novelloverzz Publish time 6-7-2021 11:39 AM

[LUBUK KREDIT] Kongsi Pantang Larang Orang Melayu

Edited by novelloverzz at 6-7-2021 11:51 AM

1 POST untuk setiap PANTANG LARANG untuk memudahkan pemberian kredit. {:singoTiada had maksimum utk jumlah posting per forumer tetapi topic ulangan tiada pemberian kredit.Sila sertakan sumber asal utk setiap artikel.Cara pembahagian kredit:+10 - gambar+10 - ulasanBerikut salah satu pantang larang melayu, CONTOH seperti di bawah:

https://ajarmy.b-cdn.net/wp-content/uploads/2018/06/c7309-dudukatasbantal2.jpg

Maksud yang tersurat adalah siapa yang duduk di atas bantal, akan terkena penyakit bisul di punggungnya.
Namun maksud yang tersirat adalah sebab bantal merupakan tempat letak kepala. Bagi orang Melayu, kepala adalah anggota sensitif, tak boleh dibuat main dan bergurau, maka duduk di atas tempat letak kepala sebenarnya tak sopan.
Kredit: https://ajar.com.my/2018/06/22/p ... rupanya-masuk-akal/

ip_lepat Publish time 6-7-2021 11:41 AM

;P


https://1.bp.blogspot.com/-bn_cZNMo_T0/XVZqkMIjaiI/AAAAAAAACK8/8JI0otsxK9AKa3zGcvxG3V8pk3cQElhPgCLcBGAs/s1600/FB_IMG_1565944372202.jpg

anniez08 Publish time 13-7-2021 01:41 PM

"Anak dara tak elok menyanyi di dapur, nanti dapat suami tua"
- Hangus masakan nanti;P

https://4.bp.blogspot.com/-amke4me5DXs/UhwViYwItmI/AAAAAAAAIFc/zqHARz1RMqg/s1600/lady-cooking-singing.jpeg

seribulan Publish time 13-7-2021 01:56 PM

Uploaded by: kaskhat KKS





Ulasan- kemungkinan merosakkan dan mengotorkan bantal tersebut :)

seribulan Publish time 14-7-2021 09:42 AM



Facebook Lobak Merah

Ulasan- makan merata tempat, sisa makanan mungkin merata juga...

anniez08 Publish time 14-7-2021 03:22 PM

"Jangan tunjuk pelangi dengan jari telunjuk, nanti kudung""

Sekali dengar boleh confuse kejap mana kaitan tunjuk pelangi dengan kudung tu. Sebenarnya bila kita tunjuk pada sesuatu, selalunya kita akan guna jari telunjuk, kan? So purpose pantang larang ni is tak nak bagi korang tunjuk something guna jari telunjuk je. Seeloknya gunalah ibu jari supaya nampak lagi sopan sebab sometimes tunjuk guna jari telunjuk ni boleh nampak macam kita tengah marah.

https://iluminasi.com/img/thumb/banner-5-pantang-larang-orang-melayu-yang-sebenarnya-berasal-dari-pengaruh-hindu-36.jpg

seribulan Publish time 15-7-2021 01:19 PM

Uploaded by: ZafyTv





Ulasan- mengelak kerosakan mata...

anniez08 Publish time 15-7-2021 01:38 PM

"Jangan makan dengan pinggan sumbing, nanti anak akan menjadi sumbing"

Mulut yang sumbing tidak terbentuk dengan sempurna sewaktu bayi masih di dalam rahim. Secara saintifiknya, tiada faktor risiko yang mengaitkan antara makan dengan pinggan sumbing dengan keadaan mulut bayi yang sumbing.

Secara logik akal fikiran, makan dengan pinggan yang sumbing boleh menyebabkan kecederaan yang tidak diingini kepada mulut. Padahal, masih ada pinggan yang lebih elok untuk digunakan di dapur.

https://pnews.space/wp-content/uploads/2020/07/pnews.space-692ee851d18bf36cc5a451b9e1f6021c.jpg

seribulan Publish time 24-7-2021 04:11 PM



Source: lobak merah

Ulasan- bahaya makan dalam gelap...tak tahu apa yang disuap...

seribulan Publish time 25-7-2021 02:03 PM



Source- lobak merah

Ulasan- elok jangan bersulam air...lepas makan baru minum...petua awet muda :)

Kupucandy Publish time 27-7-2021 11:59 PM

Jangan meniarap angkat kaki nanti mak mati

Kupucandy Publish time 28-7-2021 12:03 AM

Buruk siku dah bagi ambik balik

Kupucandy Publish time 28-7-2021 12:23 PM

Tq sis mod:loveliness:

jatiarjuna Publish time 29-7-2021 09:49 AM

Pantang Larang - JANGAN POTONG KUKU DI WAKTU MALAM

Sebab- Orang dulu2 kan mana ada lampu elektrik..pakai pelita..gelap pulak tu..cahaya sipi2 je..kalau dah mcm tu nak jugak potong kuku malam buatnya terluka mcm mana?haa kan dah susah..itu relevannya pantang larang tu..

seribulan Publish time 29-7-2021 10:46 AM


Ulasan- Ada sebab kesihatan sebenarnya pantang larang ni {:1_141:}


seribulan Publish time 30-7-2021 12:05 PM



Source- lobak merah

Ulasan- menyinggung perasaan penerima...

seribulan Publish time 30-7-2021 03:15 PM



Source Lobak merah...

Ulasan- ganggu orang yang tidur...

Rdizz Publish time 31-7-2021 12:55 PM

Edited by novelloverzz at 31-7-2021 10:58 PM

JANGAN BERADA DI LUAR RUMAH MENJELANG MAGHRIB.

Rupanya pantang larang org tua2 kita berdasarkan hadis sahih Rasululullah saw, bukan sahaja direka. Cuma masalahnya kita jrg diberitahu sebab yg sahih jadi kita ambik mudah shj.

Boleh rujuk utube yg di bwh ni:-

BMLO_BxHZ7k

Maaf saya bdk baru nk embed utube pun x reti lagi.

novelloverzz Publish time 31-7-2021 11:04 PM

Rdizz replied at 31-7-2021 12:55 PM
JANGAN BERADA DI LUAR RUMAH MENJELANG MAGHRIB.

Rupanya pantang larang org tua2 kita berdasarkan h ...

nk tepek utube guna desktop version> dekat new post click 'Advanced mode' >akan nampak logo utube tepek full url utube dekat 'YouTube Video ID'


Good Luck..

Rdizz Publish time 1-8-2021 12:53 AM

novelloverzz replied at 31-7-2021 11:04 PM
nk tepek utube guna desktop version> dekat new post click 'Advanced mode'>akan nampak logo u ...

Ooo camtu, tq tqvm mod.
Pages: [1] 2 3
View full version: [LUBUK KREDIT] Kongsi Pantang Larang Orang Melayu