CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Sidang Media Tergendala Penyokong Najib Kecoh Nak 'Bahasa Melayu'

4-7-2018 03:33 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 24658| Komen: 274

Description: Sidang media Peguam Negara Tommy Thomas tergendala selepas sekumpulan orang awam dipercayai penyokong bekas Perdana Menteri membuat kecoh di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, lapor Astro AWANI.
Sidang media Peguam Negara Tommy Thomas tergendala selepas sekumpulan orang awam dipercayai penyokong bekas Perdana Menteri membuat kecoh di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, lapor Astro AWANI.





Kekecohan berlaku apabila kumpulan itu mendesak Tommy untuk berbahasa Melayu hingga peguam berkenaan terpaksa membatalkan sidang media dan keluar dari mahkamah.



sementara itu, BERNAMA melaporkan beberapa individu ditahan kerana melakukan provokasi terhadap media dan pihak berkuasa di pekarangan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur sebentar tadi.



Foto: Malaysia Kini

Manakala, Harian Metro melaporkan sidang media diteruskan dalam sebuah bilik khas. - CARI
8

Bagus
7

Marah
9

Terkejut
7

Sedih
6

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (42 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote famri7 4-7-2018 01:39 PM
So pprt la.yuck..mcm nk baling taik jah.
Quote Siti_Mustaqim 4-7-2018 01:40 PM
padan muke...kihkihkih. gi balik skolah
Quote dodolgemok 4-7-2018 01:43 PM
@tobby @kemaruk @badaksumbu @silencekiller @lkick2113 mesti berebut2 beratur nak sentuh dewa murujiib kan? Harapnya kau org diberkahi murujiib lah. Amen.
Quote dess402 4-7-2018 01:55 PM
walaupun aku menyampah nak campor ..  tapi betol jugak . jika lge dicemuh pasai dikatakan tidak menghormati bahasa kebangsaan ..  kenapa AG pulak boleh tak gunakan bahasa kebangsaan ??  
nkau besar kat india kaa ??  karala ??
Quote ice_mountain 4-7-2018 01:57 PM
betul gak. cakap la bahasa melayu..
Quote sweetsour25 4-7-2018 02:00 PM
kan ramai media antarabangsa kt situ gak? cakap english trus la...

kecoh btul..
Quote lolita737 4-7-2018 02:02 PM
masa tun M buat sidang media diaorg xda pulak nak jerit macam tu..

penyokong2 najib kena faham..kes ni mendapat perhatian seluruh dunia..kenalah cakap dalam english..barulah internasionaleeee!!
Quote tanakkampung1x 4-7-2018 02:03 PM
Ada media luar lah nak cakap BM jugak ke

Quote ekselen 4-7-2018 02:04 PM
As AG dan menjawat jawatan awam dan terlibat dlm perbicaraan di malaysia, mmg patut guna bahasa melayu utk elakkan kekeliruan rakyat sbb most rakyat x fasih inggeris yg berkenaan law term ni... Sekurangnya semua org jelas apa yg berlaku dan paling penting transparency.. Xde sembunyik apa2...perbicaraan akan berlaku dgn telus.
Quote zidane_ziege 4-7-2018 02:07 PM
Acik kepam mana paham english..itu la suh sekolah nyorok bwh jambatan..
Quote dess402 4-7-2018 02:08 PM
sweetsour25 replied at 4-7-2018 02:00 PM
kan ramai media antarabangsa kt situ gak? cakap english trus la...

kecoh btul..

hahaha ..  aku tengok jepon yg jauh lebih maju pun kalau bercakap selamba guna bahsa ibunda depa . takda pun dunia kata depa kolot .
Quote axl_bach 4-7-2018 02:10 PM
Bagus tindakan macai Najib, desak AG agar menggunakan bahasa kebangsaan, regardless ramai reporter luar pun sbb INI MALAYSIA, bkn ENGLAND jadi martabatkan bahasa KITA
Quote tobby 4-7-2018 02:13 PM
ekselen replied at 4-7-2018 02:04 PM
As AG dan menjawat jawatan awam dan terlibat dlm perbicaraan di malaysia, mmg patut guna bahasa mela ...

Kasihan srikandi pkr gagal jadi Speaker DUN Perak sbb x fasih bahasa inggeris.

Biar x fasih bahasa KEBANGSAAN. Tetap blh jadi AG.

Takpalah Peguam Negara tak fasih bahasa Kebangsaan pun ...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=251751982075839&id=100017231165490

Rasanya Tommy Thomas memang best money can buy untuk pihak pendakwa raya. Jika dulu 403 pun tak boleh lekat, kali ini Dato Najib didakwa bawah 409 .. CBT dan Abuse of Power.

403 atau misappropriation of asset perlu buktikan criminal intent dan hukuman hanya sampai 4 tahun penjara. 409 perlu bukti entrustment yg lagi susah dan hukuman sampai 20 tahun. Hebat ...

Bayangkan ini pertama kali Tommy build case sebagsi public prosecutor. Terernya Tommy hingga masa pertuduhan ada 11 DPP mengiring.

Pasti bukan Tommy yg sejuk tapi defense lawyer yg selalu mai ramai2 yg sejuk.

Lain cara peguam swasta. Ini bukan trial by media dan jgn panggil circus,  tapi ini betul, betul ... bukan dugaan.
Quote kucen_miang 4-7-2018 02:16 PM
kenapa batal? ag tidak bulih berbhasa melayu  kah?
Quote totokreturn 4-7-2018 02:17 PM
United mamak national orgasm...umno... Ini bahasa melayu... Bukan bahasa jawa ponorogo...
Quote novlin 4-7-2018 02:18 PM
tang ni aku sokong... guna bahasa kebangsaan.
Media luar  sila buat homework lebih sikit.
Quote suji 4-7-2018 02:20 PM
Dah tak berkuasa pun macam gangster juga ya.
Quote dila123 4-7-2018 02:21 PM
pakai bahasa india la, kau kan keling

Quote cmf_shalom 4-7-2018 02:21 PM
Edited by cmf_shalom at 4-7-2018 02:25 PM

adoi hahah..

susah gak mcm  ni...

walaupun ada keperluan untuk AG cakap BI dlm kes ini...

Tapi bila wartawan luar negara dapat tau AG juga x fasih BM...ak percaya dorg juga pelik...

Lihat semua komen(274)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

13-4-2024 09:05 PM GMT+8 , Processed in 0.178152 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top