CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 6028|Reply: 50

[Tempatan] Hentikan 'spin' isu UiTM, bukan bumiputera pun tak ingin masuk

  [Copy link]
Post time 20-5-2024 11:43 PM | Show all posts |Read mode

KUALA LUMPUR – Ketua Penerangan Kebangsaan Parti Masyarakat India Malaysia (MIPP), M Suthan membidas Ketua Pemuda UMNO yang mengeluarkan kenyataan Universiti Teknologi Mara (UiTM) mesti dipertahankan daripada bukan bumiputera.


Tegasnya, Dr Akmal Saleh secara melulu berimaginasi apabila mengeluarkan kenyataan sedemikian.


Katanya, bukan bumiputera tidak berhasrat untuk masuk ke universiti tersebut.


“Dr Akmal Saleh, ‘menteri boikot Madani’ kali ini menghasut bahawa UiTM perlu dipertahankan daripada non-bumiputera.


“Eh… Takde (Tiada) mana-mana orang non bumi yang pertikai. Jangan melalut, melulu sampai delulu YB. Menteri sebenar (Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir) sudah keluar jaminan ada Akta UiTM dan sejujurnya kami tidak hendak pun nak masuk UiTM,” katanya menerusi video yang disiarkan di aplikasi TikTok.


Beliau yang mendakwa Dr Akmal menggunakan isu UiTM sebagai topik yang membawa keuntungan politik untuknya dalam masa yang sama mengingatkan agar tidak membawa isu perkauman.


“Kami tidak kisah kalau anda mahu sensasi kan sesuatu untuk keuntungan politik anda tapi pada masa akan datang keep your non bumis out of your fantasy.. Racist spiels  (Ucapan perkauman),” katanya lagi.


https://malaysiagazette.com/2024/05/19/bukan-bumiputera-pun-tidak-mahu-masuk-uitm-mipp/


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-5-2024 11:48 PM | Show all posts
Lepas ni melayu pun letak UiTM last choice.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 02:50 AM | Show all posts
The 3 Stooges of UMENO..Akmal,Puad, Asyraf...ulang sampai AJM!!




Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Ouch!
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 07:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Classmates aii Chinese time diploma ramai yg frustrated tak dapat apply UiTM..bukan sebab yuran murah..diorang suka environment belajaq dgn budak2 Melayu compared belajaq dgn bangsa depa..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 09:29 AM | Show all posts
Edited by nusaraya at 21-5-2024 09:47 AM

Aneh dan ganjil betol ... narrow minded dan racism masih saja dibanggga-banggakan sebagai sebuah kewajaran dan hal yang biasa di Malaysia ... dan lebih lucu lagi... X ada tindakan dari kerajaan untok merubah atau  melakukan pembetulan semua itu ...

Jadi X hairanlah jika banyak penderita sakit jiwa atau mentality disorder  kerana lingkungan  atau iklim yang mentally unhealthy  ....

Jadi X hairanlah jika mereka (majority melayu mahawangsa)  lebih senang hidup dalam dunia ilusi  atau berhalunisasi  kerana X sanggup menghadapi fakta hidup yang sebenarnya ketika mereka sedar diri atau siuman .... Bahkan kadang-kadang ... pendidikan tinggi yang mereka dapat  malahan membuat dunia ilusi atau khayal mereka semakin absurd dan menggelikan ...Hehehehe


Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-5-2024 11:41 AM | Show all posts
bossaannnnnn
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Sbnrnya sapa yg start trigger? Asik ulang isu yg sama je bosan betul. Mentang2 la melayu kat sini mmg jenis majority yg berminda minority.. asikla trigger mende2 sampah mcm ni. Nak alih cite apa sbnrnya la depa ni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-5-2024 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Ye ke tak teringin? Menipu sgt. Tanah sekangkang kera tepi highway pun sanggup merusuh smpi ada yg terbunuh
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 12:50 PM | Show all posts
tapi betullah dia cakap tu
ahli politik suka sangat spin isu perkauman
demi kepentingan politik
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 01:24 PM | Show all posts
betullah lah yg tambi tu bgtau...pihak yg memula cadang nak buka course kordiatriks tu kat non bumi bukannya ummah sepet or rentung tapi profesor2 melayu sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 20-5-2024 11:48 PM
Lepas ni melayu pun letak UiTM last choice.

Dumping ground dalam bahasa halusnyer
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 21-5-2024 01:24 PM
betullah lah yg tambi tu bgtau...pihak yg memula cadang nak buka course kordiatriks tu kat non bumi  ...

Dah sedar ler iteww melayu sendiri dah reject...nak comolot dgn pelajar2 non bumis yg bijak ler iteww utk angkat murtabak UiTM semula agaknya ke tahap quality yg dapat dibanggakhen...

Podahhhh
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Banglayu blh masuk uitm x?
Ronhingkayu blh msuk uitm?
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tripleid at 21-5-2024 02:47 PM
stingergrumpy replied at 21-5-2024 01:43 PM
Dah sedar ler iteww melayu sendiri dah reject...nak comolot dgn pelajar2 non bumis yg bijak ler it ...


Herloww...takde sepet pun student itm dpt best student Acca tau ..kau mampoo??





This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok replied at 21-5-2024 01:48 PM
Banglayu blh masuk uitm x?
Ronhingkayu blh msuk uitm?

bisa pak..gue asal indon..dpt ic terus Melayu pak..bisa...bisa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-5-2024 02:52 PM | Show all posts
siapa kata non bumi x ingin masuk uitm...ramai je...sbb bkn semua non malays tu pandai & T20 untuk taja diri dan dapat tajaan...ramai je non bumis yg B40...xberapa nak nampak sbb dorang ni rajin...kejer cashier, promoter & last2 ambik STP sbb susah masuk Uni...kalau UITM bukak utk non bumi confirm2 geng2 ni mohon..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 21-5-2024 02:40 PM
Herloww...takde sepet pun student itm dpt best student Acca tau ..kau mampoo??

Itu ler terkilannya aku sikit....my first degree bukan from  local uni walau aku jadi rebutan utk buat first degree disini.....eg uni malaya....aku mampoo mewarnai cv aku dgn degree and masters dari two ivy league uni je triple x...full scholarship....syukran....anugerah DIA jugak kheunz?
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
leluhur parashit paling hina dan terkutuk di atas muka bumi
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 03:43 PM | Show all posts
Edited by capwayang at 21-5-2024 03:46 PM

..melayu yang lahir selepas tahun 90an ramai yang dah tak mewarisi susur galur baka bapa Kemerdekaan, bapa pertanian segala tu semua dah digantikan dengan bapa hanyut naik tongkang, bapa unhcr dan bapa lorong tikus cemerlang membiak beranak pinak yang semuanya layak mewarisi hak keistimewaan ke UITM, keje gomen dan yang best jadi PM la..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 11:32 PM GMT+8 , Processed in 0.076814 second(s), 53 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list