CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Bukan Kita Je Pelik, Pemerhati Oversea Pun Kata Azizul Hasni Kena Sabotaj

9-8-2021 11:24 AM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 3690| Komen: 16|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: "Nak tau napa Dato Azizul Awang kalah emas? Pasal ni .. geram betol."



"Nak tau napa Dato Azizul Awang kalah emas? Pasal ni .. geram betol."

Walaupun menerima keputusan keirin, Olimpik 2021 dengan pingat perak berada dalam genggaman pelumba negara, Datuk Azizul Hasni Awang, namun tidak dinafikan ada rasa ralat di hati terutama melihat permainan tadi yang seolah-olah dirancang.

Segelintir netizen berpendapat ianya tidak adil memandangkan jarak yang begitu jauh antara pemenang pingat emas dengan atlit lain.


Rupa-rupanya bukan rakyat Malaysia sahaja berpandangan begitu, tetapi pemerhati sukan di luar negara turut menyatakan mungkin ada unsur sabotaj.


Foto :Twitter

Jadi, ianya bukan lah persepsi atau reaksi berlebihan rakyat Malaysia sahaja ketika ini kerana ianya turut dirasakan oleh pemerhati di luar sana. Mengapa masih ada yang menegaskan ianya adalah adat permainan?




Foto : Awani

Apa pun, pocket rocket man sudah pun menghadiahkan pingat perak kepada Malaysia. Kita seharusnya berbangga dan menantikan Sukan Olimpik pada tahun 2024 nanti. Masa masih ada kan? - CARI




1

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)

  • Bagus

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Skuau 9-8-2021 11:34 AM
mohon pakar,jurulatih,bekal jurulatih,bekas pelumba...tampil memberi penjelasan....
Quote RatuDunia94 9-8-2021 11:38 AM
X kan semasa latihan coach x ajar apa nak buat bila berdepan situasi sebegini. Impossible.
Quote cloud_jade 9-8-2021 11:54 AM
ai tgk semua saringan sampai final ada atau tiada wakil malaysia. yg final ni je ada pelumba buat loqlaq buat gap masa pacer ada kt depan.
Quote Lagubestbest 9-8-2021 12:06 PM
RatuDunia94 replied at 9-8-2021 11:38 AM
X kan semasa latihan coach x ajar apa nak buat bila berdepan situasi sebegini. Impossible.

tak pernah kot. gap macam tu tak pernah ada sebelum pacer keluar. kalau A. Awang kejar time awal2 pun rasanya meletop peha dia tak terkejar. Sape je boleh pecut basikal 2 minit nonstop?
Quote RatuDunia94 9-8-2021 12:36 PM
Lagubestbest replied at 9-8-2021 12:06 PM
tak pernah kot. gap macam tu tak pernah ada sebelum pacer keluar. kalau A. Awang kejar time awal2  ...

azizul mmg x boleh terus duduk dibelakang jason kenny ke dr 1st lap tu? kenapa duduk dibelakang australia?
Quote bakingsoda 9-8-2021 12:59 PM
cuba check bank acc si oz tu
Quote apitkl 9-8-2021 01:29 PM
RatuDunia94 replied at 9-8-2021 12:36 PM
azizul mmg x boleh terus duduk dibelakang jason kenny ke dr 1st lap tu? kenapa duduk dibelakang au ...

x boleh selagi pacer x kluar x bleh potong memotong...kena kekal dalam kedudukan..
Quote Lagubestbest 9-8-2021 02:37 PM
RatuDunia94 replied at 9-8-2021 12:36 PM
azizul mmg x boleh terus duduk dibelakang jason kenny ke dr 1st lap tu? kenapa duduk dibelakang au ...

posisi dah voted sejurus sebelum masuk gelanggang. boleh start pintas lepas pacer dah blah je.
Quote tuttt 9-8-2021 03:00 PM
Macam i ckp kt thread sebelah. Kena ada rule yg depa tak boleh duduk jarak sgt selagi pacer tak keluar. Sebab harey sgt jauhnya. I dh cuba fikir positif. Tp nampak sgt kesialan rider oz tu
Quote helicornia 9-8-2021 04:56 PM
i baca azizul kata tk bole simply potong.kedudukan dia bahaya klu potong bole eksiden.jd lebih teruk nti. dia yg ada atas trek jd dia yg lebih tau keadaan camne. apa pun azizul still keep on fighting.tahniah
Quote johan-adx 9-8-2021 04:59 PM
mmg chibai pelumba australia tu...dr awal lg aku prasan...dia fokus toleh blkg tanak bg org pecut walhal yg kt dpn mula pecut jauh..AA plak mcm dikepung tanak bg potong..
Quote johan-adx 9-8-2021 05:04 PM
tgk dr segi persiapan, energy dan performance masa peringkat awal smp separuh akhir kita mmg sudah bersedia utk mendapat emas..benda ni tak jd jika AA undian kedudukan di no 2...mcm dh pakat je nak blocking msia dr pecut awal
Quote doubleharmonic 9-8-2021 06:45 PM
Quote doubleharmonic 9-8-2021 06:58 PM
Quote Itzy 9-9-2021 10:28 AM
Lama dah kot mereka pelumba2 keirin ni buat style ni, nak menang so mereka berpakat dengan rakan2 senegara untuk sekat pelumba berbakat lain. Sabo je la. Tapi azizul ni banyak improve gak, semoga kat paris nanti dia dapat pingat emas. Dia upgrade dari gangsa ke perak. InshaAllah nanti dari perak ke emas pula. Mana la kita tahu future. Paling best atlet paralimpik. Lawan dengan semua orang putih yang kuat2 besar dan hebat tapi asia juga yang terbaik dan menang. Menunjukkan kemampuan mamusia tu bukan bergantung kepada bangsa. Contoh cam atlet kulit hitam yang selalu dikatakan lebih kuat dan hebat tapi kat paralimpik atlet Oberoi lompat jauh tu lompat lebih pendek dqri Abdul Latiff Romly. Ziyad pun sama, masa paralimpik di Rio, ada atlet kulit putih tu nama Sinekid ke apa ntah nama atlet tu kuat juga balingan dia tapi masih ziyad atlet asia yang terbaik balingan dia siap pecah rekod dunia lagi. Aku tengok sampai mat saleh wanita yang tukang kutip bola cakera tu geleng kepala terkejut tengok kekuatan Ziyad. Kalah habis semua orang putih kat situ. Punya la ramai atlet kulit putih wakil negara barat tapi yang menang atlet kuliti brown si Ziyad dari asia keturunan bangsa yang kecil dan pendek juga menang penuh bergaya dan selesa jauh dari rekod balingan atlet2 orang putih tu semua.
Quote Itzy 9-9-2021 10:37 AM
tuttt: Macam i ckp kt thread sebelah. Kena ada rule yg depa tak boleh duduk jarak sgt selagi pacer tak keluar. Sebab harey sgt jauhnya. I dh cuba fikir posit ...

Sebenarnya masih ada masa berbaki yang banyak time tu untuk azizul kejar rapatkan jarak, sekurangnya dapat jarakkan jarak dan jauhkan dari rider yang menang pingat gangsa tu. Rapat sangat dia punya jarak time kat garisan penamat tu, pandai sungguh si pemenag pingat gangsa tu buat trick pecut saat akhir, dia tiru trick si azizul selalu buat, dia hampir berjaya. Memang nampak cam kureng tak cantik je kemenangan dia kali ni sebab menang atas kelebihan tayar dia depan sikit dari tayar pemennag pingat gangsa tu. Malangnya si azizul ni takut kat psycho riders lain apa ntah dia kata dan dia percaya kemampuan dia tak seberapa sebagai atlet bangsa asia maka dia malas dah nak kejar. Ni kira main dalam safe zone la kiranya, sebab dia takut yang dikejar tak dapat yang dikendonng berciciran. Kalau aku, aku akan kejar gak, buat pecutan maut cam lari dari anjing yang dok kejar aku dr belakang masa aku gi rumah mak cik aku dulu2. yang penting jangan menoleh ke belakang. Aku tengok si azizul dan bebudak cycle lain suka sangat toleh ke belakang nak tengok pesaing dekat ke tak..

Lihat semua komen(16)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

15-8-2022 09:10 AM GMT+8 , Processed in 0.084678 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top