Berbuka hari ini nak masak menu apa agaknya? Meh sini, Wanista nak tunjukkan satu lagi menu yang boleh anda buat – Laksa Sardin yang sedap dan mudah. Bahan-bahan yang diperlukan: - 1 paket mi kuning, dibasuh, dikeringkan dan dicelur
- 2 batang daun selasih segar atau ketumbar, dicincang
- bawang goreng
- limau kasturi
- 2 biji telur rebus, dibelah dua
- Garam secukup rasa
- 100ml Santan Kelapa Ayam Brand™
Untuk dikisar: - 1 tin Sardin dalam Minyak Zaitun Ekstra Dara & Cili
- 2 cm kunyit hidup
- 3 batang serai
- bawang merah 80g
- 1 inci belacan yang sudah dibakar
- 3 biji cili merah
- Santan 100ml dicampur dengan 1 liter air
Cara memasak: - Didihkan bahan-bahan yang dikisar pada api sederhana dan biarkan mendidih selama 15 minit. Tambah santan berlebihan dan masukkan bahan perisa secukupnya.
- Untuk menghidang, bahagikan mee ke dalam 4 mangkuk dan tuangkan sup panas. Hiaskan dengan selasih, goreng bawang merah dan telur, dan hidang dengan perahan limau.
Hidangan ini cukup untuk 4 orang. Selamat Mencuba dan Selama Berbuka! wanista
|