulan lepas bagi baby dia yg baru 24 jam lahir togok madu yg beli kat kedai tu..
menjerit nurse bila tgk. dah di larang tapi buat lagi. sudahnya nurse rampas madu tu and amik baby jaga & letak kat area kaunter.
nurse tu berdoa biar cecepat si myanmar tu kuar hospital..tak larat nak tgk kerenah minah tu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
akuMNdia replied at 23-5-2024 07:17 AM
ada myanmar sebelah katil anak buah aku 3 bulan lepas bagi baby dia yg baru 24 jam lahir togok madu  ...

Patutnye biarkan je. Mana tau baby tu mati. Kurang skit pendtg kt malaysia ni
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-5-2024 08:27 AM | Show all posts
Indo kampung2 ni mostly memang tak berapa bijak ye. Kesian baby tu. Bukan salah dia lahir dalam kelompok gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 08:50 AM | Show all posts
dulu2 mak i olls kata mmg baby kecik2 dornag da bg mnom air beras....lepas tu belum 6 bulan da bg makan bubur nasik & nestum...hidup sihat ajer kitorang katanya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-5-2024 08:55 AM | Show all posts
tak jadi apa takpe la...jgn nk membongak sgt...sedara kwn aku anak dia usus pecah...bg mkn nestum masa dlm pantang...baby baru lahir usus besar tapak tangan jer...bg susu pun dh kenyang...lgpun usus diorg hanya blh hadam susu jer...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
A-Are replied at 23-5-2024 08:50 AM
dulu2 mak i olls kata mmg baby kecik2 dornag da bg mnom air beras....lepas tu belum 6 bulan da bg ma ...

Sihat tu sb hidup sampai umo 90 tak mati2..tapi diaorg tau ke maksud sebenor sihat tu guane?
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 09:09 AM | Show all posts
krustykrab replied at 23-5-2024 09:04 AM
Sihat tu sb hidup sampai umo 90 tak mati2..tapi diaorg tau ke maksud sebenor sihat tu guane?

ntahla u olls...tu dorang cerita je depan i olls...tp bila i olls explain psl perut baby kecik semua...n meB xjd dekat dorang mgkn jd kat org lain sbb xsemua baby sama...dorang ok jer & nampak fhm..idok ler offensive...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:15 AM | Show all posts
mak iollss masa kitorang adik beradik bagi minum air jerang beras smpai umo 6 bulan..ada penah minum sirap yela dulu susah
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 23-5-2024 09:04 AM
Sihat tu sb hidup sampai umo 90 tak mati2..tapi diaorg tau ke maksud sebenor sihat tu guane?

Ini tepat sekali. Nenek aku dulu kebangga jugak hidup sampai umur dah dekat 100, bertahun2 terlantar atas katil. Sebelum terlantar tu nampak sihat  ada sakit jantung  paru2 berair & darah tinggi. Anak cucu yg dia paling benci dalam dunia ni la yg menjaga dia masa terbaring. Tu pon mulut x henti2 caci maki.
Tiber pulak aku ot pasal nenek aku.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:35 AM | Show all posts
nape dok tonyoh bubur? tak mampu nak beli susu ke. maknya takde susu ke cane sian budak tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 23-5-2024 07:06 AM
Solat tu dia eja sholawat mmg sah dari indong bini nusaraya iaitu priskis takpun trisna

Rasa mmg konoha la ni. Mata baby pon nampak kuning. Semoga sihat dan xde apa2 yg berlaku la ya nak.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
mamajawie replied at 23-5-2024 10:15 AM
mak iollss masa kitorang adik beradik bagi minum air jerang beras smpai umo 6 bulan..ada penah minum ...

dari bagi air beras tu baik la menyusu ke mak chuols sejenis takde susu? dulu2 (zaman i la) jrg sgt je mak2 beli susu unless yg jenis makayah kerja dok town besar kebanyakannya mmg bf je semua.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-5-2024 11:29 AM | Show all posts
bangsa berbudaya kate nye
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 11:35 AM | Show all posts
syamzana replied at 23-5-2024 02:42 AM
dari bagi air beras tu baik la menyusu ke mak chuols sejenis takde susu? dulu2 (zaman i la) jrg  ...

mak i memang kurang susu sama mcam i..perah la camne skalipun x kluar yg kluar darah ada la..ada la awal2 sebulan camtu kluar tapi sikit

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 11:56 AM | Show all posts
ermm susah nak komen, bukan anak aku, anak org lain. mungkin parent dia berpegang teguh pada prinsip natural selection, human body evolve and adapt dengan environment utk asah survival instict, yg mati tu maksud nya lemah lah. not fit to survive, nature select them
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 01:33 PM | Show all posts
macam tak dan nak bernafas baby tu .... ciannnn nyaaaanasib baik tak apa apa dan dah besar 5 bulan .. pun belum sesuai utk diberi makanan pejal ..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 30629 Replies : 227
Dharma Harun Adik Manja tanggung 2 ekor biawak komodo
PrickfordDharma Harun Adik Manja tanggung 2 ekor
Views : 6823 Replies : 108
แทงบอล ออนไลน์ ราคาน้ำดีที่สุด LINE:@UFADEAL ทางเข้าแทงบอล ขั้นต่ำ10บาท
ufadeal-websiteแทงบอล ออนไลน์ ราคาน้
Views : 101 Replies : 0
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 205752 Replies : 4936
Tyra
aaanf14Tyra
Views : 7475 Replies : 55
Restoran Kantan Datin Isma
AngelFreakyAFRestoran Kantan Datin Isma
Views : 41651 Replies : 255
Makan separuh kak
jueazMakan separuh kak
Views : 12385 Replies : 10
Meow & Cincau
riena3321Meow & Cincau
Views : 3517 Replies : 10
kambing yang comel
zazazieglerskambing yang comel
Views : 10828 Replies : 44
Tak perlu nak jadi begitu sempurna duhai wanita
admin6Tak perlu nak jadi begitu sempurna duhai
Views : 7398 Replies : 7

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-6-2024 05:24 PM GMT+8 , Processed in 0.078128 second(s), 53 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list