Kerêta_Angin Publish time 19-10-2013 04:36 PM

nobito posted on 18-10-2013 02:57 PM
Kerana Malaysia diperintah oleh keturunan yang paling muliya dan paling hebat kononya iaitu ras Me ...

ni mcm kes x puas hati jerk ni..

ada apakah gerangan??

cer cite...cer cite.....

nobito Publish time 20-10-2013 07:31 AM

Kerêta_Angin posted on 19-10-2013 04:36 PM static/image/common/back.gif
ni mcm kes x puas hati jerk ni..

ada apakah gerangan??


Nak cerita apa lagi...Melayu tu memang bangsa paling jijik...mengaku dan perasan kononnya semuliya bangsa Yahudi dan Arab{:1_571:}

Cuba baca Buku The Malay Sketches, The Malay Delimma dan banyak lagi ko akan tahu lebih banyak tentang bangsa Soundal ini:lol:

nobito Publish time 20-10-2013 07:37 AM

Kerêta_Angin posted on 19-10-2013 04:33 PM static/image/common/back.gif
tanah melayu tu di persekitaran selat melaka dan laut china selatan.

Memang betul Tanah Melayu tu di Laut, daratannya dah tenggelam...makanya hidup merempat kat negeri orang :lol:

nobito Publish time 20-10-2013 10:25 AM

Cina dan India kalau bertutur fasih dalam bahasa Melayu pon boleh bertukar jadik keturunan Melayu???

Jijik nye:lol:

Kerêta_Angin Publish time 21-10-2013 03:03 PM

nobito posted on 19-10-2013 11:31 PM
Nak cerita apa lagi...Melayu tu memang bangsa paling jijik...mengaku dan perasan kononnya semuliya ...

dia cakap ttg melayu secara general la tu...termasuk awok skali...

Kerêta_Angin Publish time 21-10-2013 03:08 PM

nobito posted on 19-10-2013 11:37 PM
Memang betul Tanah Melayu tu di Laut, daratannya dah tenggelam...makanya hidup merempat kat negeri ...

maksudnya tanah melayu tu di semenanjung,di pesisir sumatera dan pesisir kalimantan bahagian barat...hadeuh

Kerêta_Angin Publish time 21-10-2013 03:11 PM

nobito posted on 20-10-2013 02:25 AM
Cina dan India kalau bertutur fasih dalam bahasa Melayu pon boleh bertukar jadik keturunan Melayu??? ...

yer...jijiknye..

yer..

nobito Publish time 21-10-2013 08:48 PM

Kerêta_Angin posted on 21-10-2013 03:03 PM static/image/common/back.gif
dia cakap ttg melayu secara general la tu...termasuk awok skali...

sesuka hati nak klaim orang Melayu...murahnye nilai bangsa Melayu kau tu :lol:

nobito Publish time 21-10-2013 08:50 PM

Kerêta_Angin posted on 21-10-2013 03:08 PM static/image/common/back.gif
maksudnya tanah melayu tu di semenanjung,di pesisir sumatera dan pesisir kalimantan bahagian barat ...

orang asal semenanjung bertutur dalam bahasa Austroasiatic (orang asli) bukannya austronesia...melayu jangan nak perasan Semenanjung Malaysia ni tanah melayu selagi penutur2 bahasa orang asli masih wujud di sini :lol:

Kerêta_Angin Publish time 5-11-2013 06:39 PM


nobito posted on 21-10-2013 12:48 PM
static/image/common/back.gifsesuka hati nak klaim orang Melayu...murahnye nilai bangsa Melayu kau tu
yg klaim semua suku sbg melayu tu negara awak la...

Kerêta_Angin Publish time 5-11-2013 10:23 PM

nobito posted on 21-10-2013 12:50 PM
orang asal semenanjung bertutur dalam bahasa Austroasiatic (orang asli) bukannya austronesia...melayu jangan nak perasan Semenanjung Malaysia ni tanah melayu selagi penutur2 bahasa orang asli masih wujud di sini
sebelum ada org asli siapa yg mendiami semenanjung bro:o Last edited by Kerêta_Angin on 5-11-2013 02:27 PM

nobito Publish time 6-11-2013 06:26 PM

Kerêta_Angin posted on 5-11-2013 10:23 PM static/image/common/back.gif
sebelum ada org asli siapa yg mendiami semenanjung bro

tanah ni Allah yang punya...bukan Melayu yang punya....tak payah nak bangga sangat sampai klaim tanah ni milik Melayu seolah2 sudah tertulis dalam kitab Taurat dan Al-Quran pula....;P

Kalau Bugis bertutur dalam bahasa Melayu bukan bermaksud Bugis telah menjadi Melayu....Kalau Cina bertutur dalam bahasa Melayu bukan bermaksud Cina sudah menjadi Melayu....simple kan?

Sekian {:2byeo

Kerêta_Angin Publish time 7-11-2013 12:09 AM

nobito posted on 6-11-2013 10:26 AM static/image/common/back.gif
tanah ni Allah yang punya...bukan Melayu yang punya....tak payah nak bangga sangat sampai klaim ta ...

kalau dipikir2 bagus jugak bro..kerajaan mesia mendengung2kan ketuanan melayu serta menegaskan bahawa semenanjung milik "bangsa melayu". di samping hak org "asal" s'jung dilindungi, suku asal nusantara yg lain pun dpt keuntungan yg sama kerana secara automatic telah termasuk ke dlm bangsa melayu tsb.

bukankah secara umum melayu masih ketinggalan berbanding bangsa cina?takkan awak nak tengok mesia menjadi spore atau penang misalannya:o   

Kerêta_Angin Publish time 7-11-2013 12:15 AM

Kalau Bugis bertutur dalam bahasa Melayu bukan bermaksud Bugis telah menjadi Melayu....Kalau Cina bertutur dalam bahasa Melayu bukan bermaksud Cina sudah menjadi Melayu....simple kan?

-edit- Last edited by Kerêta_Angin on 21-11-2013 01:32 AM

Kerêta_Angin Publish time 7-11-2013 12:23 AM

tanah ni Allah yang punya...bukan Melayu yang punya...bukannya Ahmad Albab yg punyer?

nobito Publish time 9-11-2013 08:53 PM

Kerêta_Angin posted on 7-11-2013 12:09 AM static/image/common/back.gif
kalau dipikir2 bagus jugak bro..kerajaan mesia mendengung2kan ketuanan melayu serta menegaskan bah ...
ko jaga je lah negeri Deli dan Riau kau itu ek...tak payah nak sebuk ngan ketuanan Melayu di Malaysia...ketuanan Melayu di Sarawak kat Kuching tu pun dah lama terkubur :lol:


Ko tengok cam kitorang kat Selangor x da pun terkinja-kinja megah ngan Melayu...sebab kitorang tahu status bangsa Melayu cuma tunggangan iaitu sebagai bayaran hutang orang Melayu asli kepada keturunan bukan Melayu(tapi Bumiputera):D
Last edited by nobito on 9-11-2013 08:55 PM

nobito Publish time 9-11-2013 09:01 PM

Kerêta_Angin posted on 7-11-2013 12:15 AM static/image/common/back.gif
itu mmg betul, tetapi sy berani katakan bahawa rakyat msia asal indo/nusantara saat ini byk yg t ...

rakyat msia asal indo/nusantara saat ini byk yg telah kehilangan identiti asal mrk yg disebabkan kerana proses pemodenan dll. mereka hanya ingin dikenali sbg org melayu msia saja.sedpt2nya tdk mau dikait2kan dgn org sesukunya di indonesia...salah pendpat kau ni...Indon tu wujud sebelum nenek moyang kitorang datang ke sini;P

Untuk pengetahuan awak kalau memiilih modenesasi kitorang tak da lah jadi Melayu...kebanyakan kitorang lebih memilih budaya dari sekitar turki dan europe...hokeyyy...bukan nya budaya Melayu yg low class itu:lol:

nobito Publish time 9-11-2013 09:05 PM

sebab tu lah bahasa Melayu dijangka akan pupus sebab modenisasi kitorang adalah kepada globalisasi (kuasa dunia)...bukannya Melayu...

Macam anak2 aku..aku plan untuk hantar ke sekolah dimana pelajarnya berkomunikasi dalam English...dalam rumah aku nanti pon aku larang gunakan bahasa Melayu :D

Kerêta_Angin Publish time 9-11-2013 10:15 PM

nobito posted on 9-11-2013 12:53 PM
ko jaga je lah negeri Deli dan Riau kau itu ek...tak payah nak sebuk ngan ketuanan Melayu di Malay ...

betul apa sy ckp ...mmg kenyataan...majoriti 'bangsa' melayu masih belum mampu bersaing dgn bangsa cina...itu lah perlu ada keutamaan khusus pd org melayu supaya tdk terpinggir di tanah air sendiri...kan ke bagus tu..

di mana letak salahnya?

nobito Publish time 9-11-2013 10:21 PM

Kerêta_Angin posted on 9-11-2013 10:15 PM static/image/common/back.gif
betul apa sy ckp ...mmg kenyataan...majoriti 'bangsa' melayu masih belum mampu bersaing dgn bangsa ...

Melayu masih belum mampu bersaing walaupun dengan Non-malay Bumiputera:D
Pages: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
View full version: Kenapa Bahasa Melayu dipilih jadi Bahasa Indonesia, bukan Bahasa Jawa


ADVERTISEMENT